Financial lease: Dit moet je als zelfstandig ondernemer weten

zelfstandig ondernemer financial lease tips

Financial lease: Dit moet je als zelfstandig ondernemer weten

Als zzp’er een goede auto nodig voor de zaak? Met financial lease kun je als zelfstandig ondernemer snel en zonder verrassingen schakelen.

zelfstandig ondernemer financial lease tips

Het is als ondernemer van belang een representatieve auto of bedrijfswagen te rijden. Dit kan tegenwoordig gelukkig vrij gemakkelijk en vooral ook snel dankzij financial lease. Let echter wel op, want er zijn diverse opties, met elk hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben een aantal belangrijke aandachtspunten op een rij gezet.

Voor zelfstandig ondernemers kan het in de beginfase verstandig zijn om hun privéauto te rijden. Mochten de te rijden kilometers echter toenemen, dan kan het ‘t overwegen waard zijn om aan de zogeheten auto van de zaak te gaan denken.

Ook zijn er zzp’ers die in de weer zijn met gereedschap en materialen, en vanaf de eerste dag al een bedrijfswagen nodig hebben; denk aan en bestelwagen of busje.

Auto van de zaak: bedrijfswagen financieren

Er zijn meerdere mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer jouw bedrijfsauto te bekostigen. Zo kun je de auto financieren met eigen vermogen of kun je geld lenen van bijvoorbeeld de bank. De banken zijn er tegenwoordig echter niet zo happig op om iedere ondernemen voor te financieren en het nadeel van eigen vermogen is het eventueel lange sparen en de aanwezige risico’s die je loopt als de bedrijfswagen om wat voor reden dan ook tegenvalt. Het antwoord is voor velen dan al snel leasen.

Daar waar een auto leasen in het verleden eigenlijk vooral was weggelegd voor hooggeplaatsten bij de grotere bedrijven, is het tegenwoordig veel toegankelijker. Ook als zzp’er kun je anno nu op deze manier het aanschaffen van de juiste auto realiseren. Groot voordeel is dat je het bedrag dat jouw bedrijfswagen moet kosten niet in één keer hoeft te betalen, je snel over een auto kunt beschikken en het vaak mogelijk is om de btw gespreid te betalen. Ook zeer interessant, het onderhoud van de auto zit inbegrepen bij het leasebedrag.

Deze wijze om de aanschafkosten van de auto van de zaak te financieren geldt overigens niet alleen voor nieuwe modellen. Ook tweedehands voertuigen kun je middels lease aanschaffen. In feite zijn er twee soorten als het gaat om leasen: enerzijds financial lease en anderzijds operational lease. Wij bespreken hieronder de voor ons meest interessante vorm, te weten financial lease.

zelfstandig ondernemer financial lease tips

Zelfstandig ondernemer: Financial lease

Je kunt financial lease het beste vergelijken met de hypotheek op een huis. In dit geval schaf je als zelfstandig ondernemer een bedrijfswagen af op afbetaling, waarbij deze wel direct jouw eigendom is. Het voordeel hiervan is het fiscale plaatje. Je kunt namelijk allereerst de auto afschrijven. Daarnaast kun je de betaalde btw terugvorderen en is de rente die moet worden betaald aftrekbaar.

Mocht het in jouw geval trouwens gaan om een bestelwagen, bus of personenauto die als taxi/koeriersdienst fungeert, dan kun je ook aanspraak maken op investeringsaftrek. Dit kan al oplopen tot 28% van het aanschafbedrag.

Je kunt een financial leasecontract afsluiten bij de dealer, een leasemaatschappij en zelfs sommige banken. Het is belangrijk om te weten dat je bij deze leasevorm maandelijks aflossing en rente betaalt. Vooraf kies je voor een leasecontract tussen de 12 en 60 maanden, waarbij de geselecteerde duur mede zal bepalen welk bedrag jij per maand betaalt. Hoe langer de periode, hoe lager de maandelijkse kosten. Let wel, de rente zal dan normaal gesproken wel iets hoger uitvallen. Ook is het vrijwel onmogelijk om tussentijds het contract op te zeggen of het restbedrag in één keer af te betalen. Denk dus goed na over de lengte van de overeenkomst.

Is jouw contractperiode voorbij, dan is hij afbetaald en kun je de wagen blijven gebruiken of zelfs verkopen, mocht je dit willen.

Bijtelling zakelijk rijden

Ga je als zzp’er een zakelijke auto leasen, dan dien je rekening te houden met bijtelling. Als je namelijk meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in de bedrijfswagen – waar je waarschijnlijk niet aan ontkomt – dan gaat het je geld kosten.

De Belastingdienst beschouwt bovenstaande als loon in natura en ook hierover dien je als zelfstandig ondernemer belasting te betalen. Twee bijtellingstarieven zijn van toepassing:

  • 4% bij volledig elektrische auto’s – met een budgetplafond van € 50.000: Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend.
  • 22% voor alle overige auto’s, inclusief hybride voertuigen.

Het percentage dat voor jou geldt vermenigvuldig je met de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag wordt vervolgens opgeteld bij jouw inkomen. Hierover betaal je tot slot weer belasting.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram