TRAVEL: De belangrijkste kenmerken van de 7 Canarische Eilanden op een rij

canarische eilanden vakantie tips

TRAVEL: De belangrijkste kenmerken van de 7 Canarische Eilanden op een rij

De belangrijkste individuele kenmerken en verschillen van de 7 Canarische Eilanden op een rij. Naar welk Canarische Eiland wil jij op vakantie?

canarische eilanden vakantie tips

Het grootste deel van het jaar kun je op vakantie naar de Canarische eilanden voor zon, zee en strand. En dat op slechts een paar uur vliegen. Niet gek dus dat de eilandengroep tot de populairste vakantiebestemmingen in Europa behoort. Wat zijn echter de verschillen per eiland en voor welke vakantiebestemming kies jij?

Een vakantie naar de Canarische Eilanden biedt talloze mogelijkheden. Elk eiland is namelijk behoorlijk verschillend ten opzichte van het andere, dus informeer jezelf goed van te voren over wat je kunt verwachten. Zo kun je de reisbestemming kiezen die het beste bij jouw wensen en voorkeuren aansluit. Om jullie te helpen hebben wij kort de 7 eilanden ontleed.

7 Canarische Eilanden: Kenmerken en verschillen

1. Gran Canaria

Alhoewel Gran Canaria overwegend bekend staat als een behoorlijk toeristische bestemming, valt hier wel degelijk een unieke vakantie te vieren. Er zijn zat prachtige plekjes die niet terugkomen in de meest toeristische brochures, zodat je de typische cultuur en flora en fauna van het eiland kunt ontdekken. Uiteraard zijn ook de beroemde stranden van Gran Canaria meer dan de moeite waard.

De belangrijkste kenmerken van Gran Canaria

– Gran Canaria biedt zoals gezegd fraai stranden. Sommigen claimen zelfs dat ze behoren tot de beste stranden van de Canarische Eilanden.

– Het eiland biedt een enorme diversiteit aan plekken om te bezoeken. Van steden tot dorpjes, hier valt iets te beleven.

– Hoofdstad Las Palmas pronkt met schitterende historische wijken (UNESCO-erfgoed), een subliem stadsstrand (Las Canteras) en levendige live-muziek.

– Het landschap van Gran Canaria is soms dromerig en filmachtig, met zandvlakten, gebergten, witte stranden en groen.

– Gran Canaria heeft in tegenstelling tot Tenerife – waar we zo op terugkomen – geen vulkaan als de Teide, maar de locals claimen er wel een prachtig uitzicht op te hebben.

canarische eilanden vakantie tips

2. Tenerife

Van het eiland Tenerife zou je kunnen zeggen dat het is onderverdeeld in twee delen. Je vindt er allereerst de typische vakantieverblijven rondom de stranden, zoals Costa Adeje en Playa de las Americas, en vervolgens komt de rest van het eiland. Op deze ‘rest van het eiland’ woont de meerderheid van de lokale bevolking. En dit voor al 5 eeuwen lang.

Hoewel Tenerife en Gran Canaria in feite rivaliseren op het gebied van toeirsme, zijn er opvallend veel gelijkenissen. Houd je van Gran Canaria, dan zul je Tenerife ook waarderen, en andersom. Het zijn uiteraard de kleine verschillen die het doen.

De belangrijkste kenmerken van Tenerife

– Ook Tenerife beschikt over een serie prachtige stranden. Zijn ze net zo mooi als die van Gran Canaria? Je zou het eigenlijk zelf met elkaar moeten vergelijken op een vakantie naar de Canarische Eilanden.

– Het eiland Tenerife is groter dan je misschien zou denken en huisvest zowel kosmopolitische, bruisende steden met mooie historische centra (UNESCO-erfgoed) als pittoreske dorpjes vol gezelligheid. Hiertussen vind je mooie landelijke omgeving.

– De landelijke omgeving op zichzelf is al de moeite waard. De natuur op Tenerife is fraai en vooral in het prachtige Nationale Park van de Teide vulkaan is heerlijk uitgestrekt, zodat je er rustig kunt wandelen terwijl je geniet van de view. De Teide is overigens officieel de hoogste berg van Spanje en is de 3e grootste vulkaan ter wereld. Niet alleen van Gran Canaria heb je dus een mooi uitzicht, ook als je komt aanvliegen is het adembenemend om te zien.

– Tenerife is het enige Canarische eiland dat beschikt over restaurants met Michelin sterren. Naast high-end cuisine vind je een ruime diversiteit aan restaurants, waardoor je eigenlijk iedere avond weer iets nieuws en lekkers kunt uitproberen.

– Met zowel Spaanse, Zuid-Amerikaanse en zelfs Afrikaanse invloeden biedt Tenerife een kleurrijk aanbod aan lokale festivals. Weleens gedacht aan Carnaval op een zonnig eiland?

canarische eilanden vakantie tips

3. Lanzarote

Het eiland Lanzarote is bijzonder en kent zijn eigen, unieke karakteristieken en geschiedenis. In tegenstelling tot Tenerife en Gran Canaria vind je hier veel minder resorts en faciliteiten. Een inwoner van het eiland, César Manrique, zorgde er ooit voor dat politici het kustlandschap niet zouden verpestten met hoogbouw. Hij wilde het milieu intact houden en voerde succesvol actie. Op het eiland zijn mede door de minder landbouwvriendelijke grond bovendien nooit zo veel mensen gaan wonen als op de andere Canarische eilanden.

De belangrijkste kenmerken van Lanzarote

– Door de hierboven benoemde lagere bevolkingsgraad zul je bemerken dat de Canarische cultuur en de hoeveelheid aan bijvoorbeeld lokaal georiënteerde restaurants een stuk minder is.

– Lanzarote is ten oosten van de archipel gelegen en is een van de oudste eilanden. Hierdoor is het bezaaid met vulkanische kegels, waardoor het een surrealistisch uiterlijk heeft. Dit ziet er mysterieus uit en biedt prachtige settings voor een kiekje met de fotocamera.

– Naast de vulkanische invloeden op de lokale flora en fauna, heeft de oostelijke ligging ook bijgedragen aan het feit dat Lanzarote goudgele stranden heeft. Dit is absoluut een eigenschap waar het eiland trots op is.

– Zoals gezegd is de grond op het eiland minder geschikt voor landbouw. Logischerwijs is de omgeving dan ook minder groen dan dat van de westelijke eilanden. Echter vind je hier wel een zwarte vulkanische bodem, die eveneens prachtig is om te aanschouwen.

– Lanzarote werkt al jaren aan de reputatie van ‘sporteiland’. Houd je dus van lopen, fietsen, duiken en windsurfen, dan moet je bij een reis naar de Canarische Eilanden absoluut naar Lanzarote.

canarische eilanden vakantie tips

4. La Palma

Wie kent het nummer ‘La Isla Bonita’ van Madonna nog? De zangeres heeft het hier over La Palma. Vertaald betekent het ‘prachtig eiland’, en misschien is deze vakantiebestemming inderdaad de mooiste van de Canarische Eilanden.

De belangrijkste kenmerken van La Palma

– Kabbelende rivieren, stromende watervallen, een bos met UNESCO-biosfeer status. Hebben we je aandacht? Het landschap van La Palma is rijk, divers en uniek. Must visit-plekjes zijn onder meer het water bij de tunnels van Marcos y Cordero en de Caldera de Taburiente.

– Hoofdstad Santa Cruz de la Palma heeft een rijke historie als vroegere haven van scheepsbouw. Dit was ten tijde van avonturiers en piraten die de oceaan overstaken, op naar de Nieuwe Wereld en rijkdom.

– Sommige delen van het eiland zijn pas zo’n 50 jaar oud. Dit is te danken aan de uitbarsting van de Teneguía vulkaan in 1971.

– Het eiland biedt een reeks grotere steden waar een gezellige drukte heerst. Wat extra bijzonder is, is de opvallende Zuid-Amerikaanse sfeer. Je kunt er zelfs lokaal met de hand gerolde sigaren vinden.

– La Palma heeft de authenticiteit van de Canarische Eilanden vroeger. Gelukkig trekt het desondanks momenteel toch minder toeristen dan de andere eilanden. Wat eigenlijk vreemd is, want het eiland is voorzien van best of both worlds: voordelige eigenschappen van de kleinere Canarische eilanden, plus mooie kenmerken van de populairdere eilanden.

canarische eilanden vakantie tips

5. Fuerteventura

Fuerteventura is het oudste der Canarische Eilanden en is beroemd om diverse eigenschappen. Zo zijn de stranden fantastisch, maar behoren ze ook tot de meest winderige. Windsurfers bezoeken dit Spaanse eiland dan ook graag frequent.

De belangrijkse kenmerken van Fuerteventura

– De bijna onafgebroken wind is uitermate geschikt voor windsurfen en kitesurfen. Je vindt er dan ook bijna dagelijks sportievelingen op het water. Dit is geweldig om te zien, maar wil je rustig bakken in de zon, dan kun je beter kiezen voor een iets minder actieve omgeving.

– Van alle Canarische Eilanden is Fuerteventura misschien wel het strandparadijs. Zo zijn er bijvoorbeeld de Corralejo-duinen, die lijken op een prachtige woestijn die uitmond in de zee. De schoonheid van de gouden stranden en turquoise zee is een absolute lust voor het oog.

– Ondanks de kleinere bevolking – en dus relatief minder cultuur en een kleinere selectie aan traditionele restaurants – zijn er wel degelijk voldoende mooie historische dorpjes en restaurantjes om te bezoeken.

– Wist je dat Fuerteventura en Lanzarote heel dicht bij elkaar liggen? Dit zie je in ieder geval niet aan het landschap. Dankzij de eeuwenoude sterke wind die over het eiland waait, zijn de heuvels in aantrekkelijke gewelfde vormen gegoten. Al met al oogt het landschap hier minder streng en zachter.

– Naast de beroemde stranden herbergt Fuerteventure een aantal unieke eigenschappen. Het eiland ligt dichter bij Afrika, wat het landschap een Noord-Afrikaanse tint heeft gegeven. De loslopende geiten op de oranje gekleurde heuvels dragen hier overigens een steentje aan bij. Daarnaast is de verscheidenheid aan vogels hier prachtig om te zien.

canarische eilanden vakantie tips

6. El Hierro

El Hierro was ooit het eiland ‘aan de rand van de wereld’ en is stiekem de meest magische vakantiebestemming onder de Canarische Eilanden. Nog steeds hangt er een bijzondere sfeer in de lucht en je kunt het daarom ook niet vergelijken met de andere eilanden. Zo vind je er het voormalig kleinste hotel ter wereld, een schitterend laurierbos, een mysterieuze kleine oude nederzetting die je nergens anders op de Canarische Eilanden vindt en reuzenhagedissen.

De belangrijkste kenmerken van El Hierro

– El Hierro is het kleinste Canarische Eiland.

– Interesse in duiken? Van alle Canarische Eilanden is El Hierro de beste plek om te duiken. Denk aan onderwatergrotten, scheepswrakken en kleurrijk onderwaterleven.

– Kuddes wollige schapen en stenen muren kleuren de heuvels en hebben een aanblik die bijna Schots oogt. De zon en zeebries helpen je echter herinneren aan het feit dat je op een eiland in de buurt van Afrika bent.

– El Hierro ligt aan de rand van de Canarische Eilandengroep en is behoorlijk ongerept. Dit is mede te danken aan de schaarse vluchtverbindingen en de drie uur durende tocht met de veerboot.

– Voor natuurliefhebbers en zij die op zoek zijn naar een rustige vakantie is dit eiland perfect. Bezoek het uitkijkpunt op El Hierro en kom volledig tot rust.

canarische eilanden vakantie tips

7. La Gomera

Na El Hierro het kleinste eiland, is La Gomera stiekem het meest opvallend om te zien. De eilandbestemming is rijk aan wilde natuur en oogt dankzij palmbomen en weelderig regenwoud tot in de heuvels als een gedeelte van bijvoorbeeld het Atlastgebergte. Met de auto is het eiland niet overal even toegankelijk. Pas bijvoorbeeld op voor de ravijnen.

De belangrijkste kenmerken van La Gomera

– Er zijn stranden op het eiland, maar het is vooral de natuur waarvoor je naar La Gomera zou moeten afreizen. De omgeving is hier hier en daar adembenemend, dus neem je fotocamera mee.

– Met bijvoorbeeld Valle Gran Rey en Playa Santiago beschikt het eiland over resorts. Deze zijn echter niet zo luxe als die op de andere eilanden.

– Absolute topattractie op La Gomera is natuurpark Garajanoy.

– Voor wandelaars is La Gomera een waar wandelparadijs. Er zijn misschien wel meer wandelpaden dan autowegen.

– Hoofdstad San Sebastian is eveneens vrij rustig en wat betreft historische landmarks is het karig. Leuk weetje: Columbus stopte hier gedurende zijn ontdekkingsreis naar wat later Amerika bleek.

canarische eilanden vakantie tips

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram