Wanneer heb je een zakelijke autoverzekering nodig en is het voordelig?

zakelijke autoverzekering

Wanneer heb je een zakelijke autoverzekering nodig en is het voordelig?

Bij zakelijk rijden kan een zakelijke autoverzekering nodig blijken. Maar wanneer is dit? En op welk moment is dit daadwerkelijk voordelig?

zakelijke autoverzekering

Er komt een moment dat je als ondernemer een nieuwe auto wilt gaan aanschaffen. Dien je dan direct voor een zakelijke autoverzekering te kiezen en welke voordelen heeft dit? Het blijkt dat je niet in alle gevallen jouw auto zakelijk moet verzekeren, maar soms gewoon voor particulier verzekeren kunt gaan.

Enige duidelijkheid is gewenst, als het gaat om zakelijk je auto verzekeren. Hieronder zijn een aantal belangrijke must know zaken op een rij gezet.

Bedrijfsauto: Zakelijke autoverzekering verplicht

Wanneer is de auto die jij in het kader van jouw onderneming rijdt een bedrijfsauto? Simpel, zodra je jouw auto meeneemt in de boekhouding van jouw bedrijf, dan gaat het om een bedrijfsauto. Op het moment dat dit aan de orde is, dan ben je verplicht een zakelijke autoverzekering te nemen voor jouw bedrijfsauto. Dit geldt overigens ook voor eventuele medewerkers die een auto van de zaak rijden.

Privé-kilometers maken: Zakelijke autoverzekering

Het kan zijn dat jouw bedrijfsauto tevens wordt gebruikt voor privédoeleinden. Het kan dus voorkomen dat je op zaterdagmiddag tegen een paaltje rijdt bij de voetbalclub. Op het moment dat je in privétijd schade rijdt, dan is jouw zakelijke autoverzekering nog gewoon van toepassing en krijg je de schade vergoed. Let wel, dit is uiteraard met de kanttekening dat dit afhankelijk is van of de schade binnen de door jouw gekozen dekking valt.

Boekhouding: Premie aftrekbaar

Een zakelijke autoverzekering zal over het algemeen duurder zijn dan een particuliere verzekering. Dit heeft te maken met de risico’s en betere dekking die deze verzekering normaliter biedt. Immers, bij zakelijk gebruik heb je te maken met meer kilometers en soms zelfs meerdere bestuurders, wat meer kans op schade biedt. Een betere dekking voor zakelijk gebruik is dan wenselijk, wat een duurdere verzekering tot gevolg heeft. Mooi voordeel hiervan is echter wel dat de premie aftrekbaar is van de belasting die je als ondernemer moet betalen. De waarde van de auto kun daarnaast zelfs zonder BTW berekenen. Dit betekent dat je WA Beperkt Casco en WAS Casco (All Risk) bedrijfsautoverzekeringen zonder 21% BTW afsluiten.

Onder de streep is het dus belangrijk om jezelf af te vragen waar je jouw nieuwe auto het meest voor gaat gebruiken. Al bij de aankoop dien je te weten of je de nieuwe bolide voornamelijk gaat gebruiken voor zakelijke of privé-doeleinden. En maak een rekensom, want regelmatig is het voordeliger om privé een auto te kopen, waardoor je dus automatisch ook particulier dient te verzekeren.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram