TRAVEL | Op bezoek bij de grote trots van het schilderachtige Sorrento, Italië: Villa Massa Limoncello

Sorrento, Amalfi, Italie

TRAVEL | Op bezoek bij de grote trots van het schilderachtige Sorrento, Italië: Villa Massa Limoncello

Op bezoek bij de grote trots van de schilderachtige vakantiebestemming Sorrento, Italië: Villa Massa Limoncello.

Villa Massa limoncello Sorrento Maison PR persreis 2018

Fotocredits: Nigel van der Horst

Op een uurtje rijden van Napels, via de provinciale weg langs de schitterende kust van Amalfi, beland je in het dromerige stadje Sorrento. Deze plek, die met zijn romantische schoonheid rechtstreeks van een ansichtkaart lijkt te komen, is de geboorteplaats van één van de fijnste likeuren ter wereld: Limoncello. Wij bezochten Villa Massa Limoncello, regionale trots en internationaal favoriet.

Als Villa Massa met deze persreis eigenlijk één ding niet hoefde te doen, dan was het zichzelf bewijzen. Het merk is namelijk de absolute smaakmaker in zijn segment en voert de Limoncellomarkt met verve aan. De makers zijn echter ook enorm trots, een karaktereigenschap die Italianen natuurlijk vanaf de geboorte al bezitten. hotel imperial tramontano sorrentoDit gevoel van waardering voor hun eigen authentieke product en de relaxte, maar vooral gelukkige levensstijl waar het merk voor staat, wilde men graag met ons delen. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen.

Op uitnodiging van Villa Massa reisden wij in het gezelschap van diverse gerenommeerde (digitale) magazines dan ook af naar Sorrento, gelegen aan de Golf van Napels. Ons onderkomen betrof het schitterende viersterrenhotel Hotel Imperial Tramontano. Een luxueus hotel gelegen in het centrum, met prachtig zicht op de baai van Sorrento en panoramisch uitzicht op de Vesuvius en het eiland Capri.

Mocht je nog een vakantiebestemming zoeken voor jou en jouw special lady, dan is deze Italiaanse kustplaats absoluut één voor op het lijstje.

Amalfi kust sorrento

Limoncello

Aan Sorrento kunnen we gemakkelijk een volledig item wijden, maar we kwamen natuurlijk primair voor de lokale levenselixer: de Limoncello. Het gele drankje met zoetzure smaak mag alleen deze naam dragen als hij is gemaakt van citroenen uit Campanië. Nog preciezer, de citroenen moeten komen uit de streek rond de Amalfikust, die vanaf Positano zuidelijk loopt tot aan Vietri sul Mare.

Wat direct opvalt als je het zomerse citroendrankje onderzoekt, is dat het qua receptuur helemaal niet zo complex lijkt om te maken. Dat is feitelijk ook zo, want met vier ingrediënten, de juiste verhoudingen en wat geduld, kun je Limoncello in principe best zelf maken. De Italiaanse sterke drank bestaat slechts uit water, alcohol, suiker en citroenschil. Onderschat echter niet het vakmanschap dat nodig is om Limoncello van topkwaliteit te maken.

De citroenschil is hét sleutelelement dat de kwaliteit van de Limoncello bepaalt. En we kunnen je verklappen, de ene citroen is echt de andere niet. Het is dan ook niet moeilijk om te bedenken waarmee Villa Massa zich onderscheidt, namelijk zijn perfecte citroenen, waarover dadelijk meer..

Sorrento, Amalfi, Italie

Sorrento en de Amalfikust

Oké, we duiken toch nog iets dieper de romantische straatjes van Sorrento in. sorrento pizzeria pizzaDe talloze boetiekjes, authentieke pizzeria’s (goedkoop!) en weelderige kustlijn op een minuutje lopen, zorgen voor een ongeëvenaarde retro vibe. Het lijkt alsof de tand des tijds hier 65 jaar geleden aanmeerde en zo enorm onder de indruk was, dat ze besloot hier nooit meer iets te veranderen. Het is perfect. Laten zo.

In het historische en pittoreske centrum van Sorrento kun je eigenlijk niet anders dan heerlijk rondstruinen en winkelen in de smalle zijstraatjes van de Corso Italia, de hoofdstraat. Bezoek vervolgens het Piazza Vittoria met zijn prachtig uitzicht over de baai en drink een cappuccino of espresso. In Italië over het algemeen een specialiteit van het huis.

Het plein is trouwens met name ’s avonds een aanrader, wanneer je er de zon in de zee kunt zien zakken, terwijl je vanzelfsprekend nipt van een ijskoude Limoncello. Na de zonsondergang is de haven the place to be. Met zijn ontspannen sfeer en warme zeebries, moet je jezelf wel trakteren op een ambachtelijk Italiaans ijsje.

capri italie vakantie

Sorrento ligt overigens centraal langs de Amalfikust, waarmee het de ideale uitvalsbasis is om de rest van de regio te ontdekken. Vaar met een bootje langs de kust of stap net als wij in een taxi en bedwing de smalle, kronkelende autoweg langs het water, waarna je aanschuift bij sterrenrestaurant Relais Blu, op slechts een half uurtje rijden.

Dit schitterende restaurant benadert de lokale keuken op gastronomische wijze, heeft een fantastisch panoramisch uitzicht op jetseteiland Capri en serveert heerlijke Limoncello cocktails. Tijdens je rit hiernaartoe geniet je trouwens aan de ene kant van kleine huisjes en villa’s gebouwd tegen de gebergten, terwijl jij je aan de andere zijde kunt vergapen aan de steile klifs, verborgen strandjes, gekleurde bootjes en het blauwe water.

Villa Massa: Limoncello is kunst

De meeste mensen zullen Villa Massa wel kennen. Het grootste Limoncellomerk ter wereld heeft uiteraard een aantal flesjes liggen bij jouw favoriete slijterij. Met name in de zomer en rond de feestdagen is er altijd wel iemand die zin heeft in de Italiaanse likeur. Wat ons echter heeft verbaasd, is dat de fabriek van Villa Massa relatief klein is. Hun flessen liggen dan misschien wel in meer dan 50 landen in de schappen, het voelt allemaal aan als een warm, ambachtelijk lokaal familiebedrijf en niet als een commerciële reus. Wat dat betreft is Villa Massa misschien ook wel typisch Sorrento.

villa massa fabriek sorrento

Tijdens ons bezoek aan de fabriek wordt snel duidelijk dat het maken van Limoncello hier precisiewerk is. De drank wordt weliswaar gemaakt aan de hand van een oud familierecept uit 1890, maar het wordt geperfectioneerd in een laboratorium.

Essentieel in dit hele traject is zoals gezegd de citroen(schil) die wordt gebruikt, maar zeker ook de wijze waarop hij wordt geschild is cruciaal. Om de schil van de citroen zo goed mogelijk te krijgen, zijn dan ook speciale machines gebouwd. Het belang van de perfecte schil is eigenlijk heel simpel: schil ‘m te dik en je neemt het bittere, witte vruchtvlees van de citroen mee. Schil ‘m te dun en de aromatische geur gaat verloren.

villa massa fabriek sorrento

Villa Massa: De citroen

Hoe kom je dan aan die perfecte citroen? De familie Massa beschikt onder meer over een citroengaard waar zij zelf haar citroenen rijpt. Enigszins vergelijkbaar met Indonesische rijstvelden, is de gaard ingedeeld in een aantal terrassen die heuvelopwaarts lopen. sorrento villa massa citroengaardOmhoog lopend, wordt tijdens onze tour helder dat de perfecte citroen ook écht perfect moet zijn. De zogeheten Limone Sorrento krijgt Europese bescherming – ‘Protected geographical Identification: PGI’ – en moet zodoende aan strikte voorwaarden voldoen.

Na decennialange ervaring en de vruchtbare vulkaangrond is het dan ook niet gek dat deze citroenboomgaard volhangt met schitterende citroenen. Ergens halverwege de wandeling naar boven, krabben we op advies van onze gids met de nagel een stukje van een citroenschil weg, waarna een geweldige olie en aroma vrijkomen. Het is onmiskenbaar de geur die je in Limoncello terug kunt ruiken. Proef daarnaast ook eens een stukje schil en je krijgt een compleet andere smaakervaring dan met de (bittere) citroen van pak ‘m beet de Nederlandse buurtsuper.

Eenmaal boven belanden we op een geweldig terras, dat met zijn uitzicht over de streek doet denken aan een setting in Medellin, Colombia. Een beeld dat je ongetwijfeld herkent uit de hitserie Narcos.

Villa Massa sorrento italia

Plaatsnemend aan een in wit gedekte tafel, worden we vervolgens verwend met een heerlijke lunch, bestaande uit onder meer seafood, antipasti en pasta. Dat we eveneens genieten van een frisse Villa Massa Tonic*, mooie wijnen en Limoncello als digestief, hoort er uiteraard bij. Dit laatste is niet per toeval overigens, want wist je dat Limoncello goed is voor de spijsvertering?

villa massa food sorrento


villa massa tonic* Villa Massa Tonic:
Ingrediënten:

  • 3,5 cl Villa Massa Limoncello
  • 12 cl tonic
  • IJsblokjes

Bereiding: Vul een groot (bol) wijnglas met veel ijs. Schenk de Villa Massa in het glas en vul aan met de tonic, tot circa 1 cm onder de rand. Roer goed door met een lepel en garneer tot slot met wat basilicum.

Salute!


Ciao Sorrento

Sorrento behoort als toeristische trekpleister absoluut tot het beste dat Italië te bieden heeft en zou zo kunnen fungeren als decor voor een klassieke Francis Ford Coppola-film. Combineer dit met een ijskoude Villa Massa Limoncello en je wil nooit meer weg.

Onze special thanks gaan uit naar Deborah van Maison PR voor de fijne begeleiding, Nigel van der Horst voor het schieten van de geweldige foto’s en het Nederlandse team van Villa Massa voor de goede zorg.

Voor meer info over ‘s werelds fijnste Limoncello, bezoek je de officiële website van Villa Massa.

Villa Massa Persreis 2018

V.l.n.r.: Mark Koster (Quotenet), Fiona Mermans (Villa Massa), Maarten Bloem (Playboy), Deborah Sahulata (Maison PR), Lenn Poetiray (MANNENSTYLE), Joris van Velzen (MAN MAN), Michael Theebe (Villa Massa), Marcus Polman (Flavor Flav, Masterchef), Nigel van der Horst (Chef met Lef)

Villa Massa Limoncello sorrento

Villa Massa Limoncello sorrento

Villa Massa Limoncello sorrento

Villa Massa Limoncello sorrento

Post a Comment

#Volg ons op Instagram