Het verhaal achter de futuristische VR-Bril gadget

Virtual Reality Bril kopen

Het verhaal achter de futuristische VR-Bril gadget

De Virtual Reality Bril wordt steeds populairder en daarom lichten wij de gadget vandaag nog eens uit!

Virtual Reality Bril wat is een

Je hoort er steeds meer over: de VR Bril. Deze bril geeft je de mogelijkheid om met behulp van je smartphone een kijkje te nemen in een wereld waar alles mogelijk is, namelijk de Virtual Reality!

Het succes van de Virtual Reality Bril wordt almaar groter, dus werd het voor ons tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat is het verhaal achter deze futuristische gadget en hoe werkt het eigenlijk precies? Dat lees je allemaal hieronder.

Alles kan in de VR

De VR-bril brengt eindeloze mogelijkheden met zich mee. Natuurlijk kun je films een stukje realistischer laten lijken of ‘zogenaamd’ een concert bijwonen, maar daar houdt het nog lang niet bij op. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe VR-brillen ontwikkeld die je niet aan je smartphone, maar aan je computer of je Playstation koppelt en je de mogelijkheid bieden om compleet in je favoriete game te stappen. Ook vergaderen in een virtuele conference room, een kijkje nemen in jouw droomhuis (dat nog niet bestaat) of een ritje maken in de achtbaan kan allemaal met behulp van de Virtual Reality Bril.

Je haalt je smartphone uit z’n hoesje, plaatst hem in de bril en je bent er helemaal klaar voor! Naast dit alles wordt de VR-bril ook steeds vaker gebruikt voor wat serieuzere doeleinden, zoals de gezondheidszorg: langdurig zieke kinderen kunnen dankzij VR voor eventjes in hun eigen kamer ‘zijn’ en nare situaties worden nagebootst om mensen met hun angststoornis te helpen.

Virtual Reality Bril kopen

Hoe werkt de VR-Bril?

Het ironische van de complexe VR-technologie is dat het principe erachter eigenlijk vrij eenvoudig is: het gebruik van 3D-beelden zorgt ervoor dat jij in een compleet nieuwe belevingswereld stapt. Hiervoor zijn verschillende punten van belang.

Tweedelig-beeld

Het beeld dat je ziet door de VR-bril lijkt zo realistisch omdat het beeld van de smartphone in feite in tweeën is gesplitst. Het tweedelige beeld, om in vaktermen te blijven ook wel ‘stereoscopie’ genoemd, is van cruciaal belang. Deze techniek zorgt namelijk voor diepte in het beeld en in hoeverre het beeld realistisch lijkt. Het kan voorkomen dat er een vertraging zit tussen de bewegingen van het hoofd en de aansluiting van de beelden hierop. Dit wordt ook wel ‘latency’ genoemd en kan leiden tot misselijkheid.

Gyroscoop

In iedere smartphone die geschikt is voor een VR-bril zit een gyroscoop ingebouwd. Dit is in feite een soort tol, maar dan een stukje gecompliceerder. Deze gyroscoop meet samen met een accelerometer (snelheidsmeter) de bewegingen die je met je VR-bril/smartphone maakt. Dankzij deze metingen kan het beeld dat je ziet ook daadwerkelijk meebewegen met jouw eigen bewegingen. Dit wordt ook wel ‘headtracking’ genoemd en is een van de belangrijkste aspecten van de VR-bril, want hierdoor wordt het beeld namelijk zo realistisch mogelijk.

Een volledig beeld

Het complete beeld dat je hebt wanneer je door de VR-bril kijkt heb je grotendeels te danken aan de 360° beelden. De software voor een VR-bril bestaat namelijk volledig uit beelden van 360°, wat wil zeggen dat een beeld vanuit alle hoeken te bekijken is. Jouw vakantiebestemming, een formule 1 race of de zelf ontworpen telefoonhoesjes op je bureau: alles wat je bekijkt door jouw VR-bril is dankzij de 360° beelden niet van echt te onderscheiden.

Wat is een Virtual Reality Bril

De Virtual Reality Bril modern?

Je denkt misschien dat de Virtual Reality helemaal van deze tijd is, maar niets is minder waar. Halverwege de vorige eeuw werd de eerste machine gebouwd waarmee 3D films te bekijken waren en rond de jaren 80 werd er al geëxperimenteerd met Virtual Reality systemen. Destijds was de technologie alleen nog onvoldoende ontwikkeld om de illusie overtuigend genoeg te laten lijken.

Nu hebben we geen last meer van dit probleem: de meeste smartphones zijn gefabriceerd met de benodigde onderdelen om de VR compleet te maken en voor de smartphones waarbij belangrijke functies ontbreken zijn er VR-brillen te koop met alle vereiste technologie.

De populariteit van Virtual Reality blijft groeien en het ziet er niet naar uit dat dit de komende tijd zal afnemen. Voorlopig staat er een Blackberry Priv hoesje op de agenda dat kan worden getransformeerd tot VR-Bril, en voor de rest is het afwachten wat/waar de Virtual Reality ons gaat brengen..

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram