Shortlease: de belangrijkste ins & outs

Shortlease: de belangrijkste ins & outs

Wij zetten diverse ins & outs omtrent shortlease op een rij. Shortlease kan jou oplossing zijn bij het zoeken van een auto en dit moet je weten!

shortlease tips waar op letten

Wat je situatie ook is, shortlease kan de oplossing zijn als je een auto nodig hebt. Maar wat is dit nu precies? We leggen het je uit.

Vrijwel iedereen heeft een auto nodig. En al is het misschien geen pure noodzaak dan is het nog altijd erg handig. Maar een auto kopen kost aardig geld en met alleen de aanschaf ben je er nog niet. Daarnaast is het al snel een stuk duurder als je de bolide van je dromen wilt hebben.

Er zijn ook mensen die maar voor een korte periode een auto nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze veel tijd in het buitenland doorbrengen. Of je hebt een nieuwe auto besteld, maar deze heeft een zeer lange levertijd, dus moet je een tussenpaus hebben. Shortlease kan de oplossing zijn.

Wat is shortlease?

Shortlease is een leasevorm voor een korte termijn. De naam zegt het eigenlijk al. Als je om wat voor reden ook een auto voor een korte periode nodig hebt, dan is deze leasevorm ideaal. Op basis van jouw behoefte wordt er een afspraak gemaakt over de kosten. Na 30 dagen kunnen deze voorwaarden worden herzien aan de hand van het gebruik. Het voordeel is vooral dat je een mooie bak kunt rijden zonder een forse investering te doen. Bijvoorbeeld als startende ondernemer kun jij je geld prima anders gebruiken. Shortlease kan dan de manier om toch een mooie bolide te rijden.

Hoe lang kun je een auto shortleasen?

Een shortlease contract duurt minimaal een maand. Deze leaseconstructie duurt maximaal 2 jaar, maar dan ben jij misschien al in staat om een andere bak aan te schaffen – of misschien een duurder model leasen. Het voordeel is dat je maandtarief zakt als je de auto langer dan een maand gebruikt.

Bijtelling betalen als zakelijk en privé gebruiker

Ga je de auto zakelijk leasen? Of via je baas een shortlease auto rijden? Houd er dan rekening mee dat je bijtelling moet betalen als je de auto privé gebruikt. De hoogte van deze bijtelling hangt af van de catalogusprijs en het bijtellingspercentage. Het percentage van de bijtelling wordt bepaald door de CO2 uitstoot. Deze regels zijn dus hetzelfde als bij de situatie wanneer je auto eigendom is van de zaak. Omdat de auto`s eigendom van de leasemaatschappij zijn, heb je nog wel de optie een auto met goedkope bijtelling te kiezen. Als de leasemaatschappij de auto in 2015 heeft aangeschaft kan 14% bijtelling nog steeds gelden.

Hoe is de verzekering geregeld?

Geen zorgen, elke auto is allrisk verzekerd. Niet dat je dan maar losbandiger moet rijden, maar een beetje zekerheid is wel lekker. De verzekering is inclusief inzittenden verzekering trouwens. Wel geldt het eigen risico als de ontstane schade bij het begin van de leasetermijn nog niet aanwezig was. Dus bij het ophalen van je leasebak moet je hem wel goed op schade controleren. Voor de kleinere klassen geldt een eigen risico van € 250,-. Bij de grotere bolides is dat € 350,-. Ben je 24 jaar of jonger, informeer dan naar het bedrag wat daarvoor geldt.

 

Aan de hand van deze vragen kun je voor jezelf wel nagaan of je wel of niet een auto moet gaan shortleasen. Voor een relatief gunstig maandbedrag kun je een mooie bolide voor jezelf rijden. Zit je even krap bij kas, maar heb je een prima inkomen, dan kun je een mooie nieuwe auto rijden zonder zelf diep te investeren.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram