Drie toffe, duurzame ontwikkelingen van deze eeuw

warmetpomp duurzame ontwikkelingen

Drie toffe, duurzame ontwikkelingen van deze eeuw

Drie duurzame ontwikkelingen op een rij, die op toffe wijze impact hebben op ons dagelijks leven nu of in de toekomst. Welke vind jij het aardigst?

duurzame ontwikkelingen elektrische auto

We zitten middenin de warmste februari ooit gemeten. Hoewel we met z’n allen uitermate genieten van de zonnestralen op het terras, speelt er wellicht af en toe toch iets door ons hoofd: moedertje natuur. Gaat het wel de goede kant op met onze planeet? Zonder te blijven hangen in doemscenario’s, kijken wij juist naar het positieve.

De afgelopen jaren zien we meer en meer geweldige, duurzame ontwikkelingen op de markt verschijnen en wij hebben de meest noemenswaardige van dit moment en in de nabije toekomst op een rij gezet.

Elektrische auto

Hoewel de elektrische auto niet pas in deze eeuw is uitgevonden, is er wel pas sinds enkele jaren een ware opmars op dit gebied. Na een achtbaan aan af- en toename van interesse in de elektrische auto, en enkele hybride modellen, kwam er pas eind 2000 een volledig elektrisch cosumentenmodel op de markt dat geschikt is voor de snelweg.

De Tesla Roadster was dan ook direct een geslaagd model, met 200 kilometer per uur aan snelheid en 320 kilometer bereik na één volledige oplaadbeurt. Op dit moment verschijnen er steeds meer volledige elektrische bolides in de picture en 2025 zullen ze niet meer op twee handen te tellen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla S of de Fisker Karma. Wij hebben er geen probleem mee om op deze manier bij te dragen aan minder uitstoot. Nu alleen nog een een goedkopere manier om elektriciteit in z’n algemeenheid op te wekken.

warmetpomp duurzame ontwikkelingen

Nul op de meter

Hoewel gasloos wonen vroeger betekende dat je in een hutje op de hei leefde of je enkel in groene Vinex-wijken kon bijdragen aan een beter milieu, is dit nu verleden tijd. Leven met ‘nul op de meter’ is niet meer gereserveerd voor geitenwollen sokken, maar kan ook terwijl je nog steeds van de luxe geniet. Steeds meer gigantische villa’s, moderne kantoorgebouwen en luxe hotels wekken op een duurzame manier energie op.

Het grote Goede Doelen Loterijen kantoorgebouw, geschikt voor meer dan 500 werknemers, is bijvoorbeeld onlangs geheel gerenoveerd en verkozen tot het groenste pand van Nederland. Daarnaast bouwt Landal Greenparks vakantieparken met zonnepanelen en warmtepompen die meer energie opleveren dan verbruiken. Als zo’n kantoor of vakantiepark het kan, moet een gezinswoning het ook kunnen. Laat zonnepanelen installeren, vervang die oude cv-ketel met bijvoorbeeld een warmtepomp en laat je huis isoleren met biologisch materiaal. Het wordt steeds makkelijker om 0 euro op die energierekening te zien.

duurzame ontwikkelingen 3d printer

3D print technologie

Vroeger was het alleen te zien in spy-films of cartoons: het creëren van een voorwerp middels een laser. Tegenwoordig weten we dat het niet zo futuristisch is als gedacht. 3D printen wordt steeds vaker gebruikt en kan zelfs vanuit je eigen huis gedaan worden. Van schaalmodellen en speelgoed tot protheses en huizen!

De wereld van het 3D printen is enorm gegroeid sinds de eind 80’er jaren, toen het nog enkel op de MIT universiteit werd gebruikt. Onlangs printte een Chinees bedrijf bijvoorbeeld binnen slechts één dag tien huizen met gigantische 3D printers, voor minder dan 5000 dollar per huis. Maar tegenwoordig kan iedereen met een 3D printer, de juiste materialen en kennis van het maken (of downloaden) van 3D-blueprints zijn eigen producten printen. De meeste materialen voor 3D printers zijn biologisch afbreekbaar waardoor de prints ook nog eens duurzaam zijn. Binnenkort hoeven we niet meer naar de kantoorartikelenwinkel voor een pennenbak, die printen we gewoon even.

Naar welke toekomstige, duurzame ontwikkelingen kijk jij uit?

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram