Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Nelis West in Amsterdam

Nelis West Amsterdam review

Vandaag in Een Vork Prikken bij.. Nelis West in Amsterdam

Vandaag in ‘Een Vork Prikken Bij..’ Nelis West! Wat kun je verwachten bij restaurant Nelis West aan het Witte de Withplein in Amsterdam?

Nelis West Amsterdam review

In ‘Een Vork Prikken Bij’.. bezoeken wij ter review een in het oog springend restaurant. Ditmaal bezochten wij Nelis West, gelegen aan het Witte de Withplein in Amsterdam.

Hot in de Baarsjes

Amsterdam West en met name de Baarsjes is de laatste jaren erg upcoming. In de Jan Evertsenstraat, De Clercqstraat en omgeving vestigt zich de ene na de andere start-up. Organic foodshops, hippe kroegen, state-of-the-art conceptwinkels en een paar geweldige eetgelegenheden. Nelis West valt in die laatste categorie.

Houd je van een sfeervolle locatie, kwalitatieve gerechten, niet te ingewikkeld én betaalbaar, dan is Nelis dé perfecte spot voor jou in the west side of Amsterdam. En slim gedaan, want ze serveren ook al 2,5 jaar aan de Sumatrastraat 28H in Oost. Amsterdam Oost was natuurlijk al hip, maar in West wil je als ondernemer tegenwoordig ook niet meer ontbreken. Dat doet Nelis goed. Daarom hierbij een kijkje in de keuken van Nelis West.

Zonovergoten terras

Sinds mei dit jaar kunnen we van Nelis genieten op een tweede locatie aan het Witte de Withplein 43 in Amsterdam. Met plaats voor zo’n 100 couverts is dit pand veel ruimer opgezet dan dezelfde zaak in Oost. Met bijgevoegd terras is bovendien plek voor 70 extra liefhebbers.

De zon schijnt er in de zomermaanden gemiddeld tot een uurtje of zeven, zodat we tijdens lunch, borrel of diner heerlijk het Mediterraanse gevoel kunnen ervaren op het zonovergoten terras. Nelis West is geopend vanaf 11.00 uur en sluit pas als de laatste gasten uitgetafeld zijn. Goed bereikbaar ook trouwens, want op slechts 10 minuutjes lopen van het Mercatorplein en tram 7 stopt voor de deur. Voor 2,40 per uur sta je overigens prima geparkeerd in de Witte de Withstraat.

De naam Nelis leek voor de hand

Waar de naam Nelis vandaan komt? Inge Galema (eigenaresse) en haar man Kees van Marle (chefkok) zagen Cornelis en Cornelia toevallig in hun (tweede) namen terugkomen. Daarmee was Restaurant Nelis geboren. Een grappige bijkomstigheid is dat het Witte de Withplein is vernoemd naar Witte Corneliszoon de With (VOC -vaarder uit de 17e eeuw, red.) waarin de naam Nelis dus ook weer terugkomt.

Nelis West Amsterdam review

Sfeervol en strak met een vleugje retro

Het interieur oogt warm en modern met donkerbruin-, zwart- en grijstinten en hier en daar een kleine ‘retro touch’ zoals o.a. het olijfgroene bloemetjesbehang in de toiletruimte. Aan tafel zit je op fijne stoelen met een zachte zitting of een heerlijke bank. Zowel links als rechts vind je een restaurantgedeelte. Handig voor grote groepen, omdat de ruimte in twee delen op te splitsen is.

Er zijn ook zithoekjes voor een kopje koffie met krant of een borrel bijvoorbeeld. Links op de muur vind je een prachtige witte krijttekening van -hoe kan het ook anders- Cornelis de Witt.

Nelis West Amsterdam review

Na een enthousiast onthaal door de bediening, maken wij onze eerste move door het restaurant en nemen we plaats in een knus hoekje met een origineel koeienkleedje op de grond. Deze setting geeft een gure herfstavond wat kleur.

Met een ruime keus aan speciaalbiertjes, waarvan 4 op de tap, gaan we voor de La Chouffe en Leffe blond. De eerste versnapering voor bij de borrel komt ons tegemoet om de trek alvast een beetje te stillen en onszelf een beetje op te warmen. Een amuse met een soepje van knolselderij met grote, Italiaanse groene olijven smeren de keel en als verrassing daarbij snacken we -in paprikapoeder gekruide- popcorn.

Nelis West Amsterdam review

Karakteristieke gerechten met oosterse invloeden

Als we de voorgerechten doornemen, loopt het water ons al in de mond. Zowel Oriëntaalse als Europese ingrediënten lezen we terug. Zeer proactief -omdat wij niet kunnen kiezen- krijgen wij de tip om een plateau pour deux te nemen om mee te beginnen. Goede keus als je met een groepje komt borrelen trouwens.

Nelis West Amsterdam review

Verrassende mix en erg vers

De Holtkamp bitterbal met kaas lokt als eerste om te proeven. Een pittige, romige kaassmaak met een snufje kruiden, zoals dat past bij een gepaneerde ragout. Het buikspekhapje oogt als een chocolade petit four en is bedekt met teriyakisaus. Erg smeuïg; een goede combi van hartig en zoet.

De carpaccio van entrecôte in krokante wontondeeg is een beleving van vers. Je voelt het zachte vlees, vol van smaak, smelten in je mond. De Parmezaanse brokjes kaas zijn bijna overbodig, bijna. De makreelsalade is mild en romig. Met bietjes en granaatappel proeft deze visstarter lekker fris. De gamba’s smaken voortreffelijk in een pikante romige lichtzoete saus. En zoals dat hoort bij gamba’s: soepel en crispy als je erin bijt.

Nelis West Amsterdam review

Alles is met liefde gemaakt

Eendenborst, Kalfsrib-eye, vegetarische Rode Bietenrisotto met geitenkaas, een stukje Harderfilet of een pannetje Mosselen voor twee. De hoofdgerechten opgesomd doet watertanden.

Zoals zeer populair tegenwoordig, staan er ook bij Nelis hamburgers op de kaart, waaronder een veganistische met zeewier, sojasnippers en zeesla. Voor iedereen wat wils dus.

Wij kozen voor Kalfsrib-eye en Harderfilet, waarbij deze laatste qua presentatie van het bord afspat. Als oprechte visliefhebber zijn de venusschelpjes en scheermesjes een welkome aanvulling.

De Harderfilet is fris en sappig en met de meegebakken huid geniet je van een heerlijk krokant laagje. Eronder een bedje van superverse zeekraal, voorzien van gekookte courgette en wortel. De risottomix met rode bieten smaakt fantastisch. Gezond is wat continu door je hoofd spookt bij deze gerechten.

Nelis West Amsterdam review

Ook de Kalfsrib-eye is voorzien van een krokante laag. Hoe verder je naar het midden toe eet, hoe malser hij wordt. Met liefde gemaakt. Medium-rare gebakken is daarbij dan ook zeker aan te raden.

Vergeet ook zeker geen wijntje te bestellen. Vanuit een zorgvuldige toelichting van de bediening kozen we voor de Chardonnay Beaujolais Chateau Thivin als oprechte verrassing. Deze beschikt over een zachte, romige afdronk die bij meerdere gerechten gedurende de avond goed bleef aansluiten. Qua rood viel de soepele, volle Franse Grenache Syrah Fier Comte goed in de smaak.

Nelis West Amsterdam review

Kaas, ijs of cake als dessert?

Als kaasliefhebber zou je het kaasplakje ook bij de borrel kunnen nuttigen natuurlijk; wij ontvangen hem als laatste. Vanuit de mix met prachtige kazen, springt de pittige Bleu d’Auvergne er toch echt wel uit. Hij lost letterlijk op in je mond. Milder dan verwacht bij een blauweschimmelkaas, zodat je prima door blijft prikken.

De chocolade cheesecake in combinatie met de fluweelzachte frambozen is een ware smaakexplosie, om je vingers bij af te likken. De crème brûlée met stroopwafelsmaak smaakte onverwacht neutraal, maar naast de chocoladecheescake was dit een prima keuze. Liever mild dan te zoet.

Uiteraard mocht de heerlijke Muscat dessertwijn hierbij niet ontbreken. Precies goed op temperatuur, fris en vooral niet te zwaar.

Nelis West Amsterdam review

Nelis West review

Wil je niet al te overdreven ingewikkeld uit eten, houd je van een warme, persoonlijke benadering en kersvers eten dat met liefde gemaakt is? Ga lekker eten bij Nelis. Ieder seizoen hebben ze nieuwe gerechten en dit alles voor schappelijke prijzen. Hoofdgerecht voor zo’n 19 euro.

Kom je met z’n tweetjes? Kies dan de Naastenliefde: de plateau pour deux. Je gaat dan met voor-, hoofd- en nagerecht inclusief een fles wijn slechts voor 55 euro een onvergetelijke avond tegemoet.

Ga naar Neliswest.nl voor meer info en reserveringen.

Nelis West Amsterdam review

Deze review voor Mannenstyle.nl is geschreven door Wieteke van Bladel.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram