Hertog Jan’s Grand Prestige is een prachtig experiment met Hollandse Jenever-destillateurs

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Hertog Jan’s Grand Prestige is een prachtig experiment met Hollandse Jenever-destillateurs

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt is het nieuwste experiment met Hollandse Jenever-destillateurs. Speciaalbier vanuit Hollandse traditie.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Het is al enige tijd verkrijgbaar, maar inmiddels hebben ook wij kennisgemaakt met de nieuwe Hertog Jan Grand Prestige. De brouwers van het biermerk gingen een samenwerking aan met drie Hollandse Jenever destillateurs en lieten zo twee eeuwenoude, traditionele ambachten samensmelten.

Het hedendaagse experiment betekent een nieuwe smaak speciaalbier, dat durven we met zekerheid te stellen. Met de Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan zien we een bijzondere selectie bieren, die in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs is gerijpt; Hooghoudt, Rutte en Zuidam.

Wie heeft opgelet, heeft bemerkt dat de brouwers van Hertog Jan sinds 2017 jaarlijks een eenmalige, exclusieve variant van hun kroonjuweel ontwikkelen. De Grand Prestige van dit jaar trapt af middels de samenwerking met Hooghoudt, waarbij voor het eerst een unieke jenever gedestilleerd. De drie varianten en dit destillaat werden onlangs op 16 maart gelanceerd in Arcen.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt met Hollandse jenever

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Het is te beginnen interessant om te weten dat Hertog Jan’s Grand Prestige bier met vier verschillende mouten is gebrouwen. Dankzij het lange rijpingsproces ontwikkelt zich een opvallende smaak. Deze doet stiekem eigenlijk denken aan een oude portwijn.

Voor 2019-edities zijn er vanuit Baarle-Nassau, Dordrecht en Groningen houten vaten, ruim veertig per distillateur, aan de brouwerij van Hertog Jan in het Limburgse Arcen uitgeleend. De Grand Prestige heeft in deze vaten acht maanden lang de tijd gekregen om op smaak te komen. En dit is heel aardig gelukt, kunnen we wel stellen. Je proeft namelijk dat de vaten eerder dienst deden als rijpingsomgeving voor korenwijn, rogge genever en gerstemoutwijn, afkomstig van de drie partners in crime; Hooghoudt, Zuidam en Rutte.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt: Hooghoudt

Deze inmiddels uitverkochte Grand Prestige is het best te omschrijven als kruidig, doch verfijnd. De variant is niet alleen gerijpt op Hooghoudts korenwijnsherry-vaten, maar is tevens verrijkt met een extract van kruiden en specerijen. De vaten hebben hun herkomst overigens in Andalusië, waar ze eerst hebben bijgedragen aan de rijping van oloroso. Dit is de meest geurige jongen onder de sherry’s, wat tot gevolg heeft dat er een nootachtige smaak met tonen van gedroogd fruit ontstaat.

Deze fles bevat 75cl. Alcoholpercentage: 12,7%.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt: Rutte

Gerijpt op de gerstemoutwijn-vaten van Rutte en verrijkt met een extract van kruiden en fruit, heeft deze variant allereerst een fruitige en bloemige smaak. De intense, aardse smaak die het geheel afmaakt is te danken aan het feit dat Rutte zijn jenever rijpt in gebruikte bourbonvaten. Hierin ontdek je onder meer kaneel, engelwortel en kalmoes.

Deze fles bevat 75cl. Alcoholpercentage: 14,1%.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt: Zuidam

Complex, royaal voorzien van vanilletonen en hout. Deze heerlijke smaakbeleving is te danken aan de rijping in Zuidams roggegenever-vaten, gemaakt van Amerikaans wit eikenhout. Er heeft meer dan een jaar lang roggegenever op gelegen, wat zorgt voor interessante smaken die doen denken aan vanille en zelfs kokos.

Deze fles bevat 75cl. Alcoholpercentage: 11%.

Hollandse tradities

Hertog Jan Grand Prestige VatgerijptHet is geen onbekend feit dat zowel bier als jenever al eeuwenlang in Nederland present zijn – en worden gewaardeerd. De liefhebber zal daarnaast ook hebben gezien dat de twee dranken de afgelopen jaren volop in de belangstelling staan door experimentele (be)handelingen. ‘Beiden zitten in de lift en er is steeds meer interesse in uniek speciaalbier’, aldus Gerard van den Broek, Hertog Jan Meesterbrouwer.

Overigens is jenever momenteel bezig aan een opmars in het buitenland. Men ontdekt ook hier het grote smakenpalet van de traditionele Hollandse drank. Dat deze ontwikkelingen hand in hand gaan met de toenemende mate van belangstelling voor ambachtelijk bierbrouwen, maakt dit experiment behoorlijk logisch. Deze editie van Grand Prestige Vatgerijpt is in feite een “hedendaagse verankering van oeroude Nederlandse tradities”.

Grand Prestige Vatgerijpt is nu verkrijgbaar voor € 20 per fles bij de brouwerij en online. De nieuwe vatgerijpte bieren zullen wat betreft horeca exclusief verkrijgbaar zijn bij leden van Het Genootschap van Hertog Jan.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram