Cider is na deze zomer misschien wel onze favoriete drank

Theater of Taste cider Amsterdam

Cider is na deze zomer misschien wel onze favoriete drank

Wij bezochten Theater of Taste tijdens de parade en ontdekten op het water van de Amstel de veelzijdigheid van cider. Hét drankje van de Parade 2018.

Theater of Taste cider Amsterdam

Cider heeft deze zomer aan terrein gewonnen in Nederland en dat is niet zomaar. Afgelopen week mochten wij the Theater of Taste bezoeken, waarbij we écht kennismaakten met de enorme veelzijdigheid van de verfrissende drank.

Het leek een attractie afkomstig uit een soort Efteling voor volwassenen. Aan de kade van de Amstel werden wij door een bootje, compleet in appelstijl, opgepikt om vervoerd te worden naar een drijvende appelboomgaard. Een drijvende appelboomgaard? Jazeker! Ergens op het kabbelende water lag een fraai eilandje, voorzien van alle cidergemak. Inclusief ijscarver, want je drinkt cider immers het beste als hij ijskoud is.

Eenmaal aangekomen bij cidereiland, begon onze ontdekkingstocht. Wist jij al hoe en wanneer je cider drinkt? In Groot-Brittannië bijvoorbeeld staat de drank op gelijke tred met bier. Je vindt cider bij rugbyclubs, voetbalclubs, pubs en restaurants, en drinkt ‘m het hele jaar door. Eerlijkheid gebied te zeggen, in het zomerzonnetje smaakt hij koud extra lekker! Veel ijs versterkt namelijk de verfrissende smaak van de drank, gemaakt met het sap van appels.

Theater of Taste cider Amsterdam

Theater of Taste

De reden achter de ciderontdekkingsreis is dat we in Nederland nog niet allemaal bekend zijn met de ciderrituelen. Tijdens de mini-proeverij bij de drijvende Theater of Taste ontdekken we dan ook welke cider ons het meeste bevalt. Vergis je niet, cider heeft een enorm rijk smakenpalet. De ene cider is de ander niet, wat ervoor zorgt dat we allemaal onze voorkeur zullen hebben.

Waar sommige mensen wellicht denken dat cider een zoete vrouwendrank is, daar weten wij inmiddels wel beter. Hij komt er in alle smaken en geuren, en niet alleen in het zoet. Eigenlijk heel logisch, als je bedenkt dat er meer dan 10.000 soorten appels zijn. Cider komt uit een 100% natuurlijk proces, waarbij fruitsap fermenteert, zodat het alcoholische drankje ontstaat. De gebruikte appels zijn dus bepalend voor de smaak.

Er is dus wat te kiezen, mannen! Van varianten die droog en helder zijn tot dorstlessers die zoet en troebel zijn. Over het algemeen wordt de meeste cider gemaakt van speciale ciderappels, die zorgen voor een drogere en frisse smaak. Voeg hier zoete appels en soms peren en exotische fruitsoorten aan toe, en je krijg zoete en speciale smaken. Inmiddels zijn er talloze variaties, merken en stijlen. Allen fruitiger dan bier en verfrissender dan wijn.

Na de ciderproeverij op de Amstel, zet de appelboot ons af aan de andere kant van het water. We meren aan bij de Parade, waar cider officieel is uitgeroepen tot hét drankje van de Parade 2018. Bij dit evenement aan cider komen is dan ook geen enkel probleem. Er is zelfs een ware ciderbar! Eenmaal ingeschonken nemen we plaats in een stoel en gaan we al proostend in het zonnetje het weekend tegemoet.

De parade ciderOnze persoonlijke favoriet? Hard to say! Dankzij zijn veelzijdigheid is het namelijk lekker om af te wisselen. Moeten we toch een keuze maken, dan gaan wij voor een variant met een ietwat zoetere afdronk. Welke dit is? Dat moet je maar zelf zo snel mogelijk ontdekken met onze tips hieronder!

Deze ciders maken indruk

Met merken als Jillz, Old Mout, Apple Bandit en Stassen is er voor ieder wat wils op het gebied van cider. Zoet of droog. Pure appel of andere fruitsmaken. Voor elke man (en vrouw) is er een potentiële favoriet.

Eigenlijk zou je voor komende weekend een aantal in huis moeten halen en zelf een proeverij houden met vrienden. Welke wordt voortaan jouw favoriet op het terras?

Neem onderstaande ciders mee in jouw eigen Theater of Taste!

  • Old Mout: Van oorsprong Nieuw-Zeelandse appelcider, die verrassend verfrist met exotisch fruit.
  • Old Mout Kiwi & Lime: Knisperend sap van de appel met kittig karakter van kiwi en verfrissend randje van limoen.
  • Old Mout Passion Fruit & Apple: Verfrissende combi van appel en een vrucht vernoemd naar passie.
  • Apple Bandit: Pure appelcider die perfect samengaat met veel ijs.
  • Apple Bandit Classic Apple: De sappigste appels uit de Aubel vallei omgetoverd tot lichtdroge cider.
  • Apple Bandit Juicy Apple: De fruitigste appels uit de Aubel vallei maken de cider extra sappig.
  • Stassen: Misschien wel met de beste appels uit België gemaakt en wat droger dan de rest.
  • Stassen Cidre Brut: Champagne? Nee, de frisse tinteling, lange afdronk en delicate aroma komen van deze Cidre Brut.

 

Zijn er vrouwen bij die liever een wijnproeverij doen, omdat ze cider niet zo goed kennen? Drijf je zin door en maak ze happy met Jillz. Dat kennen en lusten de meeste vrouwen, en is ook gewoon een appelcider.

Cheers!

Theater of Taste cider Amsterdam

Hoe wordt cider gemaakt?

Altijd handig om te weten hoe cider wordt gemaakt. Pluk de appels, was ze, maal ze en pers ze. Het hieruit voortkomende sap gaat vervolgens in grote vaten om te vergisten, waarna de suikers worden omgezet in alcohol. Het resultaat is een prachtige cider.

Wist je trouwens dat cider al meer dan 5.000 jaar oud is? En het productieproces is in feite door de eeuwen heen hetzelfde gebleven: oogsten, wassen, pletten, persen, fermenteren, filteren, op smaak brengen en bottelen. Natuurlijk lekker en lekker natuurlijk. Met zijn fruitige en frisse karakter is het stiekem het perfecte eerste drankje voor bij de borrel, op het terras, bij de BBQ of bij een picknick in het park.

Theater of Taste cider Amsterdam

Theater of Taste cider Amsterdam

Theater of Taste cider Amsterdam

Theater of Taste cider Amsterdam

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram