Ondersteun als vrijwilliger eens een mantelzorger en draag een steentje bij

mantelzorg vrijwilliger

Ondersteun als vrijwilliger eens een mantelzorger en draag een steentje bij

Doe jij al iets goeds voor jouw omgeving en daarbuiten? Ondersteun als vrijwilliger eens een mantelzorger en draag een steentje bij.

mantelzorger vrijwilliger

Helaas gebeurt het vaker dan we willen. Mensen om ons heen die via een langzaam proces of juist van de ene op de andere dag intensieve, dagelijkse zorg nodig hebben. De familie die deze zorg verleent, de zogeheten mantelzorger, heeft het vaak zwaar. Misschien kun jij een handje helpen?

Iedereen zou wel een uurtje of twee in de week kunnen vrijmaken voor vrijwilligerswerk. Toch? Mocht jij je hart op de juiste plek hebben en je medemens willen voorzien van een extra steuntje in de rug, denk dan eens aan mantelzorgers. Je kent deze mensen misschien niet persoonlijk, maar hun dagen – en die van degene die verzorgd wordt – kunnen weleens een stuk aangenamer worden dankzij jouw kleine inbreng. Help hen en hun geliefde familielid of vriend eens onder het mom van ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’.

Tips om een mantelzorger te ondersteunen

Nu is het ondersteunen van een mantelzorger middels vrijwilligerswerk natuurlijk breed in te vullen, maar zie het als volgt. Mantelzorgers kunnen hun 24/7-job alleen maar volhouden als ze zelf zo nu en dan op adem kunnen komen. Je kunt dus als vrijwilliger enkele zorgtaken overnemen, zodat de mantelzorger wordt ontzien, maar je kunt juist ook op een andere manier zorgen voor wat extra energie. Denk aan een avond spelletjes spelen met de demente moeder van een mantelzorgster. Op die manier kan de dochter even ontspannen en zich opladen voor de volgende dag.

Als je via Google zoekt op vrijwilliger mantelzorg, dan vind je al snel plekken waar je terecht kunt met jouw goede intenties. Meld je eens aan en probeer het. Je doet er een ander een groter plezier mee dan je zelf (hopelijk) ooit zult beseffen!

Wil je optreden als de vriendelijke amateurpsycholoog, neem dan onderstaande tips voor mantelzorgers eens mee. We benoemen een aantal praktische en herkenbare tips die helpen om het hoofd koel te houden. Zo is de beste zorg voor een naaste iets gemakkelijker vol te houden.

7 tips voor een mantelzorger

  1. Tijd voor jezelf nemen: Het mooie van deze tip, is dat jij als vrijwilliger kunt helpen bij het realiseren hiervan. Dagelijkse zorg is vaak confronterend en vermoeiend. Ontspanning is essentieel om het vol te houden, dus pak je rust en voel je er niet schuldig over.
  2. Vragen om hulp is niet erg: Wie mantelzorg verleent kan zelf ook weleens om wat extra steun verlegen zitten. Aangezien jij als vrijwilliger aanwezig bent hebben ze al enige hulp aanvaardt. Heel goed! Benadruk dat dit een gezonde keuze is en dat er om hulp mag worden gevraagd. Dit van professionals, maar zeker ook van andere familie en vrienden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillende hulpmiddelen die het leven van een zorgvrager gemakkelijker kunnen maken, zoals een tweedehands traplift. Zo kan iemand die slecht ter been is toch fijn thuis blijven wonen.
  3. Onderhoud contact met familie en vrienden: Dat iemand een full-time job heeft aan mantelzorg betekent niet dat andere familieleden en vrienden niks kunnen doen. Betrek ze in de zorg voor een naaste. Dit voorkomt dat een mantelzorger vereenzaamt en zorgt tevens voor meer begrip en pro-actieve hulp.
  4. Wees open en eerlijk naar je directe omgeving: Als familie en vrienden in contact staan over hulp, wees dan wel eerlijk en duidelijk. Durf aan te geven wat voor ondersteuning gebruikt kan worden en maak de zaken niet mooier dan ze zijn.
  5. Een dag niet gelachen..: Is een dag niet geleefd! Lachen kan aanstekelijk werken en zorgt voor geluksstofjes in de hersenen. Niks relativeert zo als een welgemeende lach en plezier zit ‘m soms in de kleine dingen. Bezoek in dat kader zeker ook eens ouderen die misschien geen zorg nodig hebben, maar wel om een praatje en een glimlach verlegen zitten. Dit helpt al enorm bij het probleem eenzaamheid bij ouderen!
  6. Het glas is halfvol: Wat vroeger allemaal kon is misschien niet meer. Echter, het is beter om je te focussen op wat iemand nog wel kan. Of het nu het genieten is van mooie films of een zonnige wandeling, maak het zo aangenaam mogelijk met wat wel mogelijk is. Tip: zing er een toontje bij. Muziek stemt vrolijk! Zelfs als het niet heel goed is.
  7. Wees buigzaam: Als de mantelzorger voornamelijk redeneert vanuit het gevoel van de naaste, dan zal het gemakkelijker worden. Houd rekening met de belevingswereld van degene die verzorgd wordt en voorkom discussies. Zelfs als je toch van plan bent het ietsje anders te doen omdat dit beter is.

Als je de 7 tips hebt doorgenomen, dan zul je misschien al hebben opgemerkt dat je ze ook in jouw dagelijks leven kunt toepassen. Hulp geven en vragen doen we soms allemaal, maar af en toe kunnen we nog net iets meer geven. Ga jij je aanmelden?

Post a Comment

#Volg ons op Instagram