Review: Hollywood componist Hans Zimmer Live in de Ziggo Dome

Hans Zimmer Live Amsterdam - Ziggo Dome

Review: Hollywood componist Hans Zimmer Live in de Ziggo Dome

Onze terugblik op het live concert van Hollywoods’ meest gevraagde componist in Amsterdam: Hans Zimmer.

Hans Zimmer Live Amsterdam - Ziggo Dome

Afgelopen maand bezochten wij Hans Zimmer Live on Tour 2017 in de Ziggo Dome te Amsterdam. De componist verantwoordelijk voor de muziek in onder meer Inception, The Gladiator en Man of Steel blies ons weg met zijn allerbeste werk voor Hollywood.

Onze trouwe lezers herinneren het zich vast nog wel dat wij verleden jaar eveneens een review schreven over Hans Zimmer ‘live in concert’. In 2016 waren wij namelijk aanwezig bij de performance van de epische muzieklegende in Ahoy, Rotterdam.

Ditmaal stond Hans met zijn geroemde orkest – dat bulkt van het muzikale talent – in onze hoofdstad. De Ziggo Dome was het toneel en het mocht geen verrassing heten dat de zaal tot op de nok toe gevuld was. De nu aanwezige bezoekers hadden ongetwijfeld ons lovende stuk van vorig jaar gelezen.

Hans Zimmer Live Amsterdam - Ziggo Dome

Alhoewel de laatste zin hierboven natuurlijk met een knipoog is, zullen de vele positieve reacties van vorig jaar ongetwijfeld een rol spelen. In Ahoy is de lat afgelopen jaar enorm hoog gelegd door Zimmer en co., en de nieuwsgierigheid onder hen die er toen niet bij waren was 21 juni ontzettend hoog bemerkten wij.

Voor hen die Hans Zimmer niet of nauwelijks kennen; de man is verantwoordelijk voor de fantastische muziek in topfilms als The Lion King, Inception, Interstellar, de Batman Trilogy, Pirates of the Caribbean, The Gladiator en meer.

Met bovengenoemde filmtitels in het achterhoofd is het natuurlijk bij voorbaat genieten geblazen. De muziek in deze films spreekt tot de verbeelding en heeft noot voor noot bijgedragen aan het succes van de films. Hans vertelt ons ten tijde van het concert bijvoorbeeld dat regisseur als Ridley Scott scenes van The Gladiator zelfs aanpaste aan zijn muziek. Zo goed was de muziek!

Dat het ons tweede bezoek is aan een live performance van Hans Zimmer blijkt uiteindelijk geen invloed te hebben op onze eerdere opinie. Het optreden is van enorme kwaliteit, weet te verrassen en in heeft aanvulling op vorig jaar naast de voor ons bekende anekdotes, ook veel nieuw materiaal. Hans vertelt de soms ontroerende verhalen achter de totstandkoming van bepaalde muziek en betrekt hierbij steevast zijn orkest. Humor en andere emoties voeren, net als in zijn muziek, de boventoon.

Wie Hans Zimmer bezoekt heeft natuurlijk een wishlist met nummers in zijn hoofd. Geen zorgen, het allerbeste komst aan bod. De opbouwende intro toont ons stuk voor stuk de diverse artiesten en instrumenten, waarna het ensemble snel overgaat op de bekende en geroemde muziekstukken van de componist.

Nieuw dit jaar is onder meer de opzwepende tune van DC Comic’s succesfilm Wonder Woman. Deze allereerste film met een vrouwelijke superheld in de hoofdrol (gespeeld door actrice Gal Gadot) is ontzettend goed ontvangen door critici. Wonder Woman wordt sinds haar introductie in Batman v. Superman steevast begeleid door het ontzettend herkenbare door Hans geschreven nummer hieronder.

De repertoire bracht ons in Amsterdam vanzelfsprekend ook de geweldige muziek uit de eerder genoemde filmtitels. De tranentrekkende muziek uit The Gladiator, de rebelse muziek uit Pirates of the Caribbean, de ontroerende muziek uit The Lion King, de hemelse muziek uit Interstellar en de duistere uptempo muziek uit de drie Dark Knight films (Batman).

Een grote naam lijkt te ontbreken in het rijtje hierboven en dat klopt ook. Althans, voor sommigen. Na de adembenemende muziek van Interstellar bedankt Hans zijn orkest en het publiek. Het concert lijkt daarmee ten einde te komen, aangezien ook de lampen uit gaan en het doek sluit. Voor veel bezoekers het teken om te vertrekken en snel de auto op te zoeken. Wij denken dankzij vorig jaar beter te weten en blijven met vele gasten zitten.

Na enkele minuten klinkt er een zware misthoorn door de zaal en schijnt een vuurtorenlamp hoog in en door de zaal. De filmliefhebbers in de zaal weten voldoende; Inception! Hans en zijn team keren inderdaad nog eenmaal terug en geven de achtergebleven toeschouwers een heerlijk toetje. De beste nummers uit de succesvolle film met Leonardo DiCaprio komen voorbij, waarna Hans Zimmer persoonlijk de toegift afsluit achter de piano.

Nadat iedereen zijn adem heeft ingehouden voor de prachtig gespeelde afsluiting – tevens het laatste nummer in de film Inception zelf – barst het applaus los. Hans en zijn crew nemen een laatste buiging en het doek sluit definitief. Ontzettend tevreden nemen wij samen met duizenden anderen afscheid van de Amsterdamse Ziggo Dome, in navolging van hen die eerder vetrokken en het dessert misten..

Luister het werk van Hans Zimmer eens op Spotify

Heb je het door promotor Greenhouse Talent georganiseerde concert gemist, ga dan naar de volgende voorstelling in Nederland of bezoek Hans Zimmer Live in het buitenland, want dit concert is 100% bucketlist-materiaal!

Post a Comment

#Volg ons op Instagram