Nederlandse schoenenmerken: Van Bommel v. Van Lier

van lier vs. van bommel geschiedenis

Nederlandse schoenenmerken: Van Bommel v. Van Lier

Schoenen van de Brabantse familiebedrijven Van Bommel en Van Lier. Wat is in het kort de oorsprong van deze twee herenschoenen labels?

van lier vs. van bommel geschiedenis

Nederland kent een geschiedenis met een zeer bloeiende leerindustrie. Deze is weliswaar ondertussen vrijwel geheel verdwenen, maar de merken Van Bommel en Van Lier timmeren nog altijd hard aan de weg.

Wie op zoek is naar kwalitatief goede herenschoenen kan in Nederland eigenlijk niet heen om Van Lier en Van Bommel. De twee van oorsprong Brabantse merken leveren elk seizoen weer een collectie formele en meer informele schoenen af bij de bekende schoenenzaak. Altijd voor elke man wat wils.

Van Lier

van lier vs. van bommel geschiedenis

Het gelijknamige bedrijf uit 1815 was lang een familie-onderneming, gevestigd in en rond het Brabantse Loon op Zand, een centrum van schoenfabricage.

De begindagen van Van Lier volgen in eerste instantie een veel gezien patroon van schoenmakers in Nederland, specifieker in het Brabantse Loon op Zand en die van de Langstraat in het bijzonder; een ondernemende boer maakt de overstap naar schoenmaker.

Na de mechanisatie en de eerste stikmachine in 1860, en de grote Europese oorlogen groeit het merk door tot het label dat het vandaag de dag is.

Naast schoenwinkels die een selectie van het assortiment van Van Lier verkopen zijn er in Nederland eveneens Van Lier speciaalzaken, wiens aanbod is afgestemd op de behoefte in de betreffende stad. Naast fysieke winkels exploiteert Van Lier ook een eigen online webshop.

Van Bommel

Van Bommel is een familiebedrijf waarvan de officiële naam Schoenfabriek Wed. J.P. van Bommel B.V. luidt. Het bedrijf is gevestigd te Moergestel.

De geschiedenis van het bedrijf vangt aan met Reynier van Bommel, afkomstig uit Dongen, die zich omstreeks 1694 in Breda vestigde. In 1706 werd hij poorter van deze stad en vermoedelijk sloot hij zich daarna aan bij een gilde, hoogstwaarschijnlijk een schoenmakersgilde. In 1734 waren zijn zoons Adrianus en Christianus Van Bommel (1e generatie) bekend als meester-schoenmakers in Breda, en in dit jaar vangt de officiële bedrijfsgeschiedenis aan. Men herstelde niet alleen schoenen, maar vervaardigde ze ook.

van lier vs. van bommel geschiedenis

Net als Van Lier zorgen de mechanisatie rond 1900 – introductie GoodYear Welt-technologie (dubbel genaaid) – en de grote oorlogen voor toenemende productie, en het doorgroeien tot het schoenenmerk dat het anno 2017 is.

In 2006 openende Van Bommel haar eerste eigen winkel (Flaghipstore) in Antwerpen, België. Anno 2017 heeft Van Bommel meerdere eigen winkels in België, in Duitsland en in Nederland. Begin 2016 opende Van Bommel een eigen webshop.

Online herenschoenen kopen

De nieuwste collecties Van Bommel schoenen en Floris van Bommel schoenen koop je gemakkelijk bij van Bommel Schoenmode. Zowel de zeer formele als meer informele modellen zijn hier verkrijgbaar in alle maten.

 

Post a Comment

#Volg ons op Instagram