Hoe games in alle aspecten van het dagelijks leven zijn doorgedrongen

games overal in maatschappij

Hoe games in alle aspecten van het dagelijks leven zijn doorgedrongen

Games zijn alle aspecten van ons dagelijks leven doorgedrongen en hier lees je hoe en wat..

games overal in maatschappij

In het verre verleden (lees: pakweg 15 jaar geleden) was het spelen van videospelletjes voorbehouden aan puberale jongens die nachtenlang doorhaalden met gamen. Anno 2017 is dit wel anders.

Als je tegen je vrienden en anderen wilde spelen, moest je een LAN-party organiseren of samen ergens afspreken. Door het snelle internet hoef je tegenwoordig niet meer met je pc te slepen om met meerdere personen te spelen. Het spelen van games is in de afgelopen tijd razend populair geworden en die populariteit gaat door alle lagen van de bevolking.

De spellen zelf zijn ook steeds breder geworden, voor elk wat wils. Er zijn globaal twee grote verschillen in spellen: Allereerst een spelletje doen op je smartphone. Dit doet echt iedereen; een potje candycrush of minecraft tussendoor. Als tweede optie heb je de echte videospellen waarbij je jezelf helemaal onderdompelt in de spel-ervaring, met koptelefoon en groot scherm. Met name in deze laatste categorie lopen de onderwerpen van games en films in elkaar over. Waar je een film over hebt gezien, kun je een game van spelen, en andersom.

Bekende karakters in games, zelfs uit de literatuur

Voor veel spellen worden nieuwe karakters gecreëerd, die weer een leven op zich gaan leiden buiten de game. Maar er komen ook bekende karakters uit boeken voor in games, zoals bijvoorbeeld Sherlock Holmes. De beroemde detective uit de 19e eeuw spreekt nog altijd tot de verbeelding. Er zijn vele spellen met zijn naam verschenen en de meest recente is Sherlock Holmes: The Devil’s Daughter. Hierin moet je natuurlijk een mysterie oplossen en deze zit volgens recente beoordelingen bijzonder goed in elkaar.

Het grappige is dat veel oude booswichten uit de literatuur hun weg vinden naar een computerspel. Vaak omdat ze heel erg tot de verbeelding spreken en iedereen kent de naam.

Een aantal voorbeelden? Bij MrGreen kun je een spelletje Jekyll & Hide spelen, waarbij een spannende sfeer wordt gecreëerd. Of wat dacht je van het spel Frankenslot’s monster? Bij die naam heb je gelijk een bepaald beeld. Je kunt natuurlijk ook voor de good guys gaan, zoals Robin Hood of Superman. Alle spelletjes kun je overigens gewoon gratis spelen.

Games die tot film op het witte doek zijn omgetoverd

Een verhaallijn die zich leende voor zowel een geweldig succesvolle tv-serie als diverse games, komt uit de boeken van George R.R. Martin: Game of Thrones. De behoorlijk dikke boeken waar het hele verhaal op is gebaseerd waren al razend populair, maar nog niet een household name. Niet iedereen heeft tijd of zin in het lezen van een reeks van dikke pillen. Nu het verhaal zo mooi is vormgegeven in een tv-serie, is het verhaal toegankelijk geworden voor iedereen. Van Game of Thrones zijn nu ook verschillende spellen beschikbaar.

Het zijn vooral de duistere games vol gevaar die verfilmd zijn, zoals bijvoorbeeld Resident Evil, Tomb Raider met Angelina Jolie, Hitman of Prince of Persia. Maar ook kinderfilms zoals Pokemon en zelfs Angry Birds zijn verfilmd.

Van bekende film tot spannende game

Andersom zijn er allerlei films die het tot game hebben geschopt, ook als het een ‘ouwetje’ is. De filmserie Back tot the Future uit de jaren ’80 is gebruikt voor hele leuke games voor PS4. Ze zijn al aan de vierde in de serie toe. De stem van Doc Brown in het spel wordt ook vertolkt door de acteur uit de film, Christopher Lloyd. In eerdere spellen had Michael J. Fox de rol van Marty McFly ingesproken maar in de nieuwste versie hebben ze hiervoor een voice acteur voor ingehuurd: AJ LoCascio. De stem van Michael J. Fox klonk niet meer jong genoeg, mogelijk omdat de acteur Parkinson heeft.

The Chronicles of Riddick is ook een heel geslaagd spel, gebaseerd op de film uit 2004. De hoofdpersoon is ook hier door de acteur uit de film ingesproken: Vin Diesel. Kennelijk is Vin Diesel zelf een enthousiaste gamer en hij heeft de stem met veel verve ingesproken.

Voor acteurs biedt de game-wereld volop nieuwe kansen, want voor hen is het een extra manier zich uit te drukken. Er is een speciale website waar je alle voice actors kunt vinden. Van de meeste namen heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord, maar je ziet er ook bekende wereldsterren tussen staan.

Videospellen zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Vooral dankzij de smartphone hebben we ze ook altijd onder handbereik, voor even verzetje in een ‘nothing to do’ moment.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram