Column Hedwiges Maduro: “Hakim Ziyech is de Edison van de Eredivisie”

hakim ziyech - hedwiges maduro column

Column Hedwiges Maduro: “Hakim Ziyech is de Edison van de Eredivisie”

“Hakim Ziyech, wees niet bang om te falen!” Voormalig Oranje-international Hedwiges Maduro gaat dieper in op een opvallende actualiteit uit het voetbal. 

hakim ziyech - hedwiges maduro column

Thomas Edison faalde duizend keer, maar experiment duizend-en-één leverde de baanbrekende gloeilamp op. Micheal Jordan zei “I’ve failed over and over and over again in my life. And thats why I succeed.” Hakim Ziyech, wees niet bang om te falen en blijf uitvinden.

Vraag jezelf eens af, hoe zullen we over een paar jaar terugkijken op Messi als hij gestopt is? Denk je dat we zijn gemiste kansen onthouden of zien we hem als de genius die bijna alle records heeft verbroken met zijn goals en assists? Natuurlijk een extreem voorbeeld, Messi doet niet zoveel verkeerd, maar het gaat erom dat je de magie in zijn puurste vorm onthoudt. Uiteindelijk zullen we de mooiste momenten koesteren van een speler. Wat heeft iemand bijgedragen aan ons kijkplezier en de liefde voor club en bal?

Hakim Ziyech is de Thomas Edison van de Eredivisie. Continu iets bijzonders willen uitvinden. Probeer eens in het hoofd te kruipen van zulke creatieve geesten. Omdat zij iets nieuws willen creëren, moeten zij zich onttrekken aan de veilige comfortzone van bijvoorbeeld de bal breed. Zij zullen dus fouten moeten durven maken, want het kan nu eenmaal misgaan. En wat doe je als dat gebeurt? Juist, dan probeer je het opnieuw.

Juist in het voetbal risico

Veel mensen durven in het dagelijks leven niet uit de zojuist genoemde comfortzone te stappen. Het voelt veiliger en je loopt geen risico. Kun je dan wel groeien eigenlijk? Progressie boek je toch echt door van je fouten te leren, maar dan moet je wel durven om fouten te maken. Om echt iets te bereiken in het leven moet je risico’s nemen. En natuurlijk zul je ook falen, maar val je zeven keer, dan sta je acht keer op. Juist op het gras van het voetbal.

Geloof me, zat voetballers hebben de kwaliteit en het talent om te slagen. Maar hebben zij ook het lef om gemaakte fouten voor lief te nemen om iets extra’s te bereiken? Hebben zij de durf om elke bal te willen hebben en om risicovolle acties te ondernemen, omdat ze iets zien dat andere niet zien?

En natuurlijk komt er kritiek als iets niet goed gaat. Niemand houdt van balverlies. Maar blijf eraan werken, want uiteindelijk creëer je een treffer, uiteindelijk creëer je een gloeilamp. Uitvinders zijn wel vaker onbegrepen, totdat het doek van de uitvinding gaat.

Champions League with the Grandmaster #tbt

Een bericht gedeeld door Maduro Hedwiges (@madurohedwiges) op

Volwassener spelen

Als iemand op zaterdagmiddag in de voetbalkantine begint over een wedstrijd die je niet hebt gezien en waarvan je de score niet kent, dan vraag je om de uitslag, wie verantwoordelijk zijn geweest voor de goals en assists, en wie doorslaggevend was met zijn spel. Wie was misschien wel de belangrijkste man op het veld? Grote kans dat dit bij Ajax Hakim Ziyech is.

Hij moet lekker zichzelf blijven en deze creatieve geest behouden. Zeker in de Eredivisie. Ziyech weet echt wel wanneer hij een goede wedstrijd heeft gespeeld of een mindere. Wanneer hij klaar is voor de volgende stap in zijn carrière gaat hij nog volwassener spelen. Hij zal minder fouten maken, juist omdat hij lering uit het heden trekt. Bijvoorbeeld het besef dat je soms inderdaad iets minder moet doen om meer te bereiken. Een vlieger die overigens misschien ook wel opgaat als het gaat om de fluitconcerten richting hem.

“Just because you are doing a lot more, doesn’t mean you are getting a lot more done.”

Hakim. Hoe meer ideeën en creativiteit, juist op de velden van de Nederlandse Eredivisie, hoe beter. Daarom blijf ik zeggen, en dit geldt voor iedereen, blijf falen als de poging iets fenomenaals kan opleveren.

I had a great time today in the studio @foxsportsnl 🎥 #dtvk #foxsports

Een bericht gedeeld door Maduro Hedwiges (@madurohedwiges) op


Hedwiges Maduro speelt momenteel voor Omonia Nicosia op Cyprus. Daarvoor speelde hij achtereenvolgens voor Ajax, Valencia CF, Sevilla CF, PAOK Saloniki en FC Groningen. Maduro won met Jong Oranje het EK in 2007 en speelde 18 interlands voor het ‘grote’ Oranje, waarin hij ongeslagen bleef.

Eindredactie: Lenn Poetiray

Post a Comment

#Volg ons op Instagram