Hoe krijg je sneller internet? Volg deze tips!

sneller internet

Hoe krijg je sneller internet? Volg deze tips!

Hoe krijg je sneller internet? Volg deze tips om thuis sneller internet te realiseren. Haal het maximale uit je internetverbinding!

sneller internet

Na een dag hard werken plof je op de bank voor de tv. Netflix hapert en je vriendin klaagt dat de Wifi weer traag is. Helemaal klaar mee? Volg deze tips en je hebt nooit meer last van een haperende en trage internetverbinding.

Wat komt er je huis binnen?

De internetsnelheid die je huis binnenkomt is afhankelijk van welke kabel er wordt gebruikt. Is dit de telefoonkabel van KPN, dan heb je VDSL. Bij VDSL-internet moet je goed opletten welke snelheid je daadwerkelijk ontvangt t.o.v. wat je hebt besteld. Door een te grote afstand tussen je huis en de wijkkast kan het zomaar zijn dat je bijvoorbeeld maar de helft krijgt van waar je voor betaalt.

Met een snelheidstest (bijvoorbeeld speedtest.net) kun je direct zien welke snelheid je daadwerkelijk binnenkrijgt. Zorg wel dat je de test met een kabel aan je modem uitvoert om Wifi-vertraging uit te sluiten. Of vergelijk internet en tv op een goede vergelijkingssite, je ziet dan direct de te verwachten snelheid op je adres, rekening houdend met de afstand tot de centrale.

Komt je internet binnen over de COAX-kabel voor tv, dan heb je kabelinternet. Je zit dan redelijk safe wat betreft internetsnelheid. Met glasvezel zit je uiteraard ook goed, al ligt dat maar in ongeveer 30% van Nederland.

Weet je dus zeker dat het internet wat je huis binnenkomt voldoende snel is? Dan kun je gaan kijken naar het bedraad aansluiten en het optimaliseren van je Wifi-netwerk.

Bedraad aansluiten voor sneller internet

In de praktijk heb je wellicht nog maar weinig apparaten bedraad aangesloten op je modem. Bijna alles is tegenwoordig met Wifi uitgerust, maar toch is het slim hier even goed naar te kijken.

Het trekken van een kabel tussen je modem en je tv is echt aan te raden als je een Smart-tv gebruikt. Videostreams van Netflix, Videoland of NLziet vergen flink wat van je verbinding en haperende beelden zit niemand op te wachten. Ook een game-console of een desktop PC is stukken sneller met een goede ethernetkabel.

Er zijn speciale stekkersets verkrijgbaar waarmee je het internetsignaal over je stroomkabels binnenshuis verstuurt. Je hoeft dan geen kabel te trekken, maar alleen een stekker bij je modem aan te sluiten en bij het apparaat dat je bedraad aan wilt sluiten. Minder snel dan een directe kabel naar je modem, maar nog altijd stukken sneller dan Wifi!

En draadloos dan?

Nu tegenwoordig zelfs je oven en wasmachine op de Wifi kunnen en jij je smartphone en tablet natuurlijk niet bedraad aan kunt sluiten, moet je gewoon zorgen voor een optimaal Wifi netwerk. Het modem dat je van je provider hebt ontvangen is bijna altijd onvoldoende. Met alle buur-netwerken om je heen en gewapend betonnen vloeren in huis wordt het je niet makkelijk gemaakt, maar er zijn altijd oplossingen voor te vinden.

Een Mesh-Wifi netwerk is het best verkrijgbare, maar schrik niet van de prijs, want je gaat al snel richting de 300 euro voor een setje. Dit zijn dan meerdere Wifi-zenders en ontvangers die onderling met elkaar communiceren. Je sluit er één aan op je modem, en de andere twee plaats je bijvoorbeeld aan de andere kant van je woning of de slaapverdieping. De zenders maken contact met elkaar en zorgen dat je een goed dekkend Wifi-netwerk in huis hebt. Je apparaten merken niet eens dat ze van de ene zender naar de andere overschakelen.

Een andere oplossing is een Wifi-repeater, die maakt draadloos verbinding met je modem en zendt ook een Wifi-signaal uit. Nadeel is dat deze vaak wat trager werken dan een Mesh-netwerk, omdat ze zowel moeten verzenden en ontvangen over hetzelfde signaal.

Tenslotte kun je jouw provider vragen om een monteur. Veel providers bieden tegenwoordig een Wifi-service aan waarbij een monteur bij je thuis komt kijken hoe het signaal te verbeteren is. In de praktijk wordt dan vaak een Wifi-repeater geplaatst of wordt je modem optimaal ingesteld.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram