Op deze 7 zaken moet je letten bij het kopen van zonnepanelen

zonnepanelen kopen tips

Op deze 7 zaken moet je letten bij het kopen van zonnepanelen

Zonnepanelen kopen? Let op deze 7 punten als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen om milieubewust geld te besparen.

zonnepanelen kopen tips

Waar je tegenwoordig ook loopt, rijdt of fietst, je komt vrijwel altijd woningen tegen met zonnepanelen op het dak. Een bijzonder interessante investering, waarmee je in principe op termijn gratis stroom opwekt. Waar dien je echter op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen voor jouw woning?

Als het goed is begrijpen jullie al dat zonnepanelen energie uit zonlicht omzetten in elektrische energie. Hoe feller de zon schijnt, hoe meer energie wordt opgewekt. Maar geen zorgen, ook op bewolkte dagen zal voldoende energie worden opgewekt. Omdat de hoeveelheid zonne-energie die we in Nederland opwekken groter is dan ons jaarlijkse stroomverbruik, kun je bijvoorbeeld zelfs verdienen aan het terugleveren van stroom. Daarnaast is het natuurlijk goed voor het milieu, ben je minder afhankelijk van (dure) energieleveranciers en zul je bemerken dat je jouw woning met zonnepanelen nog sneller verkoopt. Immers, het energielabel is dan beter, waardoor de waarde toeneemt.

Om het jullie zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een zevental zaken op een rij gezet waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van zonnepanelen. Lees ze, check ze en schaf de juiste zonnepanelen aan voor jouw woning.

Zonnepanelen kopen: Let op deze 7 zaken

1. Is het dak van jouw woning geschikt voor zonnepanelen?

We gaan er uiteraard vanuit dat je niet blind zonnepanelen zult kopen. Check niet alleen welke zonnepanelen geschikt zijn, maar bekijk ook eerst goed of je überhaupt in aanmerking komt voor zonnepanelen op jouw dak. Let op zaken als:

  • Hellingshoek bepaalt rendement: De hellingshoek bepaalt mede hoe effectief de zonnepanelen zijn. Optimaal is een hoek van plus, minus 35 graden, terwijl het rendementsverlies bij minder steile of juist steilere plaatsing vaak slechts onder de 10% blijft. Zelfs 20 graden op een plat dak en 60 graden zijn nog steeds rendabel en de moeite waard.
  • Schaduw bestrijden: Ligt jouw dak deels in schaduw? Verdiep je in power optimizers of micro-omvormers, zodat deze beschaduwde zonnepanelen geen negatieve invloed hebben op de andere daken.
  • Richting het zuiden: Zonnepanelen leveren het meeste op als ze op het zuiden gericht zijn. Ben je genoodzaakt om richting het zuidoosten of zuidwesten te richten, dan lever je tussen de 5 tot 15% in, wat nog steeds betekent dat het interessant is om te doen. Zonnepanelen richting het noorden hebben een veel langere periode van terugverdienen en is niet raadzaam.
  • Ruimte op het dak: De zonnepanelen lichten op een schuin dak dichter bij elkaar dan bij een platter dak. Afhankelijk van de hellingshoek, kun je dus meer of minder panelen inpassen. Check goed wat voor jou de optimale omstandigheden biedt en houd ook het gewicht in de gaten.

zonnepanelen kopen tips

2. Donkerblauwe of zwarte zonnepanelen kopen

Of je kiest voor donkerblauwe of zwarte zonnepanelen is niet alleen een kwestie van smaak. Natuurlijk, de donkerblauwe beschikken over een aluminium rand, terwijl de zwarte volledig zwart is. De ene kleur matcht misschien mooier met jouw huis dan de ander. Er is echter ook de technische kwestie. De blauwe bevatten polycellen en de zwarte monocellen. Check van te voren wat het beste bij jouw ideeën past.

3. Capaciteit zonnepanelen checken

Als je op jacht gaat naar zonnepanelen, dan zul je vaak de afkorting “Wp” tegenkomen. Deze staat voor Wattpiek en vertelt je meer over de capaciteit van een zonnepaneel. Hoe hoger de Wp, hoe meer hij oplevert. Maar ook, hoe hoger de Wp, hoe hoger de prijs. Maak de afweging voor capaciteit dus op basis van een rekensom. Heb je een beperkt dakoppervlak, kijk dan goed naar capaciteit per m2 en reken uit hoeveel panelen je nodig hebt van welke capaciteit, om zo het geheel rendabel te maken. Ontdek ook vooraf welke merken het meeste opleveren bij hun beloofde Wp. De lagere Wp van Merk A levert soms meer op dan de hogere Wp van Merk B.

4. Efficiency zonnepanelen checken

In navolging van hetgeen hierboven beschreven: Koop zonnepanelen met een goede efficiency! Je hebt zonnepanelen met een efficiency van 15% tot de beschikking, maar ook panelen met een percentage hoger. Uiteraard dien je zo efficiënt mogelijk te zijn, dus kies voor een zo hoog mogelijke efficiency.

5. Welk formaat zonnepanelen kopen?

In principe vind je zonnepanelen in drie basisformaten, aangevuld met custom-zonnepanelen en bijvoorbeeld CIS-zonnepanelen, die nog kleiner zijn over het algemeen (125 x 100 cm). Deze drie basisformaten zijn Standaard (ca. 165x100cm), groot (ca. 195x100cm) en klein (ca. 150x100cm). Het vereist enig puzzelwerk om tot de conclusie te komen welke grootte panelen jij moet hebben. Houd in jouw rekensom rekening met factoren als dakoppverlak, efficiency, capaciteit. Heb je veel ruimte, dan zijn grote zonnepanelen een mooie optie dankzij betere efficiency en hogere capaciteit. Is de ruimte iets meer beperkt, ga dan voor het standaard formaat.

zonnepanelen kopen tips

6. Kosten zonnepanelen in kaart brengen

Uiteraard ben je bij het maken van je keuze bij het kopen van zonnepanelen afhankelijk van de prijs. Een belangrijke tip hierbij is om niet louter te kijken naar de prijs per zonnepaneel, maar naar de prijs per Wp, ofwel de capaciteitseenheid. Een duurder zonnepaneel met meer Wp kan op termijn namelijk efficiënter en dus voordeliger zijn dan een goedkoper zonnepaneel met minder Wp. Reken dus goed uit wat voor jou het best is. Verdiep jezelf trouwens uiteraard ook in de zonnepanelen subsidie 2019.

7. Koop verstandig jouw zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ook in goede en slechte kwaliteit verkrijgbaar. Wees dus oplettend als je ze aanschaft. Kies voor merken en producten die getest zijn en wees voorzichtig met B-merken van onbekende fabrikanten. Als de prijs te mooi om waar te zijn is, dan is dit hoogstwaarschijnlijk ook het geval. Doe ten alle tijden je huiswerk, en zoek naar testresultaten en recensies voordat je overgaat tot zonnepanelen kopen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram