The Balvenie introduceert Peat Week 14 Years Old 2003 Vintage whisky

The Balvenie introduceert Peat Week 14 Years Old 2003 Vintage whisky

De nieuwe The Balvenie Peat Week Aged 14 years 2003 Vintage is de eerste whisky gemaakt van 100% ‘peated’ gerst van de eigen distilleerderij.

The Balvenie Peat Week Aged 14 years 2003 Vintage

Afgelopen week heeft The Balvenie een uitzonderlijke whisky gelanceerd in Nederland: The Balvenie Peat Week 14 Years Old. De Schotse distilleerderij wordt geroemd om zijn vakmanschap en zijn nieuwste vintage botteling – verkrijgbaar vanaf april – is daar een mooi toonbeeld van.

De gloednieuwe whisky wordt exclusief gemaakt tijdens de zogeheten Peat Week: de enige week in het jaar dat op turf gedroogde mout gebruikt wordt in het productieproces van The Balvenie. Juist dat maakt deze vintage botteling extra bijzonder. Het resultaat is namelijk te omschrijven als een klassieke, honingzoete whisky, die veredeld is door een subtiele, zoete en rokerige turfsmaak.

Daar waar weinig Speyside distilleerderijen gebruik maakten van turf in het productieproces, koos The Balvenie met zijn productie van whisky voor zwaar geturfde gerst afkomstig van de eigen moutvloer. Vanaf dat moment produceert de distilleerderij slechts één week per jaar een batch geturfde Balvenie whisky. Peat Week creëert de klassieke Balvenie stijl whisky, maar zoeter en met aanhoudende rokerige tonen in geur en smaak.

The Balvenie Peat Week nu ook in Nederland verkrijgbaar

De eerste oplage van The Balvenie Peat Week was met de 2002 Vintage zeer beperkt. Hij werd in 2017 uitgebracht en was alleen in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar. Nu lanceert The Balvenie de 2003 Vintage en mogen wij ons in Nederland ook verheugen.

Deze ongefilterde whisky is gebotteld met 48,3% alcohol en wordt uitsluitend gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten. Zo ontstaat er een fluweelzachte en ronde smaak, met uitgebalanceerde tonen van turfrook, eiken, vanille en honing.

The Balvenie Peat Week Aged 14 years 2003 VintageOnverwachts, maar trouw aan de distilleerderijstijl

De nieuwe introductie is overigens ode aan een tijd waarin geturfde whisky’s werden geproduceerd door distilleerderijen in de Speyside, waaronder The Balvenie. Tegenwoordig worden de gerst en de turf op dezelfde traditionele manier verwerkt als in de jaren 30, 40 en 50.

David Stewart, The Balvenie Malt Master, zegt er het volgende over: “The Balvenie Peat Week 14 years old is het resultaat van onze voortdurende inspanningen om aroma’s te ontwikkelen die niet typisch worden geassocieerd met The Balvenie. Dit getuigt van de vrijheid die wij genieten als familiebedrijf en toont The Balvenie op een onverwachtse manier, maar wel een die trouw blijft aan de distilleerderijstijl.”

Verkrijgbaarheid

The Balvenie Peat Week 14 years old is verkrijgbaar vanaf begin april 2018 voor €69,99 bij slijterijen en whiskyspeciaalzaken. De vintage whisky is een permanente toevoeging aan de serie van het merk.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram