Een raceauto kopen? Houd rekening met deze zaken!

raceauto kopen verzekeren

Een raceauto kopen? Houd rekening met deze zaken!

Eigenaar zijn van een raceauto is de droom voor vele mannen. Wat komt er eigenlijk kijken na de aanschaf van zo’n sportbolide?

raceauto kopen verzekeren

Voor veel mannen is autoracen een onvervulde jongensdroom. Voor anderen is die droom al werkelijkheid geworden. Supergaaf natuurlijk, maar autoracen is niet een sport waar je over een nacht ijs in stapt.

Aankoop of huur van de auto, kleding, schade en verzekering, het behalen van een racelicentie. Er komt een hoop bij kijken voor je je uit mag leven op het zwarte asfalt. Lees hier hoe jij je droom waar kunt maken.

Bezitten van een raceauto

Er zijn twee manieren om aan een raceauto te komen voor op het circuit; huren of kopen. Huren is mogelijk door een stoeltje te huren bij een team. Hiervoor betaal je een bedrag per race of per seizoen, waarin je uit mag komen voor het team.

Kopen is natuurlijk wel zo gaaf. Dit geeft je de kans jouw favoriete auto te kiezen, een BMW Z3 met een flink blok bijvoorbeeld, en om te bouwen tot raceauto. Het werk kan beginnen. Strippen van de elektronica en isolatiemateriaal zodat de auto zo licht mogelijk wordt, inbouwen van een rolkooi voor je veiligheid en het vervangen van sommige onderdelen door raceonderdelen. Nog even kiezen welke kleur je de auto spuit en je raceauto is er klaar voor. Bijna dan, want je bent je er zelf nog niet helemaal klaar voor. Eerst zal je zelf nog een paar stappen moeten zetten om het circuit op te mogen.

Voor je het circuit op gaat…

Voor je het asfalt op mag heb je een racelicentie nodig, een speciaal rijbewijs voor het circuit. Je kunt die op dezelfde manier behalen als je gewone rijbewijs, door het afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Zorg dat je voldoende financiën hebt voor je ambities. Heb je zelf geld om in te leggen of moet je op zoek naar sponsors die je op weg willen helpen? Heb je het geld rond, dan kun je naar je uitrusting gaan kijken.

Belangrijk is dat je een goed passend racestoeltje aanschaft, neem hiervoor de tijd. Verder heb je een overall, een helm, handschoenen en schoentjes nodig. Nu is het eindelijk zo ver: je mag je stalen ros het circuit opsturen. Of toch niet? Wat als je in ronde drie een bezoekje brengt aan de muur of vangrail? De schade kan flink in de papieren lopen. Daarom zijn er speciale autosportverzekeringen in het leven geroepen. De dekking loopt uiteen dus de autoverzekering vergelijken is aanbevolen.

Raceauto verzekeren

Je raceauto verzekeren klinkt wellicht een beetje raar. Je rijdt waarschijnlijk regelmatig schade aan zo’n auto, dus hoe kan de verzekeraar dat dekken? Een autosportverzekering is dan ook niet hetzelfde als je privé-autoverzekering. Je moet daarom op zoek gaan naar een autosportverzekering. Daarmee kun je vaak zelf een verzekerd bedrag opgeven. De verzekering wordt dan hierop bijgesteld.

Je kunt meestal kiezen of je je auto wilt verzekeren voor een trackday of voor een race. Het slimste is om de verschillende verzekeraars om een offerte te vragen. Zo kun je daarna kiezen voor maatwerk voor de scherpste prijs.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram