Mannen hebben vaker een ‘smartphoneschedel’ dan vrouwen

smartphoneschedel

Mannen hebben vaker een ‘smartphoneschedel’ dan vrouwen

Onlangs kwam naar buiten dat jongeren steeds vaker een smartphoneschedel hebben. En het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

smartphoneschedel

Vlak voor de zomer kwam naar buiten dat ons veelvuldige gebruik van de smartphone een opvallend verschijnsel aan de menselijke schedel veroorzaakt. Australische onderzoekers claimen dat met name jonge mensen een smartphoneschedel ontwikkelen, die wordt gekenmerkt door een hoorntje aan de achterzijde. En wat blijkt, wij mannen beschikken vaker over dit hoorntje dan vrouwen.

De op zijn zachtst gezegd opmerkelijke vergroeiing is over het algemeen slechts enkele millimeters lang, maar in enkele gevallen bleek het uitstekend bot liefst een paar centimeter te meten, aldus de BBC. De onderzoekers claimen dat het fenomeen steeds vaker voorkomt, nadat zij jarenlang 220 schedels van jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud onderzochten. Het maakt niet uit je de nieuwste iPhone 11 hebt of een refurbished iPhone 8, als jij zoals zovelen gemiddeld vijf keer per uur op je telefoon kijkt – wat vaak uitkomt op twintig uur per week – dan kun je in aanmerking komen voor deze fysieke ontwikkeling.

Hoorntjes en WhatsApp-vingers

Onderzoeker David Shahar wijst smartphonegebruik aan als de oorzaak van de vergroeiing. We kijken continu naar beneden voor onze telefoon, waarbij we de spieren in de nek vaker dan ooit tevoren gebruiken. Ons lichaam is er eigenlijk niet voor gemaakt en reageert nu door middel van extra botvorming. De zwaardere, dagelijkse belasting leidt dus tot een soort “vogelbek, een haakje of een hoorn”, aldus Shahar.

De onderzoekers voegen eraan toe dat het uitstekend bot veelvuldiger voorkomt bij de man dan bij de vrouw. Daarnaast melden zij eveneens dat het bonusbotje geen aanleiding tot paniek hoeft te zijn en dat het geen kwaad kan. Het geeft natuurlijk wel te denken, als het gaat om ons smartphonegedrag en de invloed die dit heeft op onze fysieke gesteldheid.

Wat je ongetwijfeld niet hebt gemist in het nieuws, is de zogenaamde WhatsApp-vinger. Waar we vroeger de muisarm en zelfs de sms-duim hadden, daar zijn er in de afgelopen jaren nieuwe ongemakken bijgekomen. De iPad-scouder, gsm-arm en dus de pijnlijke vingers door het aanhoudend chatten via Whats-App. Velen onder ons hebben zelfs al een pink met een deukje, of zelfs kommetje. Check maar eens de pink die altijd jouw smartphone ondersteunt bij het vasthouden. Is die van jou nog helemaal recht?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram