Pittige eters leven gezonder: Lang leve de pepersaus!

tabasco pepersaus eten pittig gezond

Pittige eters leven gezonder: Lang leve de pepersaus!

Pepersaus blijkt een hoop positieve effecten te hebben op de gezondheid. Leven we langer door de gezonde smaakmaker uit een flesje?

tabasco pepersaus eten pittig gezond

Alhoewel niet iedereen het waardeert, houden de meesten onder ons toch van een beetje gekruid eten. Lekker pittig! Persoonlijk denken wij dan aan de pepersaus van bijvoorbeeld Tabasco, die je gemakkelijk over vrijwel elk gerecht kunt druppelen. En wat blijkt uit onderzoek? Dit vlammende goedje is bevorderlijk voor de goede gezondheid.

We worden tegenwoordig doodgegooid met gidsen en tips die ons moeten leiden naar een gezonde levensstijl. In essentie niks mis mee natuurlijk, maar voor sommigen vergt het nogal wat verandering in de levensstijl. Er is echter een hele fijne mededeling voor hen die op hun voeding willen letten en niet vies zijn van een beetje spicy food.

Voor zowel jongere als oudere generaties sijpelde onlangs namelijk het fraaie nieuws door dat pepersaus zoals die van Tabasco stiekem een echte levensader is. Niet alleen is het een vervanger voor een aantal ongezonde elementen die we in veel voeding terugvinden, ook kan het weleens helpen bij bijvoorbeeld het letten op het gewicht. Een pepersaus die ons gezond houdt, dat lijkt nu al het mooiste nieuwsbericht van de dag!

Eet natriumarm

Volgens het voedingscentrum krijgt meer dan 80% van de Nederlandse bevolking meer zout binnen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Slechte zaak! Zout bevat op zichzelf 0,4 gram natrium per gram en is daarmee de belangrijkste bron van natrium. Hoe minder zout je nuttigt, hoe beter.

tabasco pepersaus eten pittig gezondVoor mensen die hun zoutinname dus willen beperken, zoals wij, maar dit liever niet ten koste zien gaan van smaak, is er dus een voor de hand liggende oplossing. We kunnen het zout vervangen door een natriumarm product dat wel hartigheid geeft. En zout in een recept is gemakkelijk te vervangen door een gelijke hoeveelheid Tabasco saus.

Deze pepersaus is namelijk gemaakt op basis van natriumarm (Avery Island) zeezout en bevat slechts 30 milligram natrium per theelepel. Mocht je bang zijn voor de scherpte, geen zorgen. Deze pittigheid zal verminderen bij verhitting, zonder dat de hartigheid verdwijnt. Tabasco maakt het toevoegen van zout en peper dus stiekem overbodig.

 

Capsaïcine lijkt een natuurlijk medicijn

Er zijn al eeuwen verhalen dat peper een heilzame werking heeft. De effecten houden de wetenschap al decennialang bezig, waarbij vooral de rode peper veel is onderzocht. Het actieve component hiervan is capsaïcine, het moleculaire element dat de hete smaak veroorzaakt.

In diverse onderzoeken worden veel gezonde werkingen toegeschreven aan dit ingrediënt. Zo heeft het een antibacteriële werking: het werkt pijnstillend, verlicht jeuk en zorgt ervoor dat je minder snel verkouden wordt. tabasco pepersaus eten pittig gezondChinese wetenschappers beweren zelfs dat kruideneters minder vaak sterven aan kanker. Bij muizen met mensenkanker die injecties met capsaïcine krijgen slinken de tumoren zelfs en ook diverse menselijke tumorcellen gaan dood als ze in een bakje aan capsaïcine worden blootgesteld. Misschien een hellend vlak om het over pepers en kanker te hebben, maar het lijkt erop dat pittig eten hoe dan ook iets gezonds is en dat kan nimmer kwaad.

In de medische vakpers wordt trouwens wel met zekerheid gesproken over een verhoging van de weerstand, het voorkomen van maag- darmklachten en een verlaging van de bloeddruk. Er zijn zelfs claims dat het endorfines vrijmaakt, dus het werkt ook nog eens positief op je geluksgevoel!

 

Op het gewicht letten middels suiker- en vetreductie

Voor een eetpatroon waarbij de inname van calorieën moet worden verlaagd, moet naast zout, ook suiker en vet worden beperkt. Om zoveel mogelijk smaak, rondheid en hartigheid te behouden, kunnen een paar druppels pepersaus het verschil maken. Tabasco wordt gemaakt van gemalen pepers, zeezout en gedistilleerd azijn, zonder enige toevoeging. Er zijn geen suiker, geen verzadigde vetten, geen conserveringsmiddelen, geen koolhydraten en geen gluten present in dit heerlijke goed. Zo is de saus dus halal, koosjer, vegetarisch-veganistisch en vrij van genetisch gemanipuleerde organismen.

Tel bij bovenstaande op dat de aanwezige capsaïcine het gevoel van verzadiging bevordert en vetverbranding stimuleert, en we hebben een klein wondermiddel. Voordat we naar de tien tips voor een gezonder eetpatroon hieronder gaan, een kleine tip voor als je de mond onprettig voelt branden: Gebruik geen water, maar melk om te blussen!

tabasco pepersaus eten pittig gezond

10 tips voor een gezonder eetpatroon alleen door gebruik van Tabasco pepersaus.

  1. Mede door de hoge concentratie pepers, volstaat de helft van de hoeveelheid gewone pepersaus, mits Tabasco pepersaus gebruikt wordt.
  2. Vervang zout in marinades en dressings door een paar druppeltjes Tabasco.
  3. Kook pasta in water met Tabasco in plaats van zout.
  4. Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid pit en hartigheid in het gerecht. Zet een flesje Tabasco op tafel voor een eigen smaaktoevoeging.
  5. Vervang peper en zout in de stamppot door een paar druppeltjes pepersaus: deze wordt veel smakelijker.
  6. Geef je alcoholvrije cocktail body met wat Tabasco. Het effect zal je verbazen!
  7. Om varkensvlees, kip of hamburgers beter verteerbaar te maken, voeg een fijngehakt uitje, knoflook en een halve theelepel Tabasco toe aan een pond vlees.
  8. Vegetarische gerechten krijgen meer hartigheid met het gebruik van Tabasco.
  9. Vervang chiliolie door een paar druppels Tabasco.
  10. Probeer eens Tabasco in plaats van peper én zout in een omelet en ontdek het heerlijk gezonde recept voor sweet & spicy scrambled eggs hieronder.

recept salade roerei avocado sweet spicy

Salade van avocado, roerei met zoet-pittige topping

Ingrediënten:

Voor de zoet pittige topping:
1 eetl TABASCO saus
3 eetl pompoenpitten
3 eetl zonnebloempitten
3 eetl pijnboompitten
3 eetl sesamzaadjes

(of chia zaad als alternatief)
1 eetl honing
¼ theelepel paprikapoeder
snufje zeezout

Voor het roerei :
4 handjes verse waterkers
20 Cherrytomaten
4 lente-uitjes
Een handje vol verse koriander
2 rijpe avocado’s
1 citroen
4 eetlepels olijf olie
8 vrije uitloop eieren, losgeklopt
40 g boter

Bereidingswijze voor 4 personen
Voorbereiding: 20 min, Bereiding: 10 min

  • Begin met de zoet pittige topping: Zet een grote koekenpan op matig vuur en voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten toe. Rooster gedurende 5 minuten, af en toe zachtjes roeren totdat de zaden bruin worden.
  • Voeg het sesamzaad (of chiazaad) toe en blijf nog 2 minuten roosteren. Roer voortdurend.
  • Voeg de honing en Tabasco saus toe. Roer nog 2 minuten door.
  • Voeg het zeezout en de paprikapoeder toe. Roer door totdat je de bodem van de koekenpan ziet en het vocht uit de honing en Tabasco saus is verdampt.
  • Leg de zaden op bakpapier om ze gelijkmatig verdeeld te laten afkoelen.
  • Halveer, ontpit en snijd de avocado in kleine reepjes, snijd de Cherrytomaten in vieren, snijd de lente-uitjes fijn en hak de koriander. Plaats deze in een kom en meng met de olijfolie, wat zout en peper en het sap van een halve citroen.
  • Verdeel de waterkers, de avocadopartjes en tomatensalade over 4 diepe borden
  • Klop de eieren in een aparte mengkom, kruiden met zout en peper of groene Tabasco.
  • Zet een anti-aanbak koekenpan of bakpan op een matig vuur met de boter. Zodra de boter begint te smelten, voeg de geklopte eieren toe. Roer voorzichtig.
  • Zodra de eieren naar wens gegaard zijn, verdeel over de 4 porties
  • Opdienen met een druppeltje olijfolie en citroen, daarna de zoet pittige zaden eroverheen strooien.

Tip: Voeg feta kaas toe als extra topping. De zaden topping kan over iedere andere salade gestrooid voor extra hartigheid en bite

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram