Laad jij al draadloos op? Check het hoe, wat en waarom van draadloos opladen

Spigen draadloos opladen review

Laad jij al draadloos op? Check het hoe, wat en waarom van draadloos opladen

Draadloos opladen met de Spigen Qi Wireless Charger. De draadloze oplader is er in verschillende varianten, ook geschikt voor de iPhone..

Spigen draadloos opladen review

Android-telefoons kunnen al jaren draadloos opladen en de elektrische tandenborstel flikt dit kunstje zelfs nog langer. Alhoewel draadloos opladen zeker niet iets nieuws is, staat deze manier van opladen toch sinds kort pas echt groots in de belangstelling. Waarom? Koning van de smartphone-accessoires Spigen legt het uit.

De iPhone 8, 8+ en iPhone X werden eind vorig jaar geïntroduceerd. Dat deze populaire smartphones nu voor het eerst ook draadloos op te laden zijn, lijkt dus invloed te hebben op de markt van telefoonopladers. Wat is dat draadloos opladen nou eigenlijk en is het iets voor jou ? Misschien wel, want hoe minder draden, hoe beter. Toch?

Zo werkt het

Bij ‘inductief opladen’, zoals draadloos opladen officieel heet, wordt via een elektromagnetisch veld energie verplaatst. In een notendop betekent dit dat een zogenoemde vonkinductor op het laadstation elektrische stroom omzet in een elektromagnetisch veld. De vonkinductor van op het op te laden apparaat pikt dit vervolgens op, om het weer terug om te zetten in elektrische stroom.

Is draadloos opladen nieuw of niet?

Ja en nee. Het kan nog niet zo heel lang, al is het al wel een behoorlijke tijd in ontwikkeling: al in de jaren 1860 probeerde een Amerikaan energie via radiogolven te versturen. Spoiler: dat lukte niet. De beroemde uitvinder Nicola Tesla kwam enkele jaren later een stuk verder, maar het lukte hem nog niet om de energie één kant op te sturen. Pas in de jaren ’60 slaagde men erin om die energiestroom goed te richten, al duurde het nog steeds tot de jaren ’80 voor het Canadezen lukte een modelvliegtuigje met draadloze stroom in de lucht te houden.

Veel proberen, weinig resultaat?

Klopt. Pas deze eeuw nam de ontwikkeling echt een vlucht: in 2006 slaagden onderzoekers aan de technische MIT-universiteit erin veel kracht zonder al te veel straling over een paar meter te verzenden. In 2008 werd het Wireless Power Consortium opgericht, dat met een standaard kwam die in consumentenelektronica verreweg het meest gebruikt wordt: Qi.

Qi.. horen we die term niet regelmatig niet in Kung-Fu films?

Ja. Betekent ‘energiestroom’, in het Mandarijn.

Toepasselijk!

Zeker! Én erg handig. Iedereen kent de schaamte van snel je telefoon mee willen grissen en er te laat achter komen dat deze nog aan de draad hangt. Met een beetje pech beschadig je zo niet alleen de poort op je telefoon of de oplaadkabel, maar sleur je ook de laptop of powerbank waar deze aan lag op te laden je bureau af.

Dat zal vast niet zo heel vaak voorkomen.

Maar toch is iedere keer er één te veel. Vergelijk dat met draadloos opladen, waarbij je zonder nadenken je smartphone – of ander apparaat – van het bureau pakken. Bovendien hoef je ook niet meer bang te zijn dat je je smartphone vergeet op te laden, want zodra je ‘m neerlegt, laadt ie op.

Spigen draadloos opladen review

Maar is dat niet heel slecht voor mijn batterij?

Goede vraag. Hoewel de meningen – en bewijzen – daarover verschillen, is wel al duidelijk dat het helemaal opladen en helemaal leegmaken van een batterij nadelig is voor de accuduur. Beter is om ergens in het midden te blijven zitten: een apparaat helemaal opladen en daarna aan de stroom laten hangen, kan schadelijk zijn. Maar bedenk: met je smartphone zal dat ook niet gebeuren, aangezien je ‘m, zoals dat met een smartphone gaat, echt niet zo lang met rust zal kunnen laten dat hij helemaal oplaadt.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het mooie van die draadloze oplaadpads is dat ze overal in te verwerken zijn. Zo zijn er al auto’s met een oplaadpad in een dashboard-vak, zodat je je telefoon niet eerst hoeft aan te sluiten op een USB-stekker in de sigarettenaansteker, maar ‘m gewoon neer kunt leggen en kunt wegrijden. Een grote meubelfabrikant heeft zelfs tafellampen met een oplaadpad in de voet.

Nooit meer ruzie om het stopcontact met draadloos opladen?

Inderdaad! Al helemaal omdat er ook draadloze oplaadpads zijn waarop meerdere smartphones tegelijk opgeladen kunnen worden.

Shut up and take my money.

Check dan bijvoorbeeld Bol.com voor de wireless chargers; adviesprijzen variëren tussen €19,99 en €49,99. Spigen heeft verschillende draadloze opladers die jou graag voorzien van de gemakken van draadloos opladen.

Spigen draadloos opladen reviewSpigen draadloos opladen reviewSpigen draadloos opladen reviewSpigen draadloos opladen reviewSpigen draadloos opladen review

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram