Glenmorangie introduceert met de Allta zijn eerste whisky met wilde gist

Glenmorangie Allta whisky

Glenmorangie introduceert met de Allta zijn eerste whisky met wilde gist

De Glenmorangie Allta is de eerste whisky met wilde gist van het merk.

Glenmorangie Allta whisky

Ter ere van het tienjarig bestaan van zijn unieke Private Edition-serie, introduceert Glenmorangie zijn eerste whisky van wilde gist, afkomstig van eigen gerst. Het resultaat is een rijke, fruitige single malt die nu verkrijgbaar is.

Het woord Allta is Schots-Gaelisch voor ‘wild’, uiteraard refererend aan de gebruikte gist. De whisky zelf is rijk en ronde, inclusief aroma’s van biscuit, zachte bloemen, sinaasappel en romige vanille. De distilleerderij wil met deze tiende whisky in de Private Edition-serie het belang van gist benadrukken binnen de totstandkoming van de gelaagde smaken van Schotse whisky.

Glenmorangie Allta & Cadboll-gerst

Tot de basisingrediënten van Schotse whisky behoort sinds jaar en dag gist. De invloed ervan op de smaak werd door de jaren heen echter steeds meer vergeten door de sterkere wordende nadruk op andere onderdelen van het productieproces.

Met een achtergrond in gistfysiologie bleef dr. Bill Lumsden, Glenmorangie’s Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks, zich altijd bewust van de mogelijkheden met gist. Jaren geleden hoorde over een unieke ‘huisgist’ die in bezit van Glenmorangie zou zijn geweest. Dit inspireerde hem zich verder te verdiepen in de invloed van gist op de smaak van whisky.

Tijdens een wandeling door de gerstvelden naast de distilleerderij plukte dr. Bill Lumsden enkele aren Cadboll-gerst. Toen hij deze onderzocht in zijn laboratorium ontdekte hij Saccharomyces diaemath, een voorheen onbekende wilde gistsoort die nota bene geschikt is voor whisky. De gistsoort is vervolgens gekweekt door een gistleverancier, waarna het aan  productieproces met de gerst is toegevoegd. Een uitzonderlijk geurige drank was vervolgens het resultaat.

Hierna werd de spirit gerijpt in hoogwaardige, veelal hergebruikte, bourbonvaten, zodat het fruitige karakter van de gist kon worden benadrukt. Jaren later verscheen de rijke, romige whisky ten tonele. Een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van Glenmorangie.

Glenmorangie Allta nu verkrijgbaar

De nieuwe malt van Glenmorangie staat bol van de kenmerkende creativiteit van het merk. Nadat de Private Edition-serie in 2009 werd geïntroduceerd, is het team van Glenmorangie niet gestopt met experimenteren. Vele verschillende basisingrediënten en rijping in unieke vaten werden getoetst, waarna alleen de beste en meest verrassende resultaten aan de liefhebber mochten verkocht.

De serie limited edition single malts, die inmiddels ook bekroond is, heeft whiskyliefhebbers tien jaar lang een blik in de innovatieve geest van Glenmorangie gegeven. Dr. Bill Lumsden: ‘Glenmorangie Allta is een waardige whisky voor het tienjarig bestaan van de Private Edition-serie. De invloed van gist op de smaak is jarenlang genegeerd en het wordt tijd dat we ons verder gaan verdiepen in dit aspect van het productieproces. Met zijn aroma van biscuit en versgebakken brood, de bloemige noten en de rijke smaak van vanille, sinaasappel en zoete chili opent Glenmorangie Allta de deur naar een fascinerende toekomst voor Schotse whisky.’

Glenmorangie Allta is vanaf februari 2019 te koop voor een adviesprijs van € 99,95 (70cl).

Glenmorangie Allta whisky

Post a Comment

#Volg ons op Instagram