Nieuw Amsterdams restaurant weigert mensen op basis van uiterlijk te bedienen

Restaurant Buitensluiting Amsterdam

Nieuw Amsterdams restaurant weigert mensen op basis van uiterlijk te bedienen

Het Liliane Fonds opent samen met Miljuschka Witzenhausen Restaurant Buitensluiting, waar mensen bewust worden buitengesloten. Kom jij langs?

Op donderdag 7 februari wordt een heel bijzonder restaurant geopend in Amsterdam. In het nieuwe Restaurant Buitensluiting is namelijk niet iedereen welkom en wordt volop gediscrimineerd. Het team, dat onder leiding staat van Miljuschka Witzenhausen, bepaalt namelijk op basis van uiterlijk wie er wel en niet geserveerd wordt. 

Te klein, donker haar, blauwe ogen. Allemaal uiterlijke kenmerken waar je niks aan kunt doen, maar wel aanleiding genoeg voor het personeel van Restaurant Buitensluiting om jou waardeloos te behandelen. Elke dag wordt met een draairad volledig willekeurig bepaald wie wel en niet welkom zijn om te komen dineren. Ben jij het? Of toch jouw vrienden of vriendin?

Discriminatie

Restaurant Buitensluiting is een initiatief van het Liliane Fonds en heeft als doel om mensen bewust te maken van discriminatie. Hoe voelt het om op deze oneerlijke wijze benaderd en behandeld te worden? Hoe voelt het om buitengesloten te worden?

Dagelijks ervaren talloze kinderen met handicap hoe het is om buiten de boot te vallen. Ze mogen niet meedoen of mogen zelfs niet naar school. Er zijn wereldwijd ruim 30 miljoen kids met een handicap die dit meemaken en het Liliane Fonds zet zich in voor hen. Het doel? Alle kinderen moeten zich welkom voelen.

“Met restaurant Buitensluiting willen wij aandacht vragen voor kinderen met een handicap die opgroeien in de armste gebieden van de wereld en die dagelijks vanwege hun handicap buitengesloten worden. Wat de buitengesloten gasten van Restaurant Buitensluiting zullen ervaren is nihil ten opzichte van wat kinderen met een handicap ervaren. Toch hopen wij dat dit sociale experiment bijdraagt aan de bewustwording hiervan.”, aldus Steven van Berlekom, Directeur Stichting Liliane Fonds.

Restaurant Buitensluiting Amsterdam

Restaurant Buitensluiting biedt een driegangenmenu

Het restaurant, dat verder gewoon een echt restaurant is, telt vijftig zitplaatsen. Het eerder genoemde draairad zie je direct bij binnenkomst. Is die dag bepaald dat jij met jouw uiterlijke kenmerkenzal worden geweigerd, dan mag je wel bij je vrienden aan tafel. Je wordt echter niet als volwaardige gast bediend en ontvangt slechts water en brood.

Restaurant Buitensluiting in AmsterdamHet menu van Restaurant Buitensluiting is Nederlands/Afrikaanse fusion en bestaat uit drie gangen. Opvallend zijn de ‘vergeten groenten’ en ‘buitenbeentjes’ die op bijzondere wijze in de gerechten verwerkt worden. Als nagerecht staat de beroemde cheesecake van Miljuschka op het menu.

Restaurant Buitensluiting hanteert een ‘pay-what-you-want’ principe. Gasten mogen dus aan het einde van het diner zelf bepalen hoeveel zij willen betalen.

Het pop-up restaurant is gevestigd in het NewWerktheater aan de Oostenburgergracht 75 in Amsterdam en is alleen geopend op de onderstaande dagen en tijden.

Donderdag 7 februari (19.00 – 23.00 uur)
Vrijdag 8 februari (19.00 – 23.00 uur)
Zaterdag 9 februari (19.00 – 23.00 uur)

Reserveren kan nu via www.restaurantbuitensluiting.nl.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram