Onze ontdekkingsreis met de nieuwe Kia Ceed leidt tot verrassende conclusies

kia ceed 2019 review

Onze ontdekkingsreis met de nieuwe Kia Ceed leidt tot verrassende conclusies

Op pad met de Kia Ceed ontdekten we veel meer dan we vooraf op hadden verwacht. Kia’s luxe hatchback blijkt verrassend compleet en stiekem missen we ‘m nu al.

Steeds vaker horen we geluiden dat de nieuwe auto’s van Kia low key op diverse vlakken misschien wel meer te bieden hebben dan de concurrentie; en in ieder geval zeker niet minder. Toen we onlangs de kans kregen om een dag de weg op te gaan met de nieuwe Kia Ceed, was de keuze dan ook snel gemaakt. Let’s take this baby out for a spin!

Ontdekken. Dat was ons voornaamste doel nadat we de sleutels in handen kregen. Hoe rijdt de nieuwe Ceed? Hoe sportief is hij echt? En over welke innovatieve features beschikt hij? Kortom, gedurende onze trip met de hatchback wilden we te weten komen of het Kia is gelukt om sportief rijcomfort te combineren met moderne technologie. Is het de Koreaanse automaker daadwerkelijk gelukt om de complete bolide neer te zetten?

Exterieur: Liefde op het eerste gezicht

Op iets of iemand verliefd worden is een kwestie van smaak. Spreekt voor zich. Soms kun je er echter niet omheen, dat iets esthetisch gewoon klopt en aantrekkelijk oogt. De Kia Ceed voldoet wat ons betreft aan deze omschrijving. Bij onze eerste blik op de auto kunnen we niet anders dan concluderen dat dit er wel heel fijn uitziet.

De nieuwe Ceed oogt strak, sportief en is voorzien van chromen hits op de juiste plekken. Neem je de tijd om wat gedetailleerder te kijken, dan ontdek je waar deze fijne uitstraling vandaan komt. Niet alleen beschikt de hatchback namelijk over een soepele, strakke designlijn als het gaat om de body, ook de fraaie neus met tiger grille, de LED-koplampen met ice cube LED-dagrijverlichting en de 17” lichtmetalen velgen absorberen we visueel met plezier.

Interieur: Ruimte & innovatie in de cockpit

Neem je plaats achter het stuur van de Kia Ceed, dan voelt het heel even alsof je in een luxe sedan stapt. Wat een fraai ogend dashboard en wat een ruimte! Het is direct duidelijk dat onze Ceed over heel veel technische snufjes beschikt, maar daar komen we dadelijk op terug.

Plek zat

Zowel de bestuurder als de bijrijders beschikken over alle comfort. Er is bijzonder veel beenruimte voorin en achterin, en ook voor bagage is voldoende ruimte met alleen al 395 liter in de kofferbak. Dus of je nu op vakantie gaat met een groep vrienden of in Amsterdam gaat shoppen met je vriendin, in deze hatchback kun je waarschijnlijk alles kwijt.

kia ceed interieur

De technologie & veiligheid van vandaag

Als je de Kia Ceed voor het eerst rijdt, dan valt de hoeveelheid knoppen in de cockpit op. Gadgets. Heel veel moderne technologie binnen handbereik! Stiekem doet dit ons hart sneller kloppen, dus het is geen verrassing dat we alles zo snel mogelijk hebben getest.

Leidend bij de aanwezige technologische eigenschappen, is veiligheid. Natuurlijk genieten we optimaal van luxevoorzieningen zoals het draadloze oplaadpunt, de knallende speakers van het JBL Premium Sound System en Bluetooth smartphone-integratie, maar de Ceed maakt vooral enorm veel indruk met zijn innovatieve karakter op het gebied van veiligheid.

Een sportieve auto als de Kia Ceed ben je al gauw geneigd sportief te rijden. In dat kader is het extra belangrijk dat veiligheid voorop staat. En dit zijn de Koreanen absoluut niet vergeten. Wat dacht je van dodehoekassistentie en actieve rijbaanassistentie?

Het is één van de eerste dingen die je leert van je rij-instructeur: “Let op je dode hoek!”. Nu moet je het over de schouder kijken nooit afleren, maar met de slimme technologie van de Ceed wordt het wel een stuk veiliger. Is er beweging in jouw dode hoek, dan geven radarsensoren een waarschuwing in je buitenspiegel. Dodehoekassistentie zou echt elke auto moeten hebben.

Word je om wat voor reden dan ook afgeleid achter het stuur en dreig je van jouw weghelft te geraken, dan grijpt de actieve rijbaanassistentie in. Een geweldige toevoeging op het gebied van veiligheid, want het geeft meer dan alleen een waarschuwingssignaal. Dit innovatieve systeem, wat herkent waar jouw auto zich begeeft op de rijbaan, corrigeert zelfs door bij te sturen.

Nog zo’n eigenschap die in de context van veiligheid eigenlijk in elke auto beschikbaar zou moeten zijn.

Combineer je actieve rijbaanassistentie trouwens met de adaptieve cruise control, dan ontstaat het level 2 autonoom rijden. Deze systemen zorgen er samen voor dat je onbezorgd file kunt rijden. De auto houd je op de rijbaan en op correcte afstand van je voorganger voor optimaal gemak tijdens de file.

Andere noemenswaardige technische toevoegingen zijn onder meer snelheidsbordenherkenning, zodat je altijd de toegestane snelheid in beeld hebt, achteruitrijcamera, zodat je geen paaltjes meepakt met inparkeren, adaptieve cruise control, welke de snelheid en de afstand tussen jou en de voertuigen voor je monitort, autonome noodremassistentie incl. voetgangersherkenning (AEB), zodat er acuut wordt geremd indien nodig, en vermoeidheidsherkenning.

Het lijkt erop dat vrijwel alle technologie van vandaag is vertegenwoordigd in de Kia Ceed en dat is toch wel een compliment waard.

kia ceed 2019 review

Credits: Djerraldo Goedhart

Onder de motorkap

De nieuwe Ceed-generatie is beschikbaar met een 1.0-turbobenzinemotor, goed voor 120 pk, maar ook met de nieuwe 1.4 liter T-GDi, met maximaal 140 pk, en de nieuwe 1.6 CRDi met 115 pk vermogen. De dieselmotor levert nu overigens minder NOx-uitstoot op dan in het verleden, wat te danken is aan de Selective Catalytic Reduction-techniek, waarbij stikstofoxiden met behulp van het additief AdBlue grotendeels worden opgelost.

Alle motoren worden standaard met een handmatig te schakelen zesbak afgeleverd. De nieuwe motoren zijn daarnaast indien gewenst ook leverbaar met de 7-traps DCT-automaat met dubbele koppeling. Kost je 2.000 euro, maar je krijgt er wel schakelcomfort en zuinig verbruik voor terug.

In de praktijk rijdt onze Ceed overigens enorm lekker en is het absoluut een rijstandaard die we in dagelijkse zin zouden omarmen. Het stuur draait licht en gevoelig, en de fijne wegligging zorgt voor een opmerkelijk vloeiende rijervaring. Het gaspedaal doet z’n werk, het schakelen gaat soepel en de overall feeling is gewoon wat je van een goede auto verlangt.

Kia Ceed is verrassend luxe & compleet

Als je net als wij een dag de weg op bent geweest met de nieuwe Kia Ceed, dan wordt al snel duidelijk dat deze auto eigenlijk voldoet aan alle wensen die we hebben. We missen ‘m stiekem. Of we nu door de drukke straten van Amsterdam puffen of stevig doorrijden naar het oosten van het land, de Ceed is een auto waar we graag in rijden.

Als bestuurder zit je enorm comfortabel in de cockpit en heb je echt het gevoel in een luxe bolide te rijden. Het uiterlijk is bijzonder fraai, de gadgets zijn modern en de voorzieningen op het gebied van veiligheid zijn state-of-the-art. Voeg daarbij de essentiële, soepele besturing van de auto aan toe, en wij zijn om.

Kan deze auto zijn concurrentie aan? Als je kijkt naar wat deze auto te bieden heeft, dan zou het gek zijn om ‘nee’ te zeggen. Kia verdient oprecht de credits voor deze bolide en wij adviseren eenieder die op zoek is naar een nieuwe auto, een testrit te maken met de Ceed. Wij houden de ontwikkelingen van de komende generaties in ieder geval met bovengemiddelde interesse in de gaten!

kia ceed 2019

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram