Wat is een jumpstarter en wanneer te gebruiken?

auto jumpstarter

Wat is een jumpstarter en wanneer te gebruiken?

Wat is een jumpstarter en wanneer te gebruiken? Wij leggen je uit wat deze tool is en waarom het handig is om een exemplaar te hebben.

auto jumpstarter

Gelukkig is er de jumpstarter, de starthulp voor zowel auto als motor, maar zeker ook geschikt voor vrachtwagen en boot. Sta je ergens met een lege accu en is er niemand in de buurt met een accu en startkabels, dan kan alleen de startjumper je nog redden. De portable boosterlimiet beschikt over een interne accu, waardoor je zonder de aanwezigheid van een 230V stopcontact toch een gestrand voertuig kunt starten.

Klein model jumpstarter: start tot wel twintig keer een auto

Jumpstarters heb je in verschillende soorten en maten en je kunt kiezen voor een lichtere versie of juist voor de zware variant. Welke heb je nodig? Met de jumpstarter 24V kun je een gestrande vrachtwagen helpen starten. Vaak hebben mensen in gewone personenauto’s voldoende aan een lichtere uitvoering. Precies voor het moment dat ze een keer met een lege accu komen te staan. Met zo’n lichte variant kun je in heel korte tijd hoge startstroom leveren. Met een klein model jumpstarter kun je na een laadbeurt tot wel 20 keer een gewone auto starten.

Zorg dat de startkabels en klemmen elkaar niet raken

Op de mobiele starter heb je drie indicatielampjes. Weet dat als ze niet alle drie branden, je het apparaat niet mag gebruiken om op te laden. De werking van de starter is simpel, als je maar zorgt dat de startkabels in de starter en de klemmen elkaar niet raken. Vervolgens is het een kwestie van de rode startkabel met de rode pool verbinden en daarna hetzelfde te doen met de zwarte startkabel en de zwarte pool. Vervolgens druk je op de stroomknop van de jumpstarter en is het een kwestie van fingers crossed.

Laat wel altijd even de accu controleren

Slaat de auto aan en draait de motor? Dat is natuurlijk mooi. Ontkoppel de jumpstarter vervolgens en laat de auto enkele minuten stationair draaien voor je de weg vervolgt. Voorheen waren er nog vaak twijfels over de werking en de risico’s van een jumpstarter. Volgens deskundigen zou een reële kans bestaan op elektronica schade door zogenaamde piekspanningen. En als je elektrische reparaties moest laten uitvoeren, dan was je portemonnee echt wel leeg. Tegenwoordig zijn de risico’s echter nog maar klein en kun je met een gerust hart de booster gebruiken. Uiteraard dien je wel even te kijken naar wat de reden is dat je accu leeg is gelopen, helemaal als dat vaker gebeurt. Wellicht wordt het tijd voor een nieuwe accu of is er een ander probleem. Laat dat altijd even nakijken.

Drive safe!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram