Bouw je eigen off-road reiswagen, geschikt voor de meest extreme wereldreis

off-road reiswagen zelf bouwen tips

Bouw je eigen off-road reiswagen, geschikt voor de meest extreme wereldreis

Zo bouw je jouw eigen off-road reiswagen, geschikt voor de meest extreme wereldreis of roadtrip!

off-road reiswagen zelf bouwen tips

Het staat ongetwijfeld op je bucketlist; op wereldreis gaan in een oude, opgeknapte bak. En dan bedoelen we niet een nette wagen waarmee je de gebaande paden niet kunt verlaten. We hebben het over een flinke camper, die ook opgewassen is tegen woestijnzand, rotsen en rivierbeddingen.

Vader Willie en zoon Willem Thijssen uit Ooij (bij Nijmegen) kunnen deze droom laten uitkomen. Met hun bedrijf Twiga Travelcars bouwen ze occasions om tot ware reismonsters, die bestand zijn tegen de meest extreme omstandigheden. Maar een echte uitdaging wordt het natuurlijk pas als je zelf aan de slag gaat.

Zou jij wel eens een tweedehandsje om willen toveren tot een reistruck? Lees dan de onderstaande tips.

1. Schaf een goede tweedehands auto aan

Begin bij de basis en schaf een stevige occasion aan. Op sites als Autotrader.nl vind je tips om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een tweedehands auto. Een Toyota Land Cruiser of Landrover is een prima uitgangspunt voor een kleinere zelfgebouwde camper. Houd er in ieder geval rekening mee dat de wagen beter niet te nieuw kan zijn.

Nieuwe voertuigen zijn in de meeste gevallen voorzien van software en worden door de monteur aan een laptop gehangen om bijvoorbeeld motorproblemen op te sporen en te verhelpen. Dit werkt in Europa doorgaans prima, maar kan wel eens lastig worden bij een kleine garage in de Sahara, Aziatische jungle of Zuid-Amerikaanse bergen.

2. Let op het gewicht van het interieur

Voor je auto een echte reiswagen is, moet ook aan het interieur het één en ander gebeuren. Het belangrijkste is dat het voertuig beschikt over een slaapplaats en dat deze goed geïsoleerd is. Een mini-keuken zou natuurlijk ook mooi zijn, maar dit maakt het bouwproces direct een stuk ingewikkelder. Verder geldt: hoe lichter hoe beter. Het gebruik van licht, maar betrouwbaar materiaal is dus aan te raden. Aluminium en zogenaamde sandwichpanelen zijn een geschikte basis voor de opbouw.

3. Houd rekening met de regels voor een reiswagen

Om een voertuig dat oorspronkelijk niet als camper bedoeld is als reiswagen te gebruiken, moet het goedgekeurd worden door de RDW. Hiervoor moet de wagen aan verschillende regels voldoen. Zo moet de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats een stahoogte van ten minste 170 cm hebben. Ook worden er een aantal voorwaarden aan de inrichting van de camper gesteld.

Het voertuig moet bijvoorbeeld over twee vaste zitplaatsen beschikken, waarbij de bestuurders- en bijrijderszitplaats niet meegerekend worden. Daarnaast moet er een (demontabele) tafel aanwezig zijn en het voertuig moet slaapplaatsen hebben voor minimaal twee personen.

Vind je het verbouwen van een auto toch wat te veel gedoe en hoeft het van jou allemaal niet zo off-road? Er bestaan natuurlijk ook gewoon kant-en-klare campers die je misschien niet dwars door de Gobi Woestijn of Amazone brengen, maar die je desalniettemin een prachtige reis kunnen opleveren.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram