Wijntips bij de bbq: alsof er een engeltje over je tong piest

wijn bij barbecue wijntips bbq

Wijntips bij de bbq: alsof er een engeltje over je tong piest

Vlees, vis of vegetarisch op de barbecue? Van pulled pork en picanha tot tonijnsteak en tofuspiezen; Met de juiste wijntips worden jouw gerechten nóg smaakvoller.

wijn bij barbecue wijntips bbq

Je hebt het allemaal prima voor elkaar. Die Black Angus hamburger is bijna klaar, de sauzen staan uitgestald – zelfgemaakt uiteraard – en het is tijd om aan tafel te gaan. Verruil nog wel even het bierglas voor een wijnglas. Een goede wijn brengt jouw creatie namelijk tot een nog hoger niveau.

Maar wat is nou de juiste wijn? Dat lees je hieronder aan de hand van de laatste bbq-trends en wijntips.

Smaakmakers van 2019

Als echte grillmaster laat je die worstjes van de voordeelsuper op de hoek voor wat ze zijn. Liever ga je voor een fraai stuk vlees van de vakslager in het centrum. Kies een spectaculair stuk picanha, een stoere Côte de Boeuf of Black Angus gehakt voor die mega homemade hamburger. De smaakmakers van vorig jaar blijken geen eendagsvliegen te zijn, de bbq-trends van 2018 rollen haast ongemerkt 2019 in en dat betekent dat we dit jaar opnieuw voor kwalitatief goed vlees, stoer vlees en niet van echt te onderscheiden vleesvervangers gaan.

Stoer voer

Laat die Porterhouse of imposante Tomahawk maar komen dus. En ben je een echte grillmaster, leg dan eens een moot zwaardvis te sudderen boven de houtskool. Houd je van puur? Bestrijk de moot regelmatig met mengsel van olijfolie en citrus, zoals de Griekse meesters van het roosteren dat doen. En zoals het vlees stoer is, zo zijn de groenten dat ook. Snij kastanjechampignons, winterpeen, courgette en ui in flinke stukken en gooi daar ook brokken van onze vergeten held pastinaak bij. Die laatste kook je, samen met de peen, een paar minuten voor om daarna de volledige mix in te smeren met een kruidige dry rub. Verdeel de groentemix over je grill basket en roosteren maar!

Blussen met de beste wijn

Wat er op het bord ligt, is daarmee helder. Maar wat gaat er in het glas? Terwijl de pulled pork langzaam gaart, raden we alvast een glas bbq-bubbels aan: Cava! Heerlijk als aperitief en fantastisch bij de pulled pork.

Ook een goed glas Primitivo maakt je vleesgerecht helemaal af. Soepele rode wijnen als deze Italiaan laten zich namelijk van zijn beste kant zien bij vettere vleessoorten, zoals spareribs. Kies je voor een stevig stuk rundvlees, kies dan ook een krachtige wijn als Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah of Malbec.

De vuistregel hierin is simpel: hoe pittiger het vlees, hoe krachtiger de wijn mag zijn. Gegrilde groenten vragen en salades vragen om een frisse wijn als Sauvignon Blanc. En vis? Die moet zwemmen. Een vette vis als zalm doet dat het liefst in een stevige witte wijn als Chardonnay of Viognier.

En blijft er nu wat wijn over? Dan heb je een prima reden om morgen weer voor lekkers van de barbecue te gaan. Eet smakelijk, vergeet de wijntips niet en proost!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram