INTERVIEW: Blasterjaxx lanceert debuutalbum en wij spraken met de ene helft van het succesvolle dj-duo

blasterjaxx perspective interview

INTERVIEW: Blasterjaxx lanceert debuutalbum en wij spraken met de ene helft van het succesvolle dj-duo

Blasterjaxx lanceert vrijdag 19 juli hun debuutalbum Perspective en wij spraken met Thom Jongkind, de ene helft van het succesvolle dj-duo, over de nieuwe muziek.

Al bijna een decennium lang actief in de wereld van de housemuziek, behoort dit Nederlandse duo inmiddels tot de absolute wereldtop. Vandaag lanceren Thom en Idir, beter bekend als Blasterjaxx, hun gloednieuwe album Perspective. Wij spraken Thom onder meer over de unieke manier hoe dit album tot stand is gekomen en wat zijn favoriete plaat is.

Stel je studeert en maakt ondertussen housemuziek. Laidback Luke helpt je vervolgens en al snel word je opgepikt door legende Tiësto en vraagt ook Hardwell of je wil samenwerken. Het overkwam de mannen Blasterjaxx ooit in het verleden, en dat was een teken aan de wand. Bestemd voor groot succes in EDM, dit duo.

Dit succes kwam snel. En goed. Blasterjaxx wist met hun grootse melodieën, indrukwekkende drops, gevoelige vocalen en energieke producties de harten van fans over de hele wereld te veroveren. Het duurde daarom ook niet lang voordat optredens op de mainstages van Ultra Miami, Tomorrowland en Tomorrowland Brazilië, Parookaville en EDC Las Vergas een feit waren. Sky is the limit!

Het is des te knapper dat ze anno 2019 immer relevant zijn en eigenlijk alleen maar zijn doorgegroeid met hun eigen sound. Blasterjaxx behoort tot de top van de wereld in hun genre en het is zodoende niet gek dat er jaren zijn waarin meer dan 1oo optredens worden gegeven. Maar wel met een kleine side note, op het podium moet Thom het tegenwoordig alleen doen. Nadat hij overspannen werd, besloot Idir namelijk in 2015 dat het genoeg was met optredens.

Gelukkig betekende dit niet het einde van Blasterjaxx. Sterker nog, met Perspective hebben deze jongens van eigen bodem een gloednieuw album voor ons in petto. Wij spraken Thom uitgebreid over muziek, zijn carrière en het hedendaagse leven. In het gedeelte van vandaag staan onder meer de verwachtingen rondom het nieuwe album centraal, goed voor drieëntwintig tracks, waarna we volgende week iets persoonlijker worden in het interview.


Thom! Ik las dat jullie ooit begonnen zijn bij jou thuis, in een kleine thuisstudio. Zou je durven stellen dat het karakter van jullie muziek – ondanks dat jullie bijna een decennium verder zijn – in essentie hetzelfde is gebleven?

“Absoluut. Wij houden er altijd van als de break van een plaat een soort emotionele lading heeft. Het moet je eigenlijk bijna aan het huilen kunnen brengen, haha. Krachtig, met veel melodieën erin. We proberen toch vaak een hoop aspecten in een plaat te krijgen, dat deden we vroeger al, die je niet snel zou verwachten of bij andere terug zult horen. Dat is ook met Perspective het geval.”

Emotioneel? Ik las in een interview uit 2017 met jullie, dat jullie van smerige beats houden.

“Haha, nou! Ja, als ‘ie dropt (na de break, red.) dan moet ‘ie smerig gaan.”

Hoe verwerk je dat in het “emotionele”?

Dat is de grap dus juist. Die break is zo uplifting en diep, en dan bij die drop, dan moet alles eruit komen.”

Dus van de tranen naar heel smerig kijken?

“Ja, dat is waar we gewoon van houden. En allebei ook gelukkig. Dat is de chemie tussen Idir en mij denk ik.”

Jullie nieuwe album Perspective wordt vandaag gelanceerd. Wat hopen jullie eigenlijk in de komende periode eigenlijk nog te bereiken als Blasterjaxx zijnde?

“Eigenlijk voelt het nu pas een beetje alsof we gaan beginnen. We hebben nu een sound, een eigen kenmerkende sound, en dat is op zich wel heel gunstig. Tegelijk misschien ook wel een vloek, want het betekent dat op het moment dat je te ver afwijkt van je eigen sound, er commentaar kan komen. Maar met dit album konden we echt meer freestylen. We hebben echt platen op het album staan, zoals techno. Echte techno, geen EDM.”

Interessant, techno. Iets waar je in de toekomst nog meer de focus op zou willen leggen?

“Wellicht, je weet het niet. Ik weet dat heel veel andere subgenres erg narrow minded zijn en in Bigroom en EDM kan veel meer. Ik weet niet of het in zo’n scene ook geaccepteerd kan worden. Het was voor ons in ieder geval gewoon leuk om te doen, om een keertje niet volgens de standaardregels te werken.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Ladies and gentlemen, we proudly present you the definitive album tracklist. Are you ready?!! 🎵

Een bericht gedeeld door Blasterjaxx (@blasterjaxx) op

Jullie hebben ook een andere invalshoek gezocht begreep ik. Schrijverskamp, singer-songwriters erbij. Alles voor die unieke sound?

“Klopt, dat soort dingen inderdaad en we hebben ook tracks op hele andere tempo’s gedaan. Normaal gesproken maken we club- of festival georiënteerde platen. Daarbij werken we in twee dagen het hele idee van een plaat af. Dit was heel anders werken! Met de writerscamp zaten we in een hutje op de hei, in een Centerparcs-bungalow, en dat was leuk. Dan zit je gewoon een week lang bij elkaar, met een drankje en een relaxte vibe. We hadden een kleine setup: gitaar, microfoon, software en vanaf scratch platen maken. Gingen we freestylen met een gitarist en zanger. Het is heel anders schrijven dan wanneer je bewust voor een clubplaat gaat, met de ene keer meer tech en de andere keer indie-dance of Bigroom.”

Grenzeloze creativiteit?

“Precies! Maar ik moet wel zeggen dat al die verschillende nummers tijdens het schrijverskamp uiteindelijk clubplaten zijn geworden, haha! Er zijn van de meeste nummers wel vijf varianten geweest, met verschillende invalshoeken, en uiteindelijk zijn we toch wel dicht bij onze basis terechtgekomen. Onze eigen sound.”

Daar zullen de fans blij mee zijn. Naar de ontvangst van welke track van het nieuwe album kijk jij het meest uit?

“Die techno-plaat! Als ik ‘m live draai dan is het misschien een vreemde eend in de set. Ik vind het wel vet en het publiek reageert best wel goed. Misschien ook omdat ze het niet verwachten en wel fris vinden. Het nummer heet trouwens Royal Beluga.”

Zoals de kaviaar?

“Niet helemaal. Je hebt een soort truffels en vroeger waren we wel fan van zo nu en dan een truffelsessie. Toen was er een soort die heette Royal Belugas, en dat was echt de shit. Die waren echt goed en dat vonden we daarom een mooie naam voor die plaat, haha.

Ik ga ‘m op mijn lijstje zetten. Ligt in die techno-track dan ook het meeste risico?

“Nee, dat denk ik niet. Dit zit

vaak toch in de nummers waarvan je het meest verwacht. De eerste single bijvoorbeeld, daar hadden wij best wel wat verwachtingen van, maar dat is tot heden totaal niet waargemaakt. Dat vind ik ook wel weer grappig eigenlijk, haha. De tweede plaat was dan weer heel wel top. Het is een cliché, maar het zijn vaak de nummers waarvan je het niet verwacht die het goed doen.”

Wat is Idir’s favoriet van het nieuwe album?

“Dat is geloof ik Hideaway. De track die nu uit is. Totaal niet mijn favoriet!”

Hoezo?

“Misschien omdat ik ook luister of het me live goosebumps kan geven. Dat doet deze plaat bij mij niet. Voor mij is die techno-track wel heel dik en favoriet.”

Begrijp ik. Is er nog een artiest met wie je eigenlijk nog wel zou willen samenwerken?

“Enorm veel artiesten! Samenwerken aan andere invalshoeken bijvoorbeeld. Maar ook zeker mensen uit de dance-industrie hoor. Heel graag zouden we nog eens met Armin (van Buuren, red.) willen samenwerken.

En out-of-the-box?

“Eminem! Dat is gewoon een baas. Maar ook iemand als Sting, Robbie Williams of Phil Collins. Ik waardeer hen als artiest. Het charisma, de muzikaliteit en ook de nostalgie. Je krijgt er zelf gewoon een boost van. Idir vindt Phil Collins trouwens verschrikkelijk, dus dat zal ‘m niet worden. Commercieel gezien zou het trouwens misschien heel goed zijn om met iemand als Lil’ Yachty iets te doen. Dat soort jongens die nu hot zijn.”

Wat vind jij dan van de combinatie urban en EDM?

“Op zich goed, alleen denk ik dat die hele trend ook wel weer een beetje voorbij is. Laatste wat ik me kan herinneren was geloof ik Snoop Dogg op een plaat. Dat vind ik wel tof hoor, want je trekt al 2 werelden samen.”

Wie weet, in de toekomst. Wat wil je onze lezers tot slot absoluut meegeven over Perspective?

“Het sleutelwoord is dus emotie. Er is een sterke balans tussen Bigroom en vocale progressive house, maar enkele nummers springen eruit, zoals de techno-plaat, omdat je het misschien niet van ons verwacht. Het is experimenteel, duister, pakkend en vooral gevoelig.”

Allerlaatste vraag. Is er een kans, hoe klein dan ook, dat we Idir ooit nog op een podium achter een draaitafel gaan zien?

“Ik zou heel graag willen zeggen dat die kans bestaat, maar ik denk dat het antwoord toch echt nee is. De hele druk. Het is toch een soort trauma voor hem. Jammer, want ik zou graag ja willen zeggen.”


Het album Perspective luister je hier met ingang van vrijdag 19 juli. Volg Blasterjaxx ook online via Instagram, Facebook en Twitter.

Volgende week lees je meer over onder andere de gekke avonturen van Thom en Idir in het buitenland, het huidige leven als succesvolle artiest en de verrassende voorkeuren op het gebied van lifestyle & fashion.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram