Dakkapel kopen: Met deze belangrijke tips heb jij het juiste dak boven je hoofd

Dakkapel kopen 11 tips

Dakkapel kopen: Met deze belangrijke tips heb jij het juiste dak boven je hoofd

Staat een dakkapel kopen op de planning en heb je advies nodig? Met deze belangrijke tips wordt het maken van de juiste keuze voor jouw woning simpeler.

Dakkapel kopen 11 tips

Een dakkapel kopen vereist vaker meer werk en geregel dan je vooraf verwacht. Je moet de juiste dakkapel zien te vinden, een betrouwbare partij om de boel te installeren en natuurlijk ook een vergunning. Een checklist met handige tips is daarom meer dan welkom.

Over het algemeen koopt men een dakkapel omwille van de extra ruimte die wordt gecreëerd op zolder, de extra lichtval waarin wordt voorzien in diezelfde ruimte en natuurlijk de waarde die het toevoegt aan de woning. Een vaak logische investering, maar wees gewaarschuwd. Net als alle investeringen, is het niet geheel zonder risico. Informeer jezelf dus zo goed mogelijk van te voren.

Dakkapel kopen: 11 handige tips

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je niet zelf een dakkapel zult installeren. Dit betekent dat je een dakkapelinstallateur zult moeten inschakelen om jouw woning te komen verbouwen. Ondanks dat deze partij je zal gaan informeren, is het belangrijk ook zelf enig huiswerk te doen. Er zijn vele aanbieders van dakkapellen, en het ene bedrijf is beter en professioneler dan het andere. Het is dus belangrijk om te kiezen voor de juiste prijs versus kwaliteitsverhouding.

Met onderstaande 11 tips zal een dakkapel kopen een stuk zekerder verlopen:

  1. Begin op tijd: Heb je een streefdatum in gedachte, informeer dan bij meerdere partijen of dit reëel is. Sommige partijen zeggen wellicht dat ze het kunnen, terwijl andere zeggen dat het onrealistisch is. Voorkom een bedrijf dat met haastige spoed jouw dakkapel komt afraffelen.
  2. Wees huiverig voor bedrijven die zoveel mogelijk per telefoon willen afhandelen: Een prijsopgave via de de telefoon, zonder op bezoek te zijn geweest, is dubieus. De prijs van een dakkapel bepalen en goed advies geven kan alleen door de situatie op locatie te bekijken. Bovendien vallen telefonische prijsopgaven in het beginsel vaak goedkoop uit, waarna het in de praktijk een stuk duurder – en soms zelfs de duurste – blijkt te zijn.
  3. Laat meerdere offertes opstellen: Probeer drie of vier offertes te realiseren, zodat je goed vergelijkingsmateriaal hebt. Teveel offertes zorgt ervoor dat het onoverzichtelijk wordt. Uiteraard kun je voor een dakkapel in 2019 van te voren via online zoekmachines een hoop bedrijven opzoeken voor referenties en recensies.
  4. Goedkoop is duurkoop: Bij het zoeken aar de juiste dakkapel zul je bemerken dat er grote prijsverschillen kunnen optreden in de offertes. De praktijk wijst uit dat goedkoop (dakkapel en installatie) en goede kwaliteit over het algemeen niet samengaan. Vind de juiste balans tussen jouw te installeren dakkapel enerzijds en de inhoud van de portemonnee anderzijds.
  5. Ga voor een specialist: Of je nu gaat voor een beun of een gerenommeerd bedrijf, we adviseren je hoe dan ook te kiezen voor een specialist. Let wel op, sommige bedrijven claimen specialist te zijn, maar dit is voor jou als leek zijnde moeilijk te checken. Zoek echter het desbetreffende bedrijf eens op online en lees recensies. Via de website trosradar.nl vind je gelukkig veel bedrijven waar men slechte ervaringen mee heeft. Zoek hier op het zoekwoord “Dakkapel” en je vindt al snel de rotte appels.
  6. Praat met een specialist: In navolging van tip #5 is het belangrijk om te weten dat er de nodige dakkapelbedrijven zijn die freelance verkopers inzetten – veelal in de avonduren. Dit is niet per definitie een slechte zaak, maar houd er wel rekening mee dan het vaak voorkomt dat deze verkopers niet over een bouwkundige opleiding beschikken. Het ontbreekt hen dan veelal aan inzicht, in het bijzonder als er constructieve aanpassingen nodig zijn aan de dakconstructie.
  7. De herkomst van de kozijnen: Of je nu gaat voor een houten of kunststoffen dakkapel, check waar de kozijnen vandaan komen. Komen ze uit het buitenland, zoals bijvoorbeeld uit Polen of Tsjechië, dan voldoen zelden aan de Nederlandse normen. Het kan dan ontbreken aan goed hang- en sluitwerk , VKG-gekeurde lasnaden, voldoende staal in het profiel en nog veel meer.
  8. Goed personeel: Welk bedrijf je ook inhuurt, zorg ervoor dat je helder hebt wie uiteindelijk de dakkapel komt installeren. Gerenommeerde bedrijven hebben normaliter goed Nederlands (sprekende) specialisten in dienst. Er zijn partijen die goedkopere, buitenlandse mensen in dienst hebben. Dit betekent niet direct dat de kwaliteit minder zal zijn, maar het is lastig om te checken of deze mensen kundig zijn en de communicatie is vaak gebrekkig. Het gebeurt regelmatig dat je pas op de dag zelf met deze lui wordt geconfronteerd. Vraag hier dus naar, voordat je een overeenkomst aangaat.
  9. Duurder dan gepland: Houd er rekening mee dat meeste websites met dakkapellen vanafprijzen tonen. Deze zijn berekend vanuit de meest gunstige situatie en komen eigenlijk zelden tot niet voor. Je bent gemiddeld circa 20 tot 30% duurder uit dan de prijzen die de gemiddelde dakkapelwebsite toont.
  10. Zorg voor een waterdicht contract: Veel stress bij mislukte dakkapelprojecten vindt achteraf plaats. Bedrijven komen mondeling gemaakte afspraken niet na en laten je stikken. Het is essentieel om alle afspraken contractueel vast te leggen, zoals de planning met exacte opleverdatum. Controleer goed of alle schriftelijke, mondelinge en zelfs digitale afspraken pet Whatsapp of SMS samenkomen in een sterk contract.
  11. Garantie tot aan het dak: De meeste bedrijven geven 10 tot 15 jaar garantie op de dakkapel. Klinkt goed, maar wees alert. Er is weliswaar sprake van garantie op de dakkapel, maar er kunnen tevens kleine lettertjes aanwezig zijn. Bijvoorbeeld clausules met betrekking tot de garantie die melden dat de garantieperiode komt te vervallen bij iets onnozels. In geval van schade volgt dan al snel een juridisch steekspel waarbij de meeste consumenten uiteindelijk opgeven. Check dit dus altijd met de dakkapelleverancier/-installateur. Ook moet je bekijken hoe het zit met de garantie op het dak zelf. Soms kan deze door vergelijkbare, lullige kleine letters komen te vervallen als een dakkapel wordt geplaatst.

Met bovenstaande 11 tips zal een dakkapel kopen een stuk prettiger verlopen. Gebruik je verstand, dan komt het helemaal goed!

Dakkapel kopen

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram