gereedschap
GIDS: Dit gereedschap moet een man in huis hebben
26 september 2018
Ferrari Monza SP1 - Ferrari Monza SP2
Had jij de Ferrari Monza SP1 en SP2 al gezien?
27 september 2018

Wij bekeken de nieuwe SONOS BEAM. De slimme soundbar is compact van formaat en groots van geluid. Lees snel meer in onze SONOS BEAM recensie.

SONOS BEAM recensie

Afgelopen zomer heeft SONOS met de BEAM een nieuwe soundbar toegevoegd aan zijn collectie. Met een relatief betaalbaar prijskaartje van € 449, biedt hij alles dat we van SONOS gewend zijn op het gebied van kwaliteit, plus zelfs ook geïntegreerde spraakbesturing. Handig voor hen die connectiviteit waarderen.

Om met de deur in huis te vallen, we hebben goed nieuws voor degenen die op zoek zijn naar een geluidsinstallatie met geweldige bass, maar liever de reusachtige subwoofer – door bijvoorbeeld gebrek aan ruimte – achterwege laten. Streef je daarnaast naar een slimme woning? Dan is het dubbel feest.

Met de BEAM heeft SONOS namelijk zeer recentelijk een hele interessante soundbar-optie op de markt gebracht. Is dit in zijn formaat en prijsklasse de beste optie? Misschien wel. En misschien zelfs wel buiten zijn prijsklasse ook! Lees maar even mee.

SONOS BEAM

Dit is de SONOS BEAM Soundbar

De SONOS BEAM is een zeer compacte soundbar, in principe geschikt voor de gemiddelde woonkamer (en kleiner). Dat hij omschreven wordt als “compact”, heeft de soundbar uiteraard te danken aan zijn formaat van 68,5 cm x 651 mm x 100 mm en gewicht van 2,8 kilogram. Nu denk je wellicht, kan zo’n fijn formaat wel indruk maken qua geluid? Oh, zeker wel. Komen we dadelijk op terug!

Zoals we van SONOS gewend zijn, kunnen we alles via verschillende apps en accessoires bedienen, en is in feite elke streamingdienst af te spelen via de BEAM. Hij accepteert meer dan vijftig muziekservices, waaronder uiteraard Spotify, Apple Music en Soundcloud, en ondersteunt daarnaast Apple AirPlay2. Ideaal voor ons, aangezien we Apple-gebruikers zijn. Ook connect de BEAM met diverse spraakassistenten, zoals Alexa, Siri en Google Assistant. Een erg interessant gegeven natuurlijk, waarbij we kunnen melden dat dit in de toekomst qua aanbieders nog uitgebreider zal worden. De spraakassistenten zijn momenteel (nog) niet optimaal voor de Nederlandstalige gebruiker, maar dit zal niet lang op zich laten wachten.

SONOS BEAM

Beschik je trouwens al over andere SONOS-apparatuur? Je kunt heel eenvoudig andere Sonos-speakers koppelen voor een surroundopstelling (bijvoorbeeld met twee extra Sonos One-speakers). Ook kun je natuurlijk kiezen voor een multiroomopstelling (i.c.m. extra One-speakers en de Sonos Sub). Aangezien de BEAM onze eerste SONOS-elektronica is, hebben wij dit helaas niet kunnen testen.

Kijken we naar de inhoud, dan zien we dat de SONOS BEAM beschikt over vier custom elliptische full range-woofers, drie passieve radiatoren en een tweeter bedoeld voor een verstaanbare dialoog. Aan de achterzijde vinden we wat betreft aansluitmogelijkheden een ethernetpoort, HDMI (ARC) en vanzelfsprekend de stroominput.

Het design van de SONOS BEAM

SONOS is er opnieuw in geslaagd een fraai staaltje geluidselektronica te presenteren. De compacte soundbar is bijzonder scherp in uiterlijk, kent een erg nette afwerking en heeft geen enkel element dat in de weg zit of stoort. Wat dat betreft kunnen we absoluut spreken van mooi en strak premium design.

SONOS BEAM aansluitingen

De eerder genoemde aansluitingen zijn niet weggewerkt middels een klepje of iets dergelijks, maar zitten netjes in het midden van de achterzijde verstopt in een inkeping. Opvallend is natuurlijk de HDMI-poort, inclusief ARC (Audio Return Channel). HDMI is niet beschikbaar bij de Playbase en Playbar, laat staan met ARC.

We maken het niet te technisch, maar hiermee speelt de soundbar het geluid van de TV af (of dit nu een TV-zender is of de Netflix-app) en schakelt hij automatisch in als je de TV aanzet. Geluid van de soundbar reguleren wij na installatie trouwens heel gemakkelijk met onze normale TV-afstandsbediening.

SONOS BEAM

Nog even terugkomende op het design. Hoe zit het dan met de knoppen op de BEAM zelf? Bovenop de bar vind je heel subtiel een aantal touch-toetsen. Deze zijn ter bediening van het volume, het selecteren van het vorige of volgende nummer (swipen) en het pauzeren. Ook is er een aanraakgevoelige aan-uitknop voor de microfoon, bedoeld voor de spraakbediening.

Verkrijgbaar in volledig wit en volledig zwart, is het eerder genoemde formaat van de soundbaar ideaal bij vrijwel elke tv. In ons geval valt hij vrijwel niet op, liggend op het zwarte tv-meubel, voor onze 55″ televisie. Heb je jouw TV opgehangen? De SONOS BEAM hang je net zo makkelijk op met de optionele muurbeugel.

SONOS BEAM

SONOS BEAM installeren en configureren

Gemak dient de mens. En dat is met het installeren van de BEAM niet anders. Je sluit de soundbar aan, installeert de bijbehorende SONOS-app op je smartphone, maakt een account aan en gaat aan de slag.

De app zal verbinding maken met de soundbar, waarna je een helder stappenplan volgt. Alles gaat bij ons snel en simpel. Qua configuratie kom je de belangrijkste zaken tegen tijdens de installatie. Beschik je over andere SONOS-apparatuur die je wil koppelen? Via de instellingen in je app is alles simpel te vinden.

SONOS BEAM installatieBelangrijk tijdens de installatie is overigens het eerder genoemde HDMI ARC, ook wel HDMI CEC genoemd. Alles gaat eenvoudig, zolang je maar wel over een TV beschikt met HDMI ARC- en CEC-ondersteuning. Check dus even of jouw TV modern genoeg is wat betreft deze technologie.

De HDMI kabel gaat in ieder geval van de BEAM rechtstreeks naar de TV. Vervolgens ga je naar de instellingen van je TV om ARC te activeren. Na de succesvolle koppeling is de afstandsbediening van jouw TV, ook de bediening voor de BEAM. Daarnaast verzorgt de soundbar de audio van alles dat loopt via de HDMI-kabel.

TruePlay

Alhoewel alleen geschikt voor iPhone-gebruikers, is TruePlay een noemenswaardig iets. Met deze instelling wordt het geluidsysteem in feite gekalibreerd. De audioweergave kan namelijk automatisch worden afgestemd op de akoestiek in desbetreffende ruimte en de positie van luisteren.

Het werkt heel simpel. Jouw iPhone fungeert als microfoon en je start op de luisterpositie. De BEAM speelt diverse tonen af en jij houdt je iPhone (de microfoon) omhoog.  Na een halve minuut heb je de eerste fase van de kalibratie gehad. Hierna gaat je smartphone weer de lucht in en wandel je ongeveer een minuut door de kamer, waarbij je golvende bewegingen maakt met je arm. De ruimte wordt nu volledig in kaart gebracht en de BEAM berekent hoe audio het beste de ruimte in kan worden gestuurd.

SONOS BEAM

De bovenstaande TruePlay-stappen doorlopen zal zeker zorgen voor een betere luisterervaring. Per ruimte verschilt de akoestiek natuurlijk, dus neem twee minuten de tijd en zorg voor een optimale geluidservaring.

SONOS BEAM en gebruiksgemak

SONOS BEAM airplay

Het fijne van SONOS is dat enorm veel apps, diensten en koppelingen ondersteund worden. En dit is dan ook met behulp van erg gemakkelijke bediening. Met de BEAM is dit niet anders.

De meest recente SONOS-app is bijzonder vriendelijk in zijn besturing. Iets dat niet in de laatste plaats komt door zijn overzichtelijkheid. We hebben gemakkelijk toegang tot al onze media en apps/diensten.

We gebruiken de app zelf trouwens niet heel veel, aangezien we onze meest gebruikte apps – Spotify, TV-stream etc. – koppelen aan onze smart TV. En alles dat op de TV gebeurt, wordt in geluid ondersteund door de BEAM, dankzij ARC. Betekent dat we feitelijk alleen onze afstandsbediening van de TV momenteel gebruiken.

SONOS BEAM Geluidskwaliteit

Gemakkelijk in gebruik, geschikt voor allerlei soorten doeleinden en aantrekkelijk voor het oog. Last but zeker not least, what about de audiokwaliteit?

Het eerste dat natuurlijk opvalt bij deze soundbar, is zijn formaat. Heerlijk compact! Maar gaat dit niet ten koste van de geluidservaring die we graag hebben bij het kijken van een voetbalwedstrijd of bij het luisteren van een liveconcert? Er is immers geen extra subwoofer present voor die diepe bass.

Alhoewel het geen surround-soundsysteem betreft, komt de BEAM dankzij zijn design toch een klein beetje in de buurt. De speakers van de soundbar vormen zich deels rondom, waardoor het geluid interessante wendingen kan maken. Wil je echt een surround-ervaring, dan kun je natuurlijk kiezen voor extra SONOS PLAY:1 of SONOS ONE-speakers, plus een SONOS SUB.

SONOS BEAM

Voordat je echter bovenstaande in overweging neemt, willen we je op het hart drukken de BEAM eens op zichzelf een kans te geven. Hij mag dan wel relatief klein zijn, ons heeft hij enorm verrast. Wat een diepte! De bass is in onze ruimte van gemiddelde grootte meer dan overtuigend en de audioweergave is strak, dynamisch en gedetailleerd. Schroom niet om het geluid iets harder te zetten dan normaal, want dan presteert de slimme soundbar optimaal.

Bang voor de buren? Stel de nachtmodus in. Dan verklein je het bereik en maak je niemand wakker. Versta je jouw favoriete praatprogramma niet goed? Kies voor de spraakversterking en mis niks van het gesprek.

Al met al biedt de compacte BEAM een indrukwekkend geluid. De audiokwaliteit is absoluut van hoog niveau en dat maakt deze soundbar, los van alle andere elementen, al erg aantrekkelijk.

SONOS BEAM

Conclusie SONOS BEAM Recensie

Combineer de hierboven genoemde ruimtevullende geluidservaring met zijn formaat, design, gebruiksgemak en prijskaartje, en je kunt niet anders dan glimlachen. De SONOS BEAM is een heerlijke soundbar, die niet alleen fraai oogt, maar vooral ook zijn werk doet. Absoluut pluspunt ten opzichte van andere geluidsinstallaties is de HDMI ARC-functionaliteit. Wij kunnen ons niet voorstellen de TV nog zónder te gebruiken – of dit nu is voor PlayStation, Spotify of televisiezenders.

Beschik je over een bovengemiddelde ruimte die je wil voorzien van een geluidsinstallatie, dan is het raadzaam om de BEAM uit te breiden met bijvoorbeeld de PLAY:1 of ONE-spreakers. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van het aantrekkelijke prijskaartje van de BEAM.

De SONOS BEAM is sinds juli verkrijgbaar en kost momenteel € 449,-.

BELANGRIJK: De SONOS BEAM is een slimme soundbar. Helaas beschikten wij niet over de mogelijkheid om de spraakassistent(en) eerlijk te testen. Spraakherkenning-service is in Nederland in opkomst en zal in de toekomst naar verwachting steeds meer een onderdeel gaan uitmaken van onze dagelijkse ervaring met connectiviteit. SONOS zorgt er met de BEAM voor dat wij spraakassistenten volwaardig kunnen gebruiken, op het moment dat aanbieders als Amazon Google en Apple de service volledig in Nederland hebben uitgerold.

SONOS BEAM

Deel artikel