Friese ondernemer Jaap Betsema trotseerde afgelopen week de Marokkaanse woestijnrace in een Bowler Nemesis 4×4

Carta Rallye Jaap Betsema 2018

Friese ondernemer Jaap Betsema trotseerde afgelopen week de Marokkaanse woestijnrace in een Bowler Nemesis 4×4

Het Fireant Rally Team van de Friese ondernemer Jaap Betsema trotseerde afgelopen week in een Bowler Nemesis 4×4 de Marokkaanse woestijn in de Carta Rallye off-road race.

jaap betsema bowler nemesis 4x4 off road - carta rallye

Jaap Betsema, Instagram

Tot een aantal dagen terug vond de vierde editie van de Carta Rallye plaats in Marokko. De Friese bouwondernemer Jaap Betsema (44) stond met zijn Fireant Rally Team ook aan de start en hij kroop speciaal voor de slopende woestijnrace achter het stuur van een custom Bowler Nemesis 4×4 rallyauto.

Acht etappes telde de off-road autorace, die op 12 maart begon in de de Zuid-Marokkaanse stad Guelmim en op 19 maart eindigde nabij de Algerijnse grens, in Merzouga. Zoals gebruikelijk bij rally’s, moesten de deelnemers onderweg een ruig en onherbergzaam terrein overwinnen, vol zandduinen, gebergten en andere gevaren.

Betsema: “Het draait bij de Carta Rallye vooral om goed navigeren”
De Noord-Afrikaanse omgeving lijkt in de verste verste niet op het Friese Balk, thuisfront van het bouwbedrijf Betsema Groep van eigenaar Jaap Betsema. De afgelopen jaren deed hij echter veelvuldig mee aan wedstrijden in de Ultra-4 klasse, een tak van de off-roadsport afkomstig uit de Verenigde Staten. Het was dus zeker niet de eerste off-roadrace voor de Fries.

“Ultra-4 is een in Nederland vrij onbekende vorm van autosport waarbij het vooral draait om korte afstanden en pure snelheid over een duidelijk afgebakend parcours”, aldus Betsema. De Carta Rallye 2018 gold als de nieuwste uitdaging: “Bij de Carta Rallye gaat het net als bijvoorbeeld in de Dakar Rally en de Africa Eco Rally minder om pure racesnelheid, maar meer om goed navigeren en over een afstand van honderden kilometers je weg zoeken door onherbergzaam terrein.”

Carta Rallye Jaap Betsema 2018

Normaal gesproken rijdt Betsema een Fire Ant Buggy in de Ultra-4 klasse, maar voor een woestijnrace over een lange afstand zoals de Carta is deze minder geschikt. Speciaal voor deze happening werd dan ook de voormalige reserveauto van het Dakar Sport Team van Tim en Tom Coronel overgenomen. Deze auto, een Bowler Nemesis 4×4, beschikt over een 4.4 liter V8 Jaguarmotor en heeft tijdens de zwaarste rally ter wereld als back-up gediend. “De Nemesis is bij uitstek geschikt voor het zware, onherbergzame terrein waar we in Marokko tegenaan zullen lopen”, zo verklaarde de kapitein van Fireant Rally Team vooraf.

Fireant Rally Team zet een puike prestatie neer
Jaap Betsema en zijn team mogen met trots terugkijken op hun race. Ondanks dat de vijfde leg werd afgelast vanwege een zandstorm, werd het Fireant Rally team 32e in het algeheel klassement, waar ook andere typen voertuigen onder vallen. Binnen hun eigen Car CC-klasse wisten ze plek 20 te bemschtigen.

Alhoewel de Carta Rallye Morocco volle overgave eiste, sluit de bouwondernemer veel meer hoofdstukken in zijn racecarriùre voorlopig uit: “Natuurlijk kijk ik ook met veel plezier naar de successen van coureurs als Bernhard ten Brinke in de Dakar Rally, maar dat is nog een brug te ver. Voorlopig vormt de Carta een mooie uitdaging en mogelijk rijden we later dit jaar nog de Breslau Rally in Polen. Voor dit jaar is dat wel even voldoende, maar ik sluit voor de toekomst niets uit.”

Over het Fireant Rally Team
Het Fireant Rally Team, dat uit vier man bestaat, wordt geleid door de Friese ondernemer Jaap Betsema. Hij is tevens coureur, samen met co-rijder en navigator Arjan van Tiel. Hans Nonkes en Klaas Oenema verzorgen als monteurs het voertuig. Oenema bestuurt daarnaast ook de serviceauto.

First testdrive with the Nemisis

Een bericht gedeeld door Jaap Betsema (@jaap_betsema) op


Over Jaap Betsema en Betsema Groep
Jaap Betsema (1973) is directeur en eigenaar van het familiebedrijf ‘Betsema Groep’ uit het Friese Balk. Jaap is de derde Betsema die aan het roer staat van het bouwbedrijf, dat in 1965 werd opgericht door zijn grootvader en later werd voortgezet door zijn vader Johannes. Na de middelbare school volgde Betsema een bouwopleiding. In 1993 trad hij in dienst bij het familiebedrijf dat hij vanaf 2003 geleidelijk aan overnam van zijn vader. In 2007 richtte de Fries Betsema Bouw op, dat als kernactiviteiten Bouw & Ontwikkeling, Onderaanneming en Hefsteigers heeft. In 2014 werd Delfsma Bouw & Ontwikkeling overgenomen, waarmee veel expertise op het gebied van projectontwikkeling in huis werd gehaald.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram