GEZONDHEID: De invloed van fijnstof op de luchtkwaliteit thuis en op werk

fijnstof meten

GEZONDHEID: De invloed van fijnstof op de luchtkwaliteit thuis en op werk

De invloed van fijnstof op de luchtkwaliteit in huis en op werk wordt vaak onderschat. Wist je dat slechte luchtkwaliteit zorgt voor  gezondheidsklachten?

fijnstof meten

We bevinden ons over het algemeen het meeste in onze eigen woning, op werk of op school. Het is daarom van belang dat die plekken geen negatieve invloed hebben op de gezondheid. En nee, dan hebben we het niet over de stress waar de vriendin of baas voor zorgt. Ben jij bekend met fijnstof?

Ondervind je last van een slechte luchtkwaliteit op kantoor of thuis, en heb je zelfs concrete gezondheidsklachten? Het kan goed zijn dat er veel fijnstof aanwezig is. Het kan zodoende lonen om een fijnstofmeting te doen.

Fijnstof meten

Een fijnstofmeting doen kan lonen en is eigenlijk van belang op alle plekken waar jij dagelijks uren de lucht inademt. Fijnstof zelf is een verzamelnaam voor deeltjesvormige luchtverontreiniging. Deze deeltjes zie je niet en ze zijn klein genoeg om ingeademd te worden. Dit kan uiteindelijk zorgen voor klachten.

De stoffen ontstaan op verschillende manieren en wij hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet:

  • Natuurlijk: ontstaat vanuit zeezout, komt uit de bodem of door de wind
  • Uit het verkeer, zoals roet of het afschuren van rubber
  • Uit de industrie, zoals vanuit metaal of het storten van bulkgoederen
  • Veebedrijven kunnen zorgen voor uitstoot door stro en gedroogde mest
  • Uit woningen, na gebruik van de open haard, houtkachel of barbecue
  • Chemische reacties kunnen zorgen voor zwaveldioxide, ammoniak en stikstofoxiden in de lucht

Fijnstof kan dus ontstaan via diverse processen, die zowel veroorzaakt worden door de natuur als door de mens zelf. Achterstallig onderhoud aan de luchtbehandelingsinstallatie, het niet schoonmaken van de ventilatiekanalen of het te laat vervangen van filters kan zorgen voor teveel van deze stof in de lucht. En dit kan weer zorgen voor gezondheidsklachten. Overweeg dus een meting en weet zeker dat de luchtkwaliteit bij jou in orde is.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram