Review: BlackBerry KEYone Black Edition met keyboard onder de loep

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

Review: BlackBerry KEYone Black Edition met keyboard onder de loep

In onze BlackBerry KEYone Black Edition recensie: bedient de smartphone met keyboard slechts een niche doelgroep of is hij geschikt voor iedereen?

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

Is de BlackBerry KEYone Black Edition louter een smartphone voor zij die nog graag over een fysiek keyboard beschikken, of is de BB wel degelijk geschikt voor de massa?

BlackBerry introduceerde begin dit jaar tijdens het Mobile World Congress de BlackBerry KEYone, het eerste apparaat gebouwd door een extern bedrijf, met BlackBerry-branding en software aan boord. En natuurlijk een keyboard.

De opvolger van deze KEYone diende zich recenter aan in de vorm van de BlackBerry KEYone Black Edition, die is voorzien van een aantal upgrades.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

Design BlackBerry KEYone Black Edition

BlackBerry heeft de kern van het fysieke ontwerp niet veranderd met de KEYone Black, behalve het nogal voor de hand liggende feit dat de smartphone in een zwarte afwerking wordt geleverd – het originele model was voorzien van een zilveren/metallic afwerking.

Esthetiek waarderen komt neer op persoonlijke smaak, maar wat ons betreft is de Black Edition zeker een nog fraaiere telefoon om te zien dan zijn voorganger, simpelweg omdat het zwart van het toetsenbord en het scherm op natuurlijke wijze overgaat in de ‘all-black’ afwerking. Het zilveren frame van het originele model zorgde voor een onnodig contrast, al zijn het slechts visuele details naar smaak uiteraard.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

De KEYone Black ziet er absoluut uit als een premium toestel. Dat is een goede zaak, aangezien deze BB het vlaggenschip is en moet concurreren met de grote jongens van Apple en Samsung..

De meest opvallende visuele functie van de BlackBerry KEYone Black Edition blijft het toetsenbord. De focus verschuift zo van touchscreen-toetsenborden (alhoewel wel aanwezig desgewenst) naar een meer tactiele ervaring. Natuurlijk, het is wat old school, maar als je touchscreen-toetsenborden nooit helemaal hebt kunnen adopteren, dan is een fysiek toetsenboord natuurlijk een zegen.

Als het een tijdje geleden is dat je een BlackBerry hebt gebruikt, of als je nog helemaal niet vertrouwd bent met het platform, is er een logische leercurve. Het kleine formaat van de toetsen is echter zelden een probleem dankzij de duidelijke scheiding tussen elke toets en de vingers leren snel hun weg te vinden op het toestel. De spatiebalk fungeert overigens ook als de aanraaksensor en fingerprintscan, die tijdens onze tests foutloos werkten.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

Boven het toetsenbord zit het 3:2 4,5-inch 1620×1080 433ppi-scherm. Het voelt in het begin misschien enigszins raar om van de 16:9- en zelfs 18:9-schermen die we bij andere premium-vlaggenschepen hebben gezien – terug – te springen naar een kleiner scherm. Dit went echter behoorlijk snel en zelfs video’s kijken op BlackBerry KEYone Black Edition gaat uitstekend.

Camera

Hoewel de Black Edition wel een aantal upgrades biedt ten opzichte van de originele KEYone, is de camera prima, maar niet per sé noemenswaardig voor een premium toestel. Je fotografeert met een uitstekende 12 MP F/2.0-achtersensor en een 8 MP camera aan de voorkant.

2017 was natuurlijk een interessant jaar voor echt concurrerende camera’s in het premium-segment. De BlackBerry KEYone Black Edition zit qua prijs aan de lage kant in de categorie premium (€636,-) en daar krijg je een passende camera bij. Meer dan prima camera voor iedereen die graag fotografeert, maar niet het beste op de premium-markt voor hen die fotografie in professionele zin benaderen.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

Prestaties

De BlackBerry KEYone Black Edition onderscheidt zich van de reguliere versie door de RAM te vergroten tot 4 GB, in vergelijking met de reguliere 3 GB, en door de opslag aan boord te verdubbelen tot 64 GB. Anderzijds krijg je dezelfde Snapdragon 625 SoC als bij de originele telefoon, die misschien wat weinig specificaties biedt voor een “premium” handset. Dit laatste is voor de reguliere consument niet zo van belang, maar voor gadget-geeks des te meer.

Het is vrij onwaarschijnlijk dat kopers van een BlackBerry KEYone Black Edition op zoek zijn naar eersteklas gamingprestaties voor hun handsets, maar de smartphone scoort relatief gezien geen hoge ogen op dit gebied. Is jouw telefoon mede bedoeld voor grafisch hoogstaande games – nee, geen Candy Crush of Pokémon – dan is deze BlackBerry smartphone niet optimaal.

BlackBerry stelt vanzelfsprekend dat beveiliging een uitermate belangrijk verkoopargument is voor de BlackBerry KEYone Black Edition, en afhankelijk van onze precieze behoeften is dit extra interessant. Alles wordt zowel op hardware- als softwarematigniveau gecontroleerd door de beveiliging op deze telefoon. De DTEK-software van BlackBerry geeft je op een intelligente manier een idee van de beveiligingsstatus van de handheld, iets dat natuurlijk bijzonder relevant is voor bedrijven en hun bedrijfsgevoelige informatie.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

De anekdotische prestaties zijn precies wat je zou verwachten van een Snapdragon 625-telefoon, wat betekent dat voor dagelijkse taken, het toestel goed is. BlackBerry behoudt zijn sterke focus op het ontdekken van informatie met zijn slimme Hub-software, waarmee al je e-mail- en nieuwsfeeds op één plaats worden samengevoegd. Ideaal voor zakenlui en zeer handig voor de rest.

Wat ook terug is, is de mogelijkheid om toetsen op het toetsenbord te gebruiken als directe snelkoppelingen, naar welke app dan ook. Erg praktisch voor het snel starten van apps, zoals je social media, kalender of mailbox. Het kan overigens nog handiger, want er is zelfs een “gemak”-toets aan de zijkant om te koppelen aan slechts één app.

Batterijduur

BlackBerry meldt met trots dat de 3505 mAh batterij van de BlackBerry KEYone Black Edition goed moet zijn voor meer dan 26 uur aan real-world prestaties, ofwel we kunnen het toestel ongeveer zo lang normaal gebruiken.

BlackBerry KEYone Black Edition recensieHet kleinere scherm en de lichtere processor zouden de BlackBerry KEYone Black Edition een aantal serieuze voordelen moeten geven met betrekking tot de batterij. Het zou bijvoorbeeld haalbaar moeten zijn om een hele dag batterijlevensduur te krijgen.

Wij hebben de smartphone een dag lang behoorlijk frequent gebruikt. Dit houdt in dat er elk uur meerdere malen, meerdere zware apps zijn gebruikt. Van Snapchat tot Whatsapp, en met apps als Facebook continu draaiend en verversend op de achtergrond. 26 uur haalden wij niet, maar ook 24 uur niet. Wel is de smartphone in prima conditie en is bij overmatig gebruik een uur of 15 haalbaar. ‘Gewone’ gebruikers hoeven zich in principe dus geen zorgen te maken over hun batterij.

Conclusie

De BlackBerry KEYone Black Edition verbetert zich ten opzichte van de reguliere editie, zelfs al is het misschien slechts een kleine update in RAM en nieuwe stijl. Voor velen voelt de BB wellicht toch nog steeds als een niche-apparaat dat zich focust op het kleine aantal hardcore BlackBerry-fans en op iedereen die een smartphone met fysiek toetsenbord prettiger vindt.

Deze niche moet BlackBerry koesteren, ook al is er geen concurrentie (of misschien juist daarom), maar er is zeker potentie voor meer dan dat. Wil je een fysiek toetsenbord op je handset, koop dan de BlackBerry KEYone Black Edition, maar wil je gewoon een heel behoorlijke premium smartphone, dan is deze handheld ook een hele interessante.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

De KEYone Black maakt onderdeel uit van een merk dat zich tot vandaag de dag pionier mag noemen op het gebied van smartphonebeveiliging. Dat is wat ons betreft heel wat waard! Het design is daarnaast bijzonder fraai, de prestaties zijn ruim voldoende en je kunt vrijwel alles doen met de smartphone wat je zou verwachten van de moderne gadget.

Wij keuren de koop van de BlackBerry KEYone goed voor iedereen, en niet alleen voor fans en zij die een keyboard prefereren!

Ga voor meer info naar BlackBerry’s website.

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

BlackBerry KEYone Black Edition recensie

Post a Comment

#Volg ons op Instagram