Gevelrenovatie: Met deze 6 belangrijke tips voorkom je narigheid

Gevelrenovatie tips

Gevelrenovatie: Met deze 6 belangrijke tips voorkom je narigheid

Gevelrenovatie op planning? Met deze 6 belangrijke tips voorkom je narigheid bij het renoveren van jouw gevel. Lees je even mee?

Gevelrenovatie tips

Ben je deze zomer van plan om de gevel te renoveren, dan is het raadzaam niet gelijk de hogedrukreiniger uit de schuur te halen. Verdiep je als doe-het-zelver eerst in de materie en neem onderstaande tips mee om tot een geslaagde gevelrenovatie te komen.

1. Offertes vergelijken middels details

Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor ieder bouwkundig project, maar we leggen er bewust de nadruk op. Vraag om zo gedetailleerd mogelijke offertes. Vraag een aannemer om de prijs voor jouw project, maar vergeet hierbij niet aan te geven dat je alle details zwart op wilt hebben. De kosten van alle aparte onderdelen binnen de offerte wil je kunnen inzien, om zo verrassingen te voorkomen. Denk aan kosten voor materiaal, van stellingen tot hoeveelheden verf, maar ook de prijskaartjes van handelingen, zoals het schilderen van de dakgoot of gevelisolatie plaatsen.

Eis een offerte met exacte cijfers voor jouw specifieke invulling. Vraag vervolgens voor exact dezelfde projectinvulling offertes aan bij andere aannemers. Aangezien je met details werkt, kun je direct zien wat het verschil is met andere aannemers.

2. Durf meer te betalen voor kwaliteit

Goedkoop kan bij gevelrenovatie snel duurkoop blijken. Durf iets meer uit te geven voor kwaliteit, zodat je niet alleen op korte termijn goed zit, maar ook voor langere periode. Vaak zijn de goedkope opties vooral korte termijn georiënteerd, waardoor ze meer onderhoud vergen. Onder de streep zul je uiteindelijk op meer moeite én meer kosten uitkomen.

Een goed voorbeeld is het waterdicht maken van een gevel. Dit kost per m² een X bedrag en daar krijg je minstens 10 jaar garantie bij. Een ander bedrijf claimt het voor de helft van X per m² te kunnen doen. Wat zeggen de kleine lettertjes in het contract echter? Dat je de gevel na vijf jaar opnieuw moet laten behandelen, maar dan kost het een stuk meer dan de helft van X per m² en ben je dan duurder uit dan als je direct had gekozen voor de hogere investering.

3. Renoveer gevel vanaf de wortel

Begin bij het begin, en start zodoende met de ondergrond. Deze vormt de basis en dient in orde te zijn. Je kunt niet over oude, gebarsten verf heen verven, dus laat deze eerst verwijderen middels chemisch of brandproces. Zorg ervoor dat de ondergrond goed is voordat er iets nieuws op komt. Denk aan de lange termijn.

4. Geen hogedrukreiniger gebruiken

Je hebt vast weleens mensen tekeer zien gaan richting de gevel met behulp van een hogedrukreiniger. Stop hiermee. Niet doen! Gebruik je namelijk een hogedrukreiniger bij bakstenen, dan knal je zo alle loss voegen eruit en heb je een probleem. Je spuit namelijk 80 bar met zo’n apparaat, krachtig genoeg om voor extra hoofdpijn te zorgen. Overigens mag je de hogedrukreiniger ook laten liggen als het gaat om het reinigen van beton, zink en blauwe steen. Omdat je onevenredig spuit, zul je vlekken krijgen daar waar je langer spoot.

5. Geschikte verf gebruiken

Hier moet je even opletten. Veel doe-het-zelvers informeren zichzelf te gering en kiezen voor verkeerde verfsoorten voor op de gevel. Je hebt ademende verf nodig, en geen goedkopere binnenverf of niet-ademende verf. Dit is vooral van essentieel belang als je direct op baksteen schildert, want het vocht in de muur moet eruit kunnen. Heb je onverhoopt geen ademende verf gekozen, dan kun je alles weer vervangen. Opletten dus.

6. Elk baksteentype heeft zijn unieke eigenschappen

Dat gevelreiniging nodig is op regelmatige basis, is logisch. Sommige baksteentypes zijn echter een stuk lastiger schoon te maken dan andere, wat kan zorgen voor oplopende kosten. Informeer jezelf vooraf dus goed over de verschillende typen en hun voor- en nadelen bij het reinigen. Dit kan invloed hebben op jouw keuzes.

Een aantal voorbeelden ter illustratie: heeft jouw gevel geglazuurde bakstenen ertussen, dan zul je die voor het reinigen van de andere stenen moeten afplakken. Sowieso mag je geglazuurde bakstenen nooit chemisch reinigen of zandstralen, want anders vernietig je het blinkende laagje. Iets wat je in je overweging mee kunt nemen.

Het is sowieso raadzaam om gedurende de gevelrenovatie je gevel waterdicht te laten maken. Niet alleen bescherm je de gevel tegen uiterlijke degressie, ook verleng je de levensduur van het geheel. Dit laatste scheelt uiteraard weer in de portemonnee.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram