De minimalistische Fixie fiets wordt steeds populairder in de stad en wij weten waarom

Fixie fiets - Fixed Gear

De minimalistische Fixie fiets wordt steeds populairder in de stad en wij weten waarom

De Fixed Gear fiets, ook wel Fixie genoemd, is momenteel populairder dan ooit en dat komt mede door een aantal heel interessante eigenschappen..

Fixie fiets - Fixed Gear

Alhoewel Nederland natuurlijk een fietsland pur sang is, geniet de zogeheten Fixie, ofwel een Fixed Gear fiets, misschien nog geen landelijke bekendheid. Hier vindt op dit moment echter een interessante verandering in plaats.

Als Nederlanders houden we van effectiviteit en simpliciteit. “Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg” geldt van oudsher als nationale lijfspreuk en die nuchterheid passen we dan ook graag toe bij de producten die we kiezen. Dat we dit als fietsnatie op het gebied van onze eigen fiets eigenlijk nu pas omarmen is dan ook verrassend.

De Fixie bestaat immers al tientallen jaren en is in feite de meest pure fiets die er is. Waarschijnlijk heb je de Fixed Gear fiets trouwens al weleens in actie gezien. De opvallende en razendsnelle fietskoeriers in New York en Chicago die je vaak in Hollywood-films en series ziet? Ze maken allen gebruik van Fixie’s!

Wat is een Fixie fiets?

De Fixie hype uit de States heeft nu eindelijk ook Nederlandse fietsliefhebbers bereikt. Dit komt omdat de Fixed Gear fiets gemakkelijk werkt en minder energie kost om te fietsen.

De Fixie onderscheidt zich allereerst primair door het gebruik van slechts één versnelling en zonder remmen aan het stuur. Het afremmen van de fiets kan door de pedalen achteruit te duwen, iets dat vele fietsers in Nederland natuurlijk niet onbekend is en door veel van hen zelfs als prettiger wordt ervaren.

Fixie fiets - fixed gear

De Fixie werkt op deze simpele manier omdat het zonder vrijwiel mechanisme werkt. Nu is eenvoud essentieel, maar niet zozeer het sleutelwoord. In feite draait de Fixed Gear bike vooral om het downsizen van de urban bike, de stadsfiets, tot het pure minimum.

Je beschikt met deze ‘naked bike’ alleen over essentiële onderdelen om optimaal en op snelheid door stenen jungles zoals Amsterdam, Groningen of Maastricht te fietsen.

Omdat de pedalen aan de achterzijde vastzitten – het tandwiel is direct gemonteerd op het wiel – wordt de Fixie ook wel een ‘doortrapper’ genoemd. We dienen namelijk continu te trappen bij een Fixed Gear fiets en de benen stilhouden is daarom geen optie.

Combineer dit met het lichte gewicht van de fiets – 10kg a 15kg vs. 20kg a 25kg reguliere fiets – het unieke design, de beperkte kosten, het betere gevoel op de weg en het gemak in onderhoud, en je begrijpt dat de Fixie ontzettend gretig aftrek vindt op dit moment.

Fixie fiets Fixed Gear

TIP! Maak gemakkelijk van je Fixie een Single Speed met remmen aan het stuur. Draai het achterwiel om: Bevestig een Fixed Gear tandwiel aan een kant van de wielnaaf en een single speed/freewheel tandwiel aan de andere kant!

Waar kun je Fixed Gear fietsen kopen?

Fixed Gear fietsen kopen is dankzij de opkomst van de Fixie in Nederland tegenwoordig erg eenvoudig. De webshop Santafixie.nl biedt bijvoorbeeld gloednieuwe ready-to-go Fixies al aan vanaf 249 euro. Ook kleding, onderdelen, frames, Fixie wielen en accessoires vind je in de webstore van Santafixie, dus check hen snel om jouw ideale Fixed Gear fiets te bemachtigen voor de zomer!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram