Tips bij het kiezen van een outfit voor een sollicitatie

Tips bij het kiezen van een outfit voor een sollicitatie

Tips bij het kiezen van een outfit voor een sollicitatie

Tips bij het kiezen van een outfit voor een sollicitatie nodig? Wij hebben een aantal op een rij gezet, zodat je jouw kansen kunt vergroten.

Tips bij het kiezen van een outfit voor een sollicitatie

Heb jij een sollicitatie op de planning staan? Los van jouw CV is uiteraard ook de presentatie en dus jouw voorkomen van grote invloed. Zorg ervoor dat je goed en representatief gekleed gaat, met een goede balans tussen formeel en informeel. Lees maar even mee!

Als je CV en motivatiebrief positief zijn ontvangen, dan volgt het sollicitatiegesprek. Hartstikke goed natuurlijk en vaak al een prestatie van formaat. Tijdens dit gesprek is het aan jou om jezelf te verkopen. Men is al (enigszins) overtuigd van jouw CV en motivatiebrief, dus het draait tot slot om de persoonlijke indruk die je achterlaat. Zorg er dus voor dat je representatief uitziet!

Sollicitatie: Eerste indruk

kostuJe eerste indruk begint natuurlijk met de outfit die je draagt gedurende de sollicitatie. Dit kan best een lastige opgave zijn, want je de kledingvoorschriften kunnen variëren per bedrijf. Een 3-delig kostuum is niet altijd een goed idee. Probeer dus te achterhalen wat de dresscode is bij desbetreffend bedrijf. Kijk online of je bedrijfsfoto’s kunt vinden of rijd gewoon een keer langs en kijk naar binnen.

Over het algemeen zijn bedrijven met een modern en vooruitstrevende imago toegankelijker als het gaat om het dragen van casual kleding. Is het meer klassiek en traditioneel? Een kostuum is waarschijnlijk verstandiger. Wij hebben in ieder geval voor zowel formele als informele bedrijven een aantal tips voor je.

Tips bij het kiezen van een outfit voor een sollicitatie

Welke kleding dragen bij een formeel bedrijf?

Bij formele bedrijven kom je over het algemeen striktere dresscodes en uniformiteit tegen. Advocaten, bankiers en accountants zul je dan ook vrijwel altijd in pak zien. Veel zakelijker. Zorg er dus voor dat jij bij een dergelijke sollicitatie aantoont dat je dit begrijpt. Kies echter wel voor een rustig en neutraal kostuum, en niet iets flitsend of bont. Vermijd bijvoorbeeld pakken met krijtstreep, want deze kunnen worden geassocieerd met autoriteit. En jij als sollicitant kunt hier maar beter bij wegblijven.

Onder jouw kostuum draag je vanzelfsprekend ook een zakelijk overhemd. Dit is bij voorkeur wit of lichtblauw, en komt zonder borstzakken. Deze kleuren combineren goed met een stropdas en stralen kalmte uit. Overigens mag het overhemd bij een sollicitatie best een streepje of ander patroon hebben. Het geeft je outfit zelfs een persoonlijk randje.

Wat ook een persoonlijke touch geef, is de stropdas. Deze klassieke accessoire kom je in het bedrijfsleven misschien steeds minder tegen, maar dat neemt niet weg dat je beter kunt starten mét. Helemaal als het gaat om een vrij formeel bedrijf waar je gaat solliciteren. Zoals gezegd, de stropdas is persoonlijk, dus ga gerust voor een opvallend kleurtje. Toch bij binnenkomst het idee dat de das too much is? Doe af en stop ‘m maar in je zak.

Minstens zo belangrijk bij het kiezen van jouw sollicitatieoutfit is het schoeisel. Wist jij bijvoorbeeld dat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat men 90% jouw persoonlijke eigenschappen succesvol kan achterhalen door te kijken naar je schoenen? Zorg er dus voor dat jouw schoenen netjes en gepoetst zijn, zodat je altijd goed overkomt. Nette Oxford’s, gespschoenen of derby’s zijn altijd goed.

Welke kleding dragen bij een informeel bedrijf?

We kennen allemaal de beelden van werknemers bij bijvoorbeeld Google. Lekker casual en relaxt gekleed, en bijna alles lijkt te mogen. Als jouw sollicitatie bij een bedrijf is met een informelere vibe, zoals een marketingbureau, online store of PR-agency, dan zal een kostuum waarschijnlijk net iets te teveel van het goede zijn. Ze zeggen weleens dat overdressed niet bestaat, maar als jij in de kostuum tegenover iemand in een T-shirt zit, dan is het wellicht awkard.

Een degelijk overhemd en chino is normaal gesproken de goede tussenweg. Spijkerbroeken en overhemden met print of zelfs T-shirts kunnen later altijd nog eventueel. En mocht je twijfelen tussen zakelijke schoenen of toch een nette sneaker, onthoud dan dat het schoeisel in ieder geval schoon en fris moet ogen. Geen afgetrapte sportsneakers.

Tot slot, een net horloge is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Een klokje met lederen of stalen band oogt altijd scherp. Succes!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram