Met deze 7 tips bereid je jezelf en jouw auto voor op de herfst

herfstproof veilig rijden herfst

Met deze 7 tips bereid je jezelf en jouw auto voor op de herfst

Hoe bereid je jezelf en jouw auto voor op de herfst? Met deze 7 tips ben je herfstproof in de auto en rijd je zo veilig mogelijk.

herfstproof-veilig-rijden-herfst

Nadat we hebben kunnen genieten van een lange nazomer, is het even wennen nu de herfst zijn intrede heeft gedaan. Dit merken we ook tijdens het autorijden en daarom is het slim om jezelf voor te bereiden met behulp van enkele handige tips. Rijd jij al veilig en ben je herfstproof?

De herfst is voor het oog misschien wel het mooiste seizoen, maar de fraai verkleurende bladeren aan de bomen eindigen uiteindelijk op de weg en kunnen dus gladheid veroorzaken! De prachtige laaghangende herfstzon kan daarbij verblinden. En de mist en regen zorgen voor gladheid én slecht zicht. Al met al een seizoen waarbij we extra alert dienen te zijn tijdens het autorijden.

Wij hebben 7 tips op een rij gezet, waarmee jij deze herfst veiliger achter het stuur zit: herfstproof. Natuurlijk, we hebben allemaal vertrouwen in ons eigen rijgedrag, maar met deze handige punten voorkom je een hoop narigheid!

Herfstproof: Dit kun jij doen om het rijden in de herfst zo aangenaam mogelijk te maken

De herfst is een bijzonder wisselvallig seizoen en dat maakt het autorijden voor veel verkeersdeelnemers soms tricky. Heftige regenbuien, stormen, laat licht, vroeg donker, een opmerkelijk warme dag en zelfs lichte sneeuwval.

We kunnen ons in principe wapenen tegen een hoop van deze herfstelementen, maar alsnog met de auto in een vervelende situatie terechtkomen. Om deze reden beginnen we onze lijst van 7 tips met misschien wel verrassend, maar oh zo logisch advies.

herfstproof veilig rijden herfst

  1. Een goede autoverzekering

De meeste mannen onder ons hebben een feilloos vertrouwen in het eigen kunnen achter het stuur. Toch komt het voor dat de beste chauffeurs betrokken raken bij een ongeluk en hierdoor toch echt contact moeten opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. In dat geval moet je er zeker van zijn dat je kunt bouwen op jouw verzekering.

Als je bijvoorbeeld kijkt op www.allsecur.nl, dan kun je in een handomdraai de ideale autoverzekering afsluiten. Deze wordt afgestemd op jouw wensen en ze bieden je een scherpe prijs.

Bij het afsluiten van een autoverzekering kunnen we kiezen uit drie opties, met elk hun eigen voordelen. De minimale verzekering die je moet hebben is de zogeheten WA. WA verzekeringen vergelijken is een goede optie, want dan zie je welke dekking het beste bij je past! Daarnaast zijn er ook de uitgebreidere dekkingen Beperkt Casco en All Risk waar je uit kan kiezen:

  1. WA: Hiermee verzeker je de schade die jouw auto veroorzaakt aan anderen à Verzekerd voor schade aan anderen. Goede verhouding prijs-kwaliteit. In de top 5 bij 70% van alle autoverzekeringvergelijkingssites.
  2. Beperkt Casco: Hiermee verzeker je naast de schade die je aan anderen toebrengt, ook veel voorkomende schades, zoals ruitschade en inbraakschade à Verzekerd bij ruitschade, inbraak, storm, brand en overstroming.
  3. Allrisk: Hiermee verzeker je ook de schade die aan je eigen auto wordt toegebracht. Zelfs als je deze zelf hebt veroorzaakt à Complete dekking voor een scherpe prijs.

  1. Technische problemen

Het voorkomen van ongevallen en schade begint bij een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je auto op het wisselvallige herfstweer is voorbereid – kou en regen kunnen je auto aantasten – en je voorkomt een hoop ellende.

  1. Zorg voor een goede accu. Kou kan ervoor zorgen dat de accu niet start, dus laat deze nakijken.
  2. Check de motor: Bij nachtelijke vorst kan de motor beschadigd raken. Controleer de antivries en zorg ervoor dat deze voldoende is gevuld. Antivries-ruitenwisservloeistof is ook geen overbodige luxe en beschermt je ruitenwisservloeistoftank en -leidingen tegen vriesschade.
  3. Gladheid

Net als in de winter kan het gedurende de herfst spekglad worden op de weg. Met name als het hard waait, regent en er veel natte bladeren op het wegdek komen, kan het verraderlijk glad zijn. Strooien helpt dan niet. Tel hier de eventuele nachtvorst bij op en het is ‘s ochtends echt gevaarlijk.

Gladheid is lastig op te lossen, maar zorg er in ieder geval voor dat je over goede banden beschikt, met voldoende profiel. Winterbanden desnoods. Toon daarnaast verantwoord rijgedrag en pas eventueel je snelheid aan.

  1. Laaghangende zon

De laaghangende zon kan al snel een verblindende werking hebben, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit merken we momenteel nog beter, nu we er met de kortere dagen meer last van hebben. Het is namelijk later licht en vroeger donker, waardoor we vaker in de auto – voornamelijk van en naar werk – in aanraking komen met dit laaghangende herfstzonnetje. Hoe bestrijd je de verblindende zon?

  1. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril in de auto hebt liggen, ofwel de ‘autobril’. Brildragend? Zorg voor een overzetbril of zonnebril op sterkte.
  2. Zet de verlichting aan. Ook bij een laagstaande zon wordt jouw zichtbaarheid zo vergroot.
  3. Gebruik de zonneklep in je auto. Deze zit er niet voor niks.
  4. Heb je de lage zon achter je? Bedenk dat de auto’s die je tegemoetkomen er last van kunnen hebben. Wees dus extra alert.

 

  1. Regen(achtig)

De herfst is vaak nat. Het seizoen gaat over het algemeen gepaard met flinke regenval en dit zorgt op diverse manieren voor gevaar op de weg. Dat het voor gladheid zorgt is reeds besproken, maar vergis je ook niet als het gaat om jouw beperkte zicht bij regen. Zware regen is mogelijk erger dan mist, en lichte regen die valt tijdens een laaghangende zon is helemaal verblindend.

De reddende engel is onze set ruitenwissers. Zorg er dan ook voor dat deze auto-onderdelen in goede staat zijn. Laten ze bijvoorbeeld geen strepen na? Een goede ruitenwisser maakt je ruit echt droog en zorgt voor optimaal zicht.

herfstproof veilig rijden herfst

  1. Verlichting

Zoals we eerder al benoemden, is verlichting misschien wel verrassend belangrijk als de zon laag hangt. Het zorgt ervoor dat we extra goed worden gezien door onze weggenoten. Daarom is het zeer belangrijk om regelmatig te checken of je verlichting goed werkt. Echt een essentieel onderdeel van het herfstproof maken van je auto.

Je moet echter ook controleren of je lampen niet bedekt zijn door viezigheid. Het herfstweer zorgt voor een hoop vuil en dit kan op jouw lampen terechtkomen. Denk aan bladeren die blijven plakken, maar ook aan extra modder die op de wegen terecht komt door bijvoorbeeld landbouwvoertuigen. Als modder, zand en andere viezigheid opspat, dan kan het delen van de autolamp bedekken. Bekijk dus frequent of je lampen niet vies zijn en gebruik indien nodig een zachte doek en water om ze schoon te maken.

  1. Ons eigen rijgedrag

Voorkomen dat je in een ongelukkige situatie op de weg terechtkomt, begint bij jezelf. Ben jij zelf wel herfstproof? Alhoewel het altijd raadzaam is om verstandig te rijden, benadrukken we graag dat dit tijdens de herfst (en winter) extra van belang is. Dit natuurlijk met oog op de extra verraderlijke weersomstandigheden.

Deze extra tips geven we je graag mee:

  1. Neem geen risico’s in het donker: Veel Nederlanders hebben moeite met kijken in het donker. Wees dus extra oplettend en let goed op de auto voor je. Dit is een goed referentiepunt om het verloop van de weg te volgen. Focus je daarnaast op de eigen weghelft, gebruik werkmarkeringen, verkeersborden en reflectoren als referentiepunten. Wees extra voorzichtig op onbekende wegen met remmen en snelheden.
  2. Zorg dat je uitgerust de auto in stapt: Zeker 15% van de ongevallen wordt veroorzaakt door een gebrek aan oplettendheid. Zorg er daarom voor dat je niet vermoeid in de auto zit. Neem indien nodig een powernap, eet niet te veel en zet de verwarming niet te hoog.

Kom je onverhoopt toch terecht in een ongeluk? Stel de schuldvraag juist vast en leg, indien niet jouw fout, een claim neer bij de autoverzekering van de betrokken partij.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram