Dit is waarom hygiëne in huis zo belangrijk is

Waarom hygiëne in huis zo belangrijk is

Dit is waarom hygiëne in huis zo belangrijk is

Waarom hygiëne in huis zo belangrijk is? Lees maar even mee en vraag jezelf af of jij wel zo hygiënisch leeft.

Waarom hygiëne in huis zo belangrijk is

Het begrip hygiëne komt oorspronkelijk van de Griekse godin Hygieia, godin van de gezondheid. Bij hygiëne moet je denken aan de verschillende handelingen die we uitvoeren om onze gezondheid en dus ons welzijn te waarborgen. Niemand wil immers met ziekteverwekkers in contact komen. Toch?

Het wil nog weleens voorkomen dat we vergeten ons huis schoon te maken en de vaat een paar dagen laten staan. In Nederland komen we daar nog redelijk mee weg, maar in sommige andere landen is de algemene hygiëne op een veel lager peil en hebben besmettelijke aandoeningen een grotere kans om slachtoffers te maken. Dit neemt echter niet weg dat het bij sommigen thuis een stuk beter kan.

Als de hygiëne in het openbaar vervoer of andere publiekelijk toegankelijke plekken niet op orde is, dan walgen we hiervan en ontwijken wij het. Waarom accepteren sommigen onder ons het dan wel thuis in hun woning?

Hygiëne waarborgen

Om goede hygiëne te realiseren is het belangrijk om te weten dat je in feite drie groepen micro-organismen bestrijdt:

  • Bacteriën
  • Schimmels
  • Virussen

Bij de juiste temperatuur kunnen bacteriën en schimmels zich snel vermenigvuldigen, dus de hygiëne bijhouden is van belang. Het meest belangrijke middel om ziekte te voorkomen? Het wassen van de handen met zeep. De overdracht van ziektekiemen gaat namelijk het gemakkelijkst via de hand.

Vergis je niet, veel mensen wassen hun handen niet effectief genoeg. Jij wel? Volgens de regels van het Voedingscentrum was je de handen zo het best:

  1. Verwijder al je sieraden
  2. Was je handen onder stromend water
  3. Gebruik vloeibare zeep
  4. Was je handen en reinig ook tussen je vingers en onder je nagels
  5. Spoel je handen goed af
  6. Droog je handen aan een schone handdoek of aan een papieren doek.

Hygiëne thuis

Ondanks dat sommigen in een halve zwijnenstal leven, zal niemand ontkennen dat in een vies huis leven niet de bedoeling is. We willen er in principe zoveel mogelijk aan doen om ziekte te voorkomen, dus schoonmaken hoort erbij. De vloeren stofzuig je, de vuilnis doe je in containers, je bed verschoon je, de keuken maak je schoon en de toilet reinig je. We groeien er als het goed is allemaal mee op.

Er zijn echter kwetsbare plekken die extra aandacht verdienen. De schuur of berging kun je weleens laten schieten, maar draag zorg dat onderstaande ruimten voldoende aandacht krijgen:

    • Slaapkamer

Naast het veelvuldig stofzuigen van de ruimte, dien je regelmatig het beddengoed te verwisselen. Lakens, kussenslopen, dekbedden en overtrekken moet je regelmatig wassen. En vergeet ook niet zo nu en dan de matrassen en kussens van een opfrisbeurt te voorzien. Met name die laatste wordt weleens onderschat, maar vergis je niet. In kussens vind je bijvoorbeeld hoofdhaar en -schilfers, een potentiële bron van besmetting.<

    • Keuken

Op het moment dat er etenswaren in het spel komen, dan liggen bacteriën en wat al niet meer op de loer. Van rauw vlees en etensresten tot vochtige zaken en stof, het is in de keuken van essentieel belang om bepaalde zaken gescheiden en schoon te houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een mes voor rauw vlees. Voordat je dit mes voor iets anders gebruikt, dien je het goed te reinigen. Je wilt immers geen besmetting veroorzaken. Geen tijd of zin voor het wassen van de vaat met de hand? Investeer in een goede vaatwasser of kies – mits je er ruimte en geld voor hebt – zelfs voor één van de professionele horeca vaatwassers van horecatraders.com. Als je daar eenmaal mee begint, dan wil je nooit meer wat anders.

Zorgen voor een schone omgeving geldt trouwens niet alleen voor het aanrecht en de besteklade, maar ook voor alle producten in je koelkast. Ook hier zijn onhygiënische situaties mogelijk, dus check of alles schoon is, check de houdbaarheidsdata van producten en was na het gebruik van etenswaren altijd je handen.

Andere punten van aandacht zijn tot slot:

  • Vocht

Zorg ervoor dat je de boel droog hebt. Vocht is een verschrikking en kan een broeinest zijn voor ziekteverwekkers, zoals bacteriën. Lucht na het douchen de badkamer en maak het toilet een aantal keer per week schoon. Het is belangrijk dat het huis fris en vochtvrij is. Zet alle ramen een paar keer week open lucht je woning.

  • Schoonmaakmateriaal

Let er op dat je schoonmaakmaterialen zoals de toiletborstel, hand-, poets- en vaatdoeken niet te lang blijft gebruiken. Deze producten dien je regelmatig te vervangen en geen zorgen, ze hoeven echt niet veel te kosten.

Een schoon huis is een opgeruimde geest. En alhoewel er dus voldoende redenen zijn om de boel schoon te hebben met betrekking tot onze fysieke gesteldheid, is het ook mentaal zeer waardevol. Bovendien is het wel zo fijn voor de mensen die je over de vloer krijgt thuis.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram