10 Tips voor het vinden van de perfecte baan

10 tips arbeidsmarkt baan vinden

10 Tips voor het vinden van de perfecte baan

Vandaag helpen we hen die een nieuwe baan zoeken een handje met deze 10 Tips Arbeidsmarkt!

10 tips arbeidsmarkt baan vinden

Het vinden van de perfecte baan is nog niet zo makkelijk. Vaak moet je tientallen sollicitaties versturen voordat je überhaupt een keertje langs mag komen voor een gesprek.

En dan nog is de kans op een baan klein, want heel vaak komen er minstens tien concurrenten ook op gesprek voor dezelfde vacature. Maar… met deze 10 Tips Arbeidsmarkt vind jij sneller en gemakkelijker de perfecte baan!

 

1.       Zoek op de juiste plaats

Nummer 1 van deze 10 Tips Arbeidsmarkt klinkt nogal logisch, maar verrassend veel mensen zoeken hun droombaan op de verkeerde plaatsen. Het handigst is om een aantal betrouwbare banensites als uitgangspunt te nemen. Zo kun je honderden vacatures vinden bij deze bekende vacaturesite, waar gegarandeerd banen tussen zitten die jou leuk lijken. Let op (banen)sites die verouderd zijn of die niet goed worden bijgewerkt.

 

2. Kies welk werk jij zou willen doen

Ga niet zomaar in het wilde weg solliciteren, maar neem de tijd om uit te vissen wat jij het liefst wilt doen. Dit voorkomt dat je in je nieuwe baan niet gelukkig bent en last krijgt van werkstress. Weet je nog niet wat je wilt, ga dan eens op bezoek bij een jobcoach of doe een test om erachter te komen welk werk bij jou past.

 

3. Niet op één paard wedden

Je weet best dat de kans dat je aangenomen wordt tegenwoordig niet zo heel erg groot is. Ga dus aan de slag met meer dan één vacature en wees voorbereid op tegenslag. Zorg dat je altijd nog andere sollicitaties achter de hand hebt.

 

4. Niet teveel sollicitaties tegelijk

Bij het solliciteren is het belangrijk dat je meerdere sollicitatiemogelijkheden tegelijk hebt. Maar… doe er niet teveel tegelijk! Kies alleen die vacatures waar je écht enthousiast over bent en verdeel je aandacht niet over meer dan 4 sollicitaties tegelijk. Zo houd je een betere focus.

 

5. Wees realistisch

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf wat te overschatten. Zo solliciteren we graag wat hoger dan we in feite zouden moeten doen. Een praktische tip: solliciteer realistisch! Ga dus niet solliciteren op een functie als directeur als je alleen ervaring hebt als winkelmedewerker.

 

6. Lieg niet!

Lieg nooit tijdens sollicitaties, ook niet als het gaat om jouw ideale droombaan die je echt heel graag wilt hebben! Eerlijkheid scoort hoger – ook tijdens sollicitaties. Onderzoek heeft uitgewezen dat minder gekwalificeerde mensen vaker de gewenste baan kregen als ze eerlijk waren over hun voorkennis en ervaring.

 

7. Wees goed voorbereid

Goede voorbereiding doet wonderen bij een sollicitatie. Neem dus de tijd om informatie over het bedrijf te lezen, de functie goed te bestuderen en geïnformeerd te zijn over de kledingnormen en gedragsregels. Hiermee scoor je hoger tijdens de sollicitatie.

 

8. Stap binnen bij het bedrijf

Wil jij echt dolgraag werken bij een bepaald bedrijf? Dan doe je er goed aan om er gewoon binnen te stappen en te informeren naar de vacature. Over het algemeen werkt dit veel beter dan solliciteren via internet, omdat je daadkracht en initiatief toont!

 

9. Wees voorbereid op tegenslag en neem het niet persoonlijk

Veel mensen raken een tikje depressief van solliciteren. Tenslotte word je vaak afgewezen en voelt dat als een persoonlijke tegenslag. Maar juist als je het persoonlijk opvat, wordt dit duidelijk in je houding waardoor je vaker afgewezen wordt. Voorkom dus een negatieve spiraal en denk bij jezelf: “Ik was er ook maar één van de 300. Dan is het niet zo gek dat ik het niet ben geworden.”

 

10. Gebruik tips tegen sollicitatiestress

Sollicitatiestress is een bekend probleem. Zit jij altijd met een rood hoofd en zweethanden te wachten tot je wordt binnengelaten? Dan doe je er goed aan om de tips tegen sollicitatiestress door te nemen. Minder stress en meer zelfverzekerdheid geven een hogere kans om aangenomen te worden.

Heb jij iets aan deze 10 Tips Arbeidsmarkt gehad? Deel het met je vrienden!

Het hangt voor een groot deel af van de branche waarin je werk zoekt of dat snel wil lukken. Verder weegt ervaring erg zwaar mee. Wil jij heel graag een bepaalde baan krijgen, dan kan het nuttig zijn om eerst een poosje met iemand mee te lopen. Je wordt niet betaald, maar je krijgt wel veel contacten én het staat natuurlijk prachtig op je CV. Zo komt jouw perfecte baan binnen handbereik!

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram