Tips & tricks voor Huawei Mate 20 Pro’s gerenommeerde smartphonecamera

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Tips & tricks voor Huawei Mate 20 Pro’s gerenommeerde smartphonecamera

De Huawei Mate 20 Pro heeft volgens velen de beste smartphonecamera. Lees hier Tips & Tricks voor de indrukwekkende Leica-camera van de Mate 20 Pro!

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Wie op zoek gaat naar de beste smartphonecamera, kan niet om Huawei’s Mate 20 Pro heen. De geroemde gadget werd eind vorig jaar gelanceerd en heeft sindsdien zowel kenners als liefhebbers overtuigd van zijn fantastische Leica-camera. Vandaag gaan we dieper in op deze smartphonecamera en bespreken we handige tips & tricks.

De Mate 20 Pro is het huidige vlaggenschip van de Chinese smartphonemaker en belooft nog meer flexibiliteit en kracht als het gaat om fotografie. Afgelopen maand bekeken we de de smartphone in onze Huawei Mate 20 Pro recensie, waarbij we konden concluderen dat de smartphone een bijzonder aantrekkelijke aankoop is. En d indrukwekkende camera draagt hier een royaal steentje aan bij.

Huawei Mate 20 Pro Smartphonecamera

De kroon op de Mate 20 Pro moet diens driedubbele Leica-lensopstelling zijn. Deze is niet alleen ontworpen in samenwerking met de beroemde en zeer gerespecteerde camerafabrikant, hij geeft je ook drie verschillende brandpuntsafstanden om uit te kiezen.

Bovendien beschik je met de Mate 20 Pro over een resolutie tot 40 megapixels (met de belangrijkste 27 mm equivalente camera/lens-combinatie), handmatige bediening en kun je opnamen maken in RAW-formaat.

De native camera-app van de telefoon is daarnaast ook bijzonder goed uitgerust. Deze is zo veelzijdig dat het de moeite waard is om wat tijd te besteden aan het leren kennen van hoe het werkt. Hopelijk helpen de tips en tricks hieronder je een handje!

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

1. Zet Master AI uit

Een van de vele indrukwekkende onderdelen aan de Mate 20 Pro is het vermogen om precies te herkennen wat je aan het fotograferen bent. Of het nu een hond, een persoon, een portie herfstbladeren of zelfs een gebouw is, de smartphone reageert op wat hij ziet.

Dit is allemaal te danken aan de super slimme Master AI, ofwel technologisch zeer ontwikkelde artificial intelligence. Het blijft echter nieuwe technologie en soms kan het lonen om het zonder ‘hulp’ te doen. De AI kan in een enkel geval bijvoorbeeld blauw en groen er iets te verzadigd uit laten zien, waardoor het ten koste kan gaan van hoe realistisch het oogt.

Het uitschakelen van de Master AI kan in het cameramenu en is een goede manier om ervoor te zorgen dat met name landschapsfoto’s iets ‘levensechter’ zijn. Fan van de sterke verzadiging van natuurlijke kleuren? Laat het lekker aan staan!

2. Ontdek Pro Mode

Als je bovengemiddelde interesse hebt in fotografie en je jouw eigen kwaliteiten iets hoger dan de eerste de beste inschat, dan moet je de Pro-modus eens gaan gebruiken.

In deze modus heb je de mogelijkheid om naar eigen inzicht de ISO, sluitertijd, belichtingscompensatie, AF-modus, witbalans en meting in te stellen. Dit zijn eigenschappen en instellingen die je wellicht al kent van de reguliere spiegelreflexcamera’s.

Een andere handige functie binnen de Pro-modus is het horizontale niveau, dat te allen tijde kan worden weergegeven om ervoor te zorgen dat je jouw foto’s zo recht mogelijk hebt. Dit is ideaal voor landschapsfotografie, vooral wanneer je de groothoeklens gebruikt.

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

3. Fotografeer RAW

Vraag het aan de professionals en de meesten zullen je vertellen dat het maken van opnamen in onbewerkt formaat de beste keuze is voor ultieme flexibiliteit bij postproductie. Met andere woorden, kies voor fotograferen in RAW-formaat, zodat je achteraf het beste jouw foto’s kunt bewerken.

Met de Mate 20 Pro is het zelfs mogelijk om voor RAW-formaat te kiezen met je telefoon.

Let wel, je kunt alleen RAW gebruiken bij het maken van opnamen in de Pro-modus – schakel het in via het tandwielmenu. Voor deze smartphone is DNG het formaat voor onbewerkt. Dit bestandstype kan worden geopend met veel verschillende programma’s, waaronder Photoshop!

4. Nachtmodus

Was je al bekend met de P20 Pro van Huawei, dan kende je deze functie waarschijnlijk al. We zagen ‘m namelijk voor het eerst bij dit toestel. Hij blijft echter indruk maken en ook bij de Mate 20 Pro is hij meer dan noemenswaardig.

Als het licht zwak is, dan kun je voor nachtmodus kiezen. De smartphone zet dan een aantal korte belichtingen bij elkaar om de meeste hoeveelheid licht mogelijk te maken.

De modus is geweldig om ’s nachts mee te fotograferen, maar het is ook ideaal voor andere locaties waar weinig licht is, ongeacht het tijdstip van de dag.

Een opvallende truc verschijnt trouwens als de telefoon detecteert dat hij op een statief wordt gehouden. De belichtingstijd zal dan namelijk van ongeveer 4-5 seconden tot een veel langere tijd springen. Dit kan oplopen tot zelfs enkele tientallen seconden, om zo meer licht te vergaren.

5. Diafragma Modus

De diafragma-modus van de smartphonecamera is geweldig als je een kleine scherptediepte wilt creëren. Je kunt deze gebruiken met elk object dat je maar wilt en dit levert fraaie resultaten op.

In tegenstelling tot de portretmodus biedt deze optie geen bokeh-vormen, maar in plaats daarvan heeft hij een andere nuttige en interessante truc.

Met deze modus kun je namelijk de mate van onscherpte, en inderdaad het scherpstelpunt, wijzigen nadat je de foto hebt gemaakt – ongeacht hoe lang je wacht.

Om een ander punt te kiezen, tik je op het pictogram Diafragma tijdens het terugkijken van de afbeelding. Je ziet nu dat je kunt kiezen tussen een diafragma-effect van f/0.95, doorlopend tot f/16. Ondertussen kun je een ander focuspunt selecteren door op de gewenste plek te tikken.

6. Mono-fotografie

Terwijl de zojuist benoemde P20 Pro een speciale Mono-sensor had, heeft de Mate 20 Pro die verwijderd om plaats te maken voor de groothoeklens. De Mono-modus bestaat echter nog steeds. Ga naar “Meer” in het hoofdscherm en kies “Monochroom”.

Naast het kunnen nemen van standaard zwart-witfoto’s, kun je het ook combineren met de Diafragma-modus (voor ondiepe scherptediepte-effecten), Portrait (voor vergelijkbare effecten, maar met mensen) en zelfs Pro-modus.

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

7. Gebruik de groothoeklens

De extra flexibiliteit die de groothoeklens biedt is geweldig voor veel verschillende opnamescenario’s, waaronder het vastleggen van landschappen en maken van interieurfoto’s.

Om bij de groothoeklens te komen, kun je op het 1x-pictogram op het hoofdscherm tikken – hier scroll je langs 1x, 3x, 5x (wat de hybride zoomoptie is) voordat je uiteindelijk op 0.6x landt.

Een snellere route naar de groothoeklens? Knijp je de vingers naar elkaar toe op het scherm – van buiten naar binnen als het ware – en je zit direct in deze fraaie lensmodus.

8. Haal het maximale uit de sensor

Met Leica’s hoofdcamerasensor op de Mate 20 Pro kun je foto’s maken tot 40 megapixels, wat handig kan zijn als je zoveel mogelijk details wil vastleggen.

Deze resolutie is echter niet de standaardoptie, dus je moet het inschakelen via het menu van de camera. Je kunt de 40 megapixel-instelling gebruiken in de standaard fotomodus of de meer geavanceerde Pro-modus.

Let wel, als je de 40 megapixel-opnamen selecteert, dan heb je geen toegang tot de groothoeklens of de telelens. Vergeet dus niet om hem weer uit te schakelen wanneer je wilt inzoomen of uitzoomen.

9. HDR Fotografie

Een andere modus die enigszins verborgen is, is HDR. Je vindt ook deze modus in de “Meer”-optie.

Je hoeft deze modus zeker niet voor elke foto te gebruiken, omdat het ook voor een overkill aan details kan zorgen. In sommige situaties kan het echt echter helpen om de meest interessante look te creëren.

Het is gemakkelijk om de modus weer uit te schakelen als je klaar bent; tik eenvoudig op de “X” naast HDR om terug te gaan naar de normale opname.

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

10. Kies jouw favoriete bokeh

Volgens Wikipedia drukt Bokeh de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt. De term is afgeleid van het Japanse woord ‘boke’ dat ‘onscherpte’ betekent.

Wat is echter de relatie met onze Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera? Portretmodi worden steeds vertrouwder, waarbij de meeste geavanceerde smartphones een manier bieden om een ondiep scherptediepte-effect te creëren met vage achtergronden.

De Mate 20 Pro gaat nog een stap verder met een reeks verschillend gevormde “bokehs” om uit te kiezen.

Je zult zien dat als je dit inschakelt, er in plaats van de klassieke lichtcirkels ook gekozen kan worden uit harten, een werveling of schijven. Een beetje over-the-top misschien, maar ook leuk!

Huawei Mate 20 Pro x Leica-camera: Onze mening

De Huawei Mate20 Pro heeft overall een meer dan uitstekende camera. En hoewel hij niet voor elke opname geschikt is, vinden wij de 16 mm brede groothoeklens erg tof om tot de beschikking te hebben.

De diafragma-modus is ook erg goed. Het vermogen om de focus na de opname te verschuiven en de controle die het geeft over de mate van onscherpte is verslavend.

Bovendien kun je met de nachtmodus scherpe handheld-foto’s maken in situaties waar je normaliter een statief met spiegelreflexcamera (of een spiegelloze camera) zou gebruiken.

Als je op zoek bent naar een telefoon om je sociale media van brandstof te voorzien en je leven vast te leggen, dan is de Mate 20 Pro smartphonecamera misschien wel de allerbeste keuze. Ervaren fotografen zullen genieten van het niveau van controle dat het toestel biedt, maar de geautomatiseerde en semi-automatische modi werken ook gewoon heel goed voor beginners. We hebben hier niets op aan te merken.

Het is geen absolute vervanging voor de spiegelreflexcamera, maar hij stelt ons in staat geweldige opnamen te maken met een smartphone, die tot voor kort niet mogelijk waren. De Master AI en 40 megapixels zijn hierbij ook geweldig.

Klik hier voor meer info en veel plezier met onze Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks!

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Huawei Mate 20 Pro smartphonecamera tips & tricks

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram