Nederland en de mountainbike

Nederland en de mountainbike

Fietsen is in Nederland razendpopulair, niet alleen als alledaagse transportmethode of voor als ontspannen vrijetijdsbesteding maar ook als een razendsnelle sport: racefietsen.

Bij racefietsen denken de meeste mensen aan wedstrijden zoals de Tour de France, of iets dichter bij huis, de Amstel Gold Race. Er is echter meer te doen in het platte Nederland dan alleen de ritten die verreden worden op de gebaande wegen en het racen op de onverhardde wegen met een mountainbike wordt dan ook steeds populairder.

Mountainbike wedstrijden

Voor wie graag naar racefietsen kijkt maar op zoek is naar iets ruigers dan de idyllische landschappen en pittoreske dorpjes van de Tour de France is een mountainbike kampioenschap het perfecte evenement. Landelijk worden er door het jaar heen talloze evenementen georganiseerd, zowel nationaal (de Benelux-cup) als regionaal (de Go Biking-tour). Het belangrijkste evenment op dit gebied is echter het Nederlands kampioenschap mountainbike, een wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). Rijders in de Nationale selectie rijden mee in Europese- en Wereldkampioenschappen. Nederland heeft zelfs haar eigen Olympisch kampioen op de mountainbike: Bart Brentjes (1996).

Mountainbike wedstrijden worden verreden op geaccidenteerd (golvend/heuvelachtig) terrein met vele klimmetjes en afdalingen. Er worden wedstrijden verreden in vier verschillende onderdelen:  1) cross country, waarbij de rijders zich een weg moeten banen over een smal afgesloten parcours van een paark kilometer lang wat rijk is aan klimmetjes en afdalingen ; 2) Marathon, ritten over een langere afstand, over ht algemeen tussen de 80 en 100 kilometer; 3) Downhill, een rit heuvelafwaarts met verschillende hindernissen die of tegen de klok of een directe tegenstander wordt gereden; en 4) Fourcross, wat vergelijkbaar is met downhill, alleen in dit geval vertrekken er vier rijders tegelijkertijd.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram