Pas op met deze technische snufjes! 3 eenvoudig te hacken gadgets voor in huis

eenvoudig te hacken gadgets in huis

Pas op met deze technische snufjes! 3 eenvoudig te hacken gadgets voor in huis

Pas op met deze technische snufjes! Drie eenvoudig te hacken gadgets voor in huis, waar je op moet letten.

eenvoudig te hacken gadgets in huis

De techniek staat voor niets! En dat wordt ook in huis steeds duidelijker: een waterketel die via een app het water op exact de gewenste temperatuur verwarmt, een koelkast die een notificatie stuurt wanneer de melk bijna op is en een televisie die al een voorselectie geeft van programma’s die je waarschijnlijk interessant vindt. Slim, toch? Ja, maar houd deze simpel te hacken gadgets in de gaten.

In veel huishoudens zijn apparaten verbonden met het internet – the internet of things – om het leven een stukje aangenamer te maken. Maar veel mensen realiseren zich niet dat deze handige snufjes een groot gevaar met zich meebrengen en cybercriminelen toegang kunnen geven tot gevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld je bankgegevens. Heb jij een van de volgende drie gadgets in huis? Dan is het verstandig de beveiliging van deze apparaten nog even extra te checken.

1. Smart TV

Wat is er nu heerlijker dan op de bank te ploffen en je favoriete serie kijken? Een Smart TV maakt dat nog gemakkelijker, omdat deze direct met online streamingdiensten zoals Netflix verbonden kan worden. Ideaal natuurlijk, maar vergis je niet; dit maakt het apparaat ook kwetsbaar voor hackaanvallen.

Zo wordt een Smart TV steeds vaker ingezet voor ransomware en malware. Dit gebeurt bijvoorbeeld via automatische schermvergrendeling, die alleen kan worden opgeheven door een bedrag over te maken naar de cybercriminelen. Gelukkig is hier iets tegen te doen en bestaan er security applicaties voor Smart TV’s en andere apparaten, die indringers op afstand houden.

2. Koelkast

Een van de apparaten die tot het Internet of Things behoren, door het gebruik van een internetverbinding, is de koelkast. En natuurlijk bedoelen we daarmee niet je 10 jaar oude witte bakbeest. Met een zogenaamde Smart Fridge kun je direct je boodschappen online bestellen, een familieplanning maken en zelfs muziek en TV-series streamen.

In vergelijking met een laptop of een smartphone is een Smart Fridge eenvoudig te hacken. Hoewel het misschien niet zo belangrijk is dat een hacker kan zien wanneer het tijd is voor de wekelijkse boodschappen, kan je koelkast als toegangspoort tot je netwerk dienen. Op deze manier kan de hacker andere – en belangrijkere – data raadplegen, zoals je internetbankiergegevens. Om consumenten inzicht te geven in de risico’s, wordt ervoor gepleit om dit soort Smart Fridges, behalve met een energielabel, ook met een veiligheidslabel te leveren.

3. Babyfoon

Schending van de privacy die nog een stapje verder gaat: het hacken van babymonitors. Het is de nachtmerrie van elke ouder. Via het netwerk worden door cybercriminelen babyfoons afgeluisterd, kan er meegekeken worden met een babymonitor met camera en kunnen hackers zelfs geluiden overbrengen door de babyfoon. Ook zijn er op een Russische website baby’s verschenen, die via een babymonitor live zichtbaar waren voor de hele wereld. Om dit soort criminele daden te voorkomen, kun je natuurlijk altijd voor een ouderwetse babyfoon kiezen; eentje die geen verbinding met het internet nodig heeft.

Best shocking toch? Ze hacken gadgets die je niet verwacht. Houd naast je pc en laptop dus ook je huishoudelijke apparaten met internetverbinding goed in de gaten. Wil je weten wat bijvoorbeeld ransomware en malware eigenlijk inhouden en ben je benieuwd hoe je cybercriminaliteit kunt tegengaan? Speel dan deze online game en ontdek op een leuke manier wat hackers uitspoken en hoe je jezelf het beste tegen hun aanvallen kunt wapenen.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram