Review: Ben je met de Huawei Mate 20 Pro smartphone 2019-proof?

Huawei Mate 20 Pro review

Review: Ben je met de Huawei Mate 20 Pro smartphone 2019-proof?

In onze Huawei Mate 20 Pro review bekijken we het vlaggenschip van Huawei. Ben jij met deze smartphone en de talloze functies helemaal klaar voor 2019?

Huawei Mate 20 Pro review

Niet al te lang geleden lanceerde de Chinese smartphonemaker Huawei zijn nieuwste trots en vlaggenschip: de Huawei Mate 20 Pro. Deze gloednieuwe smartphone beschikt over een serie vernieuwende eigenschappen, zoals een Leica-camera en bijzonder sterke batterij. Is de gadget hiermee echter 2019 proof?

De Huawei Mate 20 Pro heeft veelvuldig het nieuws gehaald en is diverse malen bestempeld als misschien wel de beste smartphone van dit moment. In alle rust hebben wij deze beweringen onder de loep genomen, om te kijken of wij tot eenzelfde conclusie kunnen komen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe smartphone voor 2019 en overweeg jij de Huawei Mate 20 Pro (nog niet)? Lees dan vooral onze uitgebreide recensie

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei’s nieuwe vlaggenschip belooft een complete smartphone te zijn, met alles wat je anno nu nodig hebt. Betrouwbaarheid, snelheid, levensduur en een aantal andere eigenschappen waar we sterk behoefte aan hebben.

Als je de smartphone uit de doos haalt, dan wordt al snel duidelijk dat Huawei niet op “aanwezigheid” heeft bespaard. De telefoon heeft een behoorlijk formaat, een flitsende achterzijde en een groot scherm dat zich om de zijkanten heen krult. Hiermee lijkt de gadget in te spelen op andere behoeften, zoals het kijken van films en gamen. Het is dus een moderne smartphone, die pre-gebruik al aangeeft over veel eigenschappen te beschikken.

Enfin, laten we alle aspecten binnenin en aan de buitenkant belichten!

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Design & Beeldscherm

Zoals gezegd, je kunt niet om het formaat van de smartphone heen. De Mate 20 Pro is voorzien van een groot, bezelloos beeldscherm – 6,39 inch groot – waarbij het scherm zich om de randen heen krult. Erg modern en niks geks in de smartphonemarkt. Bovenin vind je een notch en onderaan is de aansluiting ook netjes afgewerkt.

Notch

De notch is relatief groot, wat invloed kan hebben op de werking van de notificatiebalk bovenin. De informatie over tijd, verbindingen (WiFi, 4G, BlueTooth) neemt vrijwel alle ruimte in beslag, waardoor er maar ruimte overblijft voor maximaal twee notificatie-icoontjes van andere apps. Het kan dan voorkomen dat je geen melding in de balk ziet van Instagram of WhatsApp.

Huawei Mate 20 Pro review

Beeldschermresolutie

Alhoewel je de resolutie zelf kunt instellen, is de standaard kwaliteit van het beeldscherm uitstekend. Dankzij Smart Resolution kiest de Mate 20 Pro zelf welke resolutie per situatie het best is. Je bemerkt op die manier snel dat alles scherp oogt, met spetterende kleuren en een helderheid die bijvoorbeeld ook een behoorlijk felle zon aankan.

Toch zelf de resolutie kiezen? Je hebt de keuze uit HD+ (1560×720), FHD+ (2340×1080) en WQHD+ (3120×1440). Het verschil tussen de opties lijkt niet heel sterk en heeft ook geen grote invloed op het stroomgebruik.

Sommigen zeggen dat de kleuren iets naar de blauwe kant uitvallen. Heb jij hier last van, kies dan voor de optie ‘Natural Tone’, zodat de kleur wordt afgesteld met behulp van omgevingslicht. Dit kan zelfs handig zijn bij het kijken van een film op Netflix.

Huawei Mate 20 Pro review

Behuizing

De Huawei Mate 20 Pro is ondanks zijn formaat en gebruik van metaal en glasplaten zeker niet overdreven zwaar. Dit is prettig, want door de dunne randen, waarbij het scherm opduikt, is het af en toe nodig om de telefoon anders vast te pakken dan dat we gewend zijn. Het per ongeluk van het aanraken van het scherm aan de zijkant kan namelijk al snel gebeuren.

Een koptelefoonaansluiting (AUX) ontbreekt, waardoor je genoodzaakt bent om te kiezen voor draadloos of aansluiting via USB-C. De speaker zit aan de onderkant, maar valt deels in de USB-C-poort. Huawei Mate 20 Pro reviewHeb je er dus een kabel in, dan wordt het geluid uit de speaker gedempt. Niet heel praktisch.

De indrukwekkende camera’s en LED-flitser aan de achterzijde – waar we zo op terugkomen – zijn gehuisvest in het midden, in een vierkante vorm. Dit ziet er ontwerpmatig mooi uit en is ook nog eens handig. Ligt je smartphone op tafel, dan blijft hij redelijk stabiel liggen bij gebruik.

Huawei Mate 20 Pro: Hardware

De Chinese smartphonemaker is zelf verantwoordelijk voor de hardware en heeft gekozen voor zijn nieuwe Kirin 980-chip. Dit moet één van de krachtigste chipsets van dit moment zijn en nemen wij graag aan. In de praktijk is onze Mate 20 Pro in ieder geval razendsnel en is er geen programma of wijze van gebruik (bijvoorbeeld veel apps open en veel schakelen) wat zorgt voor enige oponthoud.

De cpu haalt de maximale snelheid uit alle apps – apps als WhatsApp, Instagram en Google Maps openen zo’n 10 tot 30 procent sneller – en dat werkt enorm fijn. Dit is niet in de laatste plaats trouwens ook te danken aan het 6GB werkgeheugen dat is ingebouwd. Dankzij deze combinatie gaat multi-tasken zeer vlug, verschijnen websites vlot in beeld en heb je de camera-app snel gereed.

Tot slot is het goed om te weten dat de Mate 20 Pro beschikt over diverse sensoren, zoals een barometer, en uiteraard de nodige netwerkfrequenties en alle mogelijke WiFi-standaarden ondersteunt.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Ontgrendelen met gezichtsscanner of vingerafdrukscanner

Interessant is de nieuwe hardware die we rondom de telefoon vinden. De Mate 20 Pro heeft bijvoorbeeld zijn vingerafdrukscanner onderaan in het scherm verwerkt. Hier is een kleine camera geplaatst, die een foto van je vinger maakt, om deze vervolgens met de eerder gemaakte scan – bij het instellen van vingerafdrukontgrendeling – te vergelijken. Klinkt handig, maar dit blijkt in de praktijk soms lastig.

Het gedeelte op het scherm waar je de vinger dient te plaatsen is klein. Daarom luistert het nauw waar jij je vinger plaatst en moet je goed kijken naar de scanzone. Een millimeter of twee naar links, rechts, boven of beneden, en de smartphone ontgrendelt niet. Puur op tast de Mate Pro 20 ontgrendelen is dus behoorlijk lastig.

De gezichtsscanner vinden we bovenaan in de eerder genoemde notch. Deze scanner werkt feilloos en dit is te danken aan een aantal technologische eigenschappen. De Mate 20 Pro gebruikt namelijk niet alleen de selfiecamera om je gezicht te scannen, maar heeft tevens een serie sensoren toegevoegd. Er is een zogenaamde dotprojector, die in een fractie van een seconde tientallen kleine infrarode stipjes op je gezicht projecteert en zo een 3D-scan maakt. Een infraroodcamera vergelijkt hierna jouw gezicht met de originele scan – die je hebt gemaakt gedurende het instellen van de ontgrendelmethode.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Opslagruimte

Er is in totaal 128GB aan opslagruimte in de telefoon aanwezig, wat in de praktijk ongeveer 105GB oplevert om daadwerkelijk te gebruiken. In principe is dit ruim voldoende voor apps, foto’s, video’s en muziek. Heb je echter onverhoopt toch meer nodig, dan is het wel even slikken.

De smartphone is niet compatibel met de populaire en zeer goedkope micro-sd-geheugenkaarten. We zijn voor uitbreiding van ons geheugen daarentegen overgeleverd aan Huawei’s eigen nano-geheugenkaart. Deze kaartjes zijn bijna 50% kleiner dan micro-sd, maar het is lastig ontdekken wie deze geheugenmethode nog meer gebruikt en aanbiedt. Bovendien is het in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Batterij

Een klein applaus is op zijn plaats. De accuduur van de Huawei Mate 20 Pro is indrukwekkend en maakt zijn reputatie meer dan waar. De Mate 20 Pro heeft een accu met een capaciteit van 4200 mAh, wat in de praktijk betekent dat we een volle dag makkelijk halen, zonder op te laden. Wij als actieve gebruiker redden dit makkelijk en als je de smartphone niet heel veel gebruikt, dan moet je zonder moeite twee dagen redden. Zonder op te laden!

Is het toch tijd om op te laden, dan is er ook geen man overboord. De Mate 20 Pro wordt namelijk geleverd met een 40 Watt-adapter, zodat de accu na een half uurtje voor 70 procent is opgeladen. Haast? Na vijf minuutjes heb je al tien procent, wat weer goed is voor minstens een uur.

Opladen kan overigens draadloos, wat erg fijn werkt.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Software

De Huawei Mate 20 Pro smartphone draait op Android 9 Pie, de nieuwste versie van Android. Deze heeft Huawei enigszins aangepast, door zijn eigen skin – EmotionUI – in te passen

Deze nieuwe versie van EMUI is even wennen. Het ontgrendelingsscherm en de menustructuren zijn ongeveer hetzelfde, alleen is de presentatie iets anders dan we gewend zijn. Standaard vind je snelkoppelingen naar alle apps bijvoorbeeld op de homescreen, maar dit kun je via de instellingen wijzigen.

Vrijwel alles kun je overigens aanpassen, door te kiezen voor een ander thema – er zijn online nieuwe thema’s te koop. Zelfs iconen kun je veranderen naar smaak, waardoor je jouw Mate 20 Pro optimaal kunt personaliseren.

De meegeleverde software/apps zijn wat ons betreft iets te royaal aanwezig. Veel van Huawei’s eigen software, zoals Huawei AppGallery, Huawei Home, HiCare, HiVision, Huawei Video en Translator zijn voor ons overbodig. De meeste kun je verwijderen, maar een aantal kunnen niet worden verwijderd, zoals bijvoorbeeld HiCare en Huawei AppGallery.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Camera

Absoluut een paradepaardje van de Mate 20 Pro, is de indrukwekkende camera in samenwerking met Leica. Deze is dermate interessant, dat we ‘m deze maand ook apart wat uitgebreider zullen behandelen in een item.

Kort samengevat bestaat het geheel uit een drietal Leica-camera’s en een LED-flitser aan de achterkant – in de eerder genoemde vierkante vorm – en een enkele camera aan de voorzijde. De camera’s aan de achterzijde zijn een reguliere camera, een zogenaamde visoogcamera en een camera met telefotolens.

Normale camera

Deze kan foto’s schieten met een maximale resolutie van maar liefst 40 megapixel en een diafragma van f/1.8. Dit zorgt voor schitterende resultaten, met foto’s die haarscherp zijn. Heb je bovendien weinig licht, dan weet de Leica-camera van de Mate 20 Pro indrukwekkende foto’s te maken.

Groothoeklens

De groothoekcamera werkt bijzonder fijn en beschikt over 20 megapixel. Moet je een brede shot maken, bijvoorbeeld van een groep mensen of een stukje natuur waar je normaal gesproken eigenlijk net te dichtbij voor zit, dan is deze lens met ultrabrede kijkhoek van 120 graden jouw beste vriend. Bovendien maar je met de groothoeklens ook hele fraaie en gedetailleerde foto’s van dichtbij.

Telelens

Deze camera draait om zijn zoomfunctionaliteit. Hij heeft een ver liggend brandpunt en is zodoende ideaal om ingezoomde foto’s mee te maken. De camera beschikt over 8 megapixel met 3x optische zoom en optische beeldstabilisatie. Je zult verschil in kwaliteit bemerken ten opzichte van de normale camera, maar dit is een stuk minder dan met digitale zoom.

Video

Natuurlijk kun je de indrukwekkende camera ook gebruiken om video’s te maken, inclusief slowmotion-video’s. Huawei heeft zijn kunstmatige intelligentie niet alleen ingepast bij het nemen van foto’s, maar ook bij het schieten van video’s. Bij gebruik betekent dit bijvoorbeeld een goed werkende beeldstabilisatie.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Prijs versus kwaliteit

De adviesprijs van de Mate 20 Pro ligt tegen de 1.000 euro. Hiermee is het vlaggenschip van Huawei absoluut een smartphone die aan de bovenkant van de markt zit. Is de smartphone zijn stevige prijskaartje waard?

Als je de gadget vergelijkt met de Android-concurrentie, dan is hij zo’n beetje de duurste van het stel. Heb je wat minder te besteden, dan ben je snel geneigd om te kiezen voor de goedkopere, wat niet per sé veel slechter hoeft te zijn. Het is en blijft echter wel minder. De Mate 20 Pro verslaat de alternatieven op vrijwel ieder gebied, van camera en beeldkwaliteit tot extra functies, en is daarom misschien wel de extra euro’s waard.

Huawei Mate 20 Pro review

Huawei Mate 20 Pro: Conclusie

De Huawei Mate 20 Pro zet wat ons betreft de toon voor het nieuwe jaar. De lat is hoog gelegd en het smartphonemerk heeft slim ingespeeld op de behoeften van de consument.

In de kern weet het Huawei vlaggenschip de concurrentie op dit moment voor te blijven. Kijk naar de indrukwekkende camera, de razendsnelle processor, de effectieve gezichtsherkenning, het fraaie design en de geweldige batterij, en het toestel is een absolute topaankoop.

Natuurlijk zijn er ook verbeteringspunten, zoals de vingerafdrukontgrendeling, opslagruimte-uitbreiding en het ontbreken van een AUX-aansluiting. Dit is echter bij lange na niet voldoende om het toestel níét te kopen.

Hik je aan tegen de prijs? Denk alleen al aan de batterij en de camera. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat je met de Huawei Mate 20 Pro helemaal 2019 proof bent! Voor meer info ga je naar Huawei’s officiële website.

Huawei Mate 20 Pro review

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram