Dit moet je weten bij het verzekeren van een elektrische auto

Elektrische auto verzekeren

Dit moet je weten bij het verzekeren van een elektrische auto

Een elektrische auto verzekeren? De prijzige accu heeft bijvoorbeeld al invloed op de autoverzekering, dus let op de volgende zaken.

Elektrische auto verzekeren

Mocht je van plan zijn om een elektrische auto de kopen, houd er dan rekening mee dat dit niet alleen invloed heeft op bijvoorbeeld de voertuigenbelasting, maar ook op de verzekering. Een elektrische auto is dankzij de prijzige accu namelijk relatief duur en dit heeft impact op de kosten van een autoverzekering.

Of je nu kijkt voor een autoverzekering bij FBTO of ergens anders, als het om een elektrische auto gaat, dan moet je even goed opletten. Je betaalt voor een voertuig op stroom over het algemeen meer dan voor een exemplaar dat rijdt op benzine, diesel of gas. En dit betekent dat de premie van de bijbehorende autoverzekering automatisch ook hoger uitvalt. Alhoewel dit goed is om te weten, hoeft het overigens verder geen ramp te zijn. Elektrische auto’s kennen immers financiële voordelen vanuit de overheid, minder brandstofkosten, lagere onderhoudskosten, een snellere motor en minder geluidsoverlast.

Tevens good to know, is dat een elektrische auto vaak wel hogere reparatiekosten kent dan bolides die gebruik maken van een andere brandstof. Dit verschil zal over tien jaar misschien wel geminimaliseerd zijn, maar voorlopig is een volledig elektrische accu een stuk duurder (om te maken) dan een hybride accu. Kies daarom voor een allriskverzekering, zodat je bij hogere kosten voldoende verzekerd bent.

Drie typen elektrische auto’s op de weg

De markt kent momenteel drie verschillende soorten auto’s die zijn geclassificeerd als elektrisch. De compleet elektrische auto, een plug-in hybride en tot slot de hybride. Ze verschillen onderling nogal, wat zich tevens doorvertaald naar de verzekeringskosten.

Volledig elektrisch

Deze auto rijdt volledig op elektriciteit en is zodoende ook volledig afhankelijk van de accu. Is de accu leeg, dan heb je geen reserve brandstof in de vorm van bijvoorbeeld benzine. Let dus op het kilometerbereik van de accu en het feit dat je afhankelijk bent van oplaadpunten. Wist je trouwens dat de nieuwe MINI Cooper SE een indrukwekkend bereik krijgt van 270 kilometer?

Plug-in

Ook deze auto rijdt alleen op elektriciteit, maar kent een belangrijke ‘maar’. Mocht de accu leeg raken, dan kun je benzine of diesel tanken, waarna de auto eigenhandig elektriciteit kan opwekken. De plug-in hybride auto komt momenteel dan ook verder dan een volledig elektrische auto.

Hybride auto

De hybride auto beweegt zich voort op zowel elektriciteit als benzine of diesel. Ook dit type elektrische auto kan meer kilometers maken dan de volledig elektrische auto.

Elektrische auto verzekeren

Een elektrische auto verzekeren kan bij de meeste verzekeraars in Nederland. Mocht je nu echter net een Tesla willen kopen, dan is enige nuance van belang. Verzekeraars willen jouw elektrische auto alleen verzekeren als het ingebouwd volgsysteem, de beveiliging om het voertuig bij diefstal op te sporen, helemaal in orde is. Bij Tesla kan het hier aan ontbreken, waardoor er verzekeraars zijn die je niet als klant zullen aannemen. Uiteraard kom je er snel genoeg achter of je in deze situatie zit.

Succes!

Elektrische auto verzekeren

Dit is een samenwerking

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram