Is 5G-internet eigenlijk wel haalbaar?

5G internet haalbaar smartphone

Is 5G-internet eigenlijk wel haalbaar?

De online wereld blijft zich ontwikkelen. Zo ook het internet dat vereist is om online actief te zijn. Met 4G hadden smartphones moeite, hoe dan met 5G internet?

5G internet haalbaar smartphone

Eerst was er 3G, toen kwam 4G en op dit moment zijn telecomproviders druk bezig met het ontwikkelen van 5G – al komt er eerst een tussenstap in de vorm van 4.5G. Met 4G hadden veel telefoons al moeite, hoe zit dat dan met 5G? Laten we het 3G-, 4G-, 4G+ en 5G internet vergelijken.

De afgelopen maanden hebben Tele2, KPN, Vodafone en T-Mobile flinke stappen gezet in de ontwikkeling van 4.5G. Daarnaast zijn ze bezig met de eerste stapjes naar 5G, de echte opvolger van 4G. Eerder dit jaar kwam Tele2 bijvoorbeeld al met onbeperkt 4G-internet.

Op dit moment gaat alle aandacht naar het ontwikkelen en uitbrengen van 4.5G, waarmee maximumsnelheden kunnen worden behaald van 300 Mbps. Even ter vergelijking: 3G heeft een maximumsnelheid van 8 Mbps. Dit betekent dus dat het internet steeds sneller gaat worden. Maar houdt het ergens ook op?

Wifi-snelheid
De snelheid van een netwerk hangt af van verschillende factoren. Zo is de frequentieband belangrijk voor de snelheid. Lage frequenties hebben een groter bereik en dringen beter door in gebouwen dan hoge frequenties, maar ze zijn wel iets minder snel. Elke 5MHZ (megahertz) aan bandbreedte geeft 37,5 Mbps aan downloadsnelheid. Wanneer een provider dus een bandbreedte van 20 MHZ heeft kan er gedownload worden met 150 Mbps. In de praktijk werkt dit echter helaas niet zo, want de bandbreedte moet worden verdeeld onder alle providers die 4G aanbieden. Er is dus geen enkele provider die zoveel bandbreedte heeft en dus hogere downloadsnelheden kan behalen dan 150 Mbps. Dus zijn de providers nu druk bezig met het ontwikkelen van 4,5G, als tussenstap. Want als 5G wordt uitgerold zonder fatsoenlijke bandbreedte, dan is er gewoon te weinig capaciteit.

Om een 5G-netwerk te realiseren is er een band nodig van 3,5GHZ, en die is er nog niet. In Europa is namelijk nog alleen maar frequentieruimte in de 800 MHZ, 1800 MHZ, 2100 MHZ en 2600 MHZ. Er is inmiddels wel 4G+ op de markt, ook wel LTE Advanced genoemd. LTE Advanced maakt gebruik van verschillende frequenties en combineert die tot één verbinding. Deze pakt bijvoorbeeld bij de ene band 20 MHZ en bij een andere band 10 MHZ. Dit zorgt ervoor dat er een downloadsnelheid kan worden behaald van maximaal 225 Mbps.

4.5G internet vergelijken met 5G
5G internet gaat gigantisch snel zijn. Met 500 Mbps is het tien keer sneller dan 4G. Maar dat is niet het grootste voordeel: de verbinding zal ook een stuk stabieler zijn. Veel mensen hebben met 4G het probleem dat hun signaal wordt onderbroken door bijvoorbeeld gebouwen. Het 5G-internet is veel sneller en daardoor is er maar weinig bereik nodig voor een verbinding. Ook kan het netwerk meer data aan en is het daardoor betrouwbaarder. En het netwerk vraagt een stuk minder energie van de batterij.

De overstap naar 5G is wel noodzakelijk. Steeds meer apparaten hebben een wifi-verbinding, het zogenaamde ‘Internet of Things’. Als al die apparaten bandruimte eisen, dan moeten de banden wel heel erg groot zijn. Voor snel internet in huis, en dus wifi, is internet vergelijken bijna een vereiste.

Wil je het snelste van het snelste, kies dan een abonnement met een hoog aantal Mbps. Dat is de manier om thuis snel internet te hebben. Voor nu is het niet de vraag of telefoons het wel aankunnen, maar of er wel genoeg bandruimte is. In 2020 moet 5G internet worden gelanceerd, dus stay tuned voor meer nieuws!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram