De juiste powerbank: een moeilijke keuze? (Gids)

De juiste powerbank: een moeilijke keuze? (Gids)

powerbank-mannenstyle

Tegenwoordig hebben we veel keuze uit zogeheten powerbanks, om in geval van nood bijvoorbeeld onze smartphones te kunnen opladen. Welke moeten we kiezen? Een gids..

Ben je onderweg naar een belangrijke meeting en dreigt je smartphone binnen enkele minuten uit te vallen? Of je wil tijdens het treinen die film met Bruce Lee op je tablet bekijken, maar staat de accu veel te laag om de ontknoping te kunnen halen? Geen probleem, met de juiste powerbank laad je in een mum van tijd je toestel weer op.

De handigheid van deze mobiele opladers maakt ze tot een onmisbaar item voor elke moderne man. Een powerbank gebruik je gemakkelijk op elk moment en elke mogelijke plaats om je smartwatch, tablet of smartphone mee op te laden.

Hoe werkt een powerbank?
Een powerbank werkt meestal op Lithium-ion-polymeerbatterijen, afgekort als LiPo. Deze batterijen hebben een lange gebruiksduur en een vermogen om meerdere keren op te laden. LiPo-batterijen laden eerst op tot ongeveer 80 procent van hun totale capaciteit en schakelen daarna over op druppellading. Dit druppelladen verloopt veel langzamer dan het eerste laadproces.

Je laadt een powerbank op een eenvoudige manier op door de kleine stekker van de kabel aan te sluiten op je powerbank. Vervolgens stop je de grote stekker van de powerbank in de plug van een autoaansteker, een stopcontact of in de USB-poort van je computer of laptop.

Hoelang je een powerbank nu precies moet opladen hangt af van de capaciteit, maar reken op een gemiddelde duur van 3 tot 5 uur. Toestellen met een groot vermogen hebben uiteraard meer tijd nodig dan die met een veel kleiner vermogen. Soms heeft een powerbank een ingebouwde LED-indicator die aangeeft wanneer het apparaat voldoende opgeladen is.

Sommige systemen schakelen automatisch uit wanneer het opladen is voltooid. Maar net zoals bij de meeste toestellen die op basis van een accu werken, is het aan te raden om de powerbank bij de eerste drie oplaadbeurten voor de volle 100% op te laden.

powerbank-gids-belangrijk

Welke powerbank moet ik kiezen?

Het aantal variëteiten powerbank is bijzonder groot. Vandaar enkele onderdelen op een rijtje waar je op moet letten bij het aanschaffen van een extern oplaadsysteem.

Capaciteit van de accu

Om te weten welke powerbank nu het beste bij jouw mobieltje of tablet past, kijk je in de eerste plaats naar de capaciteit of de gebruiksduur van de batterij. Deze capaciteit drukt men uit in milliampère (mA) vermenigvuldigd met het aantal uren dat de batterij stroom levert (mAh).

De capaciteit van een batterij verschilt uiteraard van toestel tot toestel. De gebruiksduur van de accu van een smartphone schommelt tussen de 2000 en 3000 mAh. De batterij van een iPhone 6s heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 1715 mAh, terwijl voor de iPhone 6s Plus een capaciteit tot 2750 mAh vereist is. Hoeveel capaciteit jouw toestel heeft, kun je achterhalen op de handleiding van het toestel, op het apparaat zelf of op het internet. Een eenvoudige zoekopdracht zoals “iPad mini + aantal mAh” levert je al snel het juiste vermogen op.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je meer stroom van de batterij vraagt, deze ook sneller leegloopt. Eenzelfde batterij zal in een toestel die weinig mA aan stroom vraagt veel langer meegaan dan in een toestel waarvoor een grotere stroomtoevoer vereist is. Het is daarenboven ook evident dat hoe meer je het toestel gebruikt of er zwaardere bestanden mee gaat opladen, de batterij veel sneller zal leeg geraken dan wanneer het apparaat minder frequent wordt ingeschakeld.

Het aantal mAh van een powerbank bepaalt hoe vaak je er een toestel mee kunt opladen. Om te weten hoe vaak je een gadget kunt opladen, deel je het vermogen van jouw powerbank door het vermogen van het betreffende apparaat. Een voorbeeldje om te illustreren: Stel, je bent de trotse eigenaar van een iPhone 6s met een capaciteit van 1715 mAh. Een powerbank met een vermogen van 2600 mA kan anderhalve keer jouw mobieltje opladen. Deel de capaciteit van de oplader (2600) door de capaciteit van je toestel (1715) en je krijgt het aantal keer dat je kan opladen (1,5). Kies dus voor een powerbank met minimaal hetzelfde aantal mAh om het gewenste apparaat één keer op te laden.

Kies de juiste capaciteit, aangepast aan het op te laden toestel

Een powerbank van minder dan 10.000 mAh is geschikt voor het extern opladen van mobiele telefoons, gps-systemen maar ook voor de Nintendo 3DS en PSP van de zoon of dochter. Voor een smartphone is een capaciteit van minimaal 5000 mAh aan te bevelen om jouw mobieltje meerdere keren op te kunnen laden. De batterij van een smartwatch is zo gering dat voor het opladen elk type powerbank geschikt is, ongeacht de capaciteit.

De powerbanks met een capaciteit van 10.000 tot 15.000 mAh kunnen worden gebruikt voor onder meer tablets of iPads. Goobay heeft drie types die hiervoor uitermate geschikt zijn. De lader met de kleinste capaciteit van 9000 mA en een laadvermogen tot 2500 mAh heeft 3 USB-uitgangen en een LCD-display. Er is ook een tweede lader, met een capaciteit van 10050 mA en een zaklamp. Het derde model kan een capaciteit aan tot 11000 mA, heeft een laadvermogen van 3100 mAh en maar liefst vijf USB-uitgangen.

Voor het zwaardere werk gebruik je een oplader die toestellen van meer dan 15.000 mAh, zoals een laptop, aankan.

powerbank-gids-kopen

Waarvoor en wanneer wil je jouw powerbank gebruiken?

Bepaalde modellen zijn extra handig qua formaat. Rondlopen op een festivalweide of netwerken op een receptie kan zonder probleem met een mobiele oplader in je broekzak. Gebruik je een powerbank enkel op je bureau? Dan mag het gerust een groter exemplaar zijn, die perfect past tussen je laserprinter en je zwartleren bureauset.

Wil je jouw mobiele oplader elke dag gebruiken en dus altijd bij je hebben? Kies dan voor een powerbank die klein en handig is. Ben je bovendien in staat om de die elke dag op te laden, dan is een grote capaciteit niet nodig.

Ga je voor een langere tijd weg, bijvoorbeeld op vakantie, dan heb je misschien een externe powerbank nodig om verschillende toestellen tegelijk op te laden. Kies dan misschien voor de powerbank van König met een capaciteit tot 15.000 mA. Dankzij de twee USB-uitgangen kunnen tablet en smartphone tegelijk worden opgeladen. Ook Gembird heeft een powerbank in zijn assortiment die tot 12.000 mA gaat en die door de aansluiting op twee USB-poorten meerdere toestellen tegelijk kan opladen.

Stem je powerbank af op je persoonlijke smaak.

Voor de liefhebbers van een klassieke stijl is er de eenvoudige powerbank van Valueline in het wit en het zwart. Wie dat graag wil. kan er toch een vrolijkere toets aan geven door te kiezen voor een blauw, groen, magenta of vanillegeel exemplaar. Deze ultralichte toestellen zijn geschikt voor het opladen van je smartphone of smartwatch, zijn voorzien van een USB Micro female ingang en uitgang en hebben naast een gebruiksduur van 2600 mA een laadvermogen van 1000 mAh.

Ook Intenso heeft een type powerbank met hetzelfde laadvermogen van 1000 mAh. De vierkante uitvoeringen zijn klein en handig om overal mee naar toe te nemen. Het kleurenspectrum is hier uitgebreider: er is de keuze tussen wit, zwart, rood, blauw, magenta, zilver en ook een warm bordeauxrood. Er is ook een rechthoekig model met een capaciteit van 1500 mA en een laadvermogen van 1000 mAh. Ook perfect geschikt voor het opladen van onder meer smartphones. Voor de heren die graag een iets grotere of krachtigere powerbank willen hebben, is er de powerbank in zwarte of witte uitvoering, met een gebruiksduur tot 4000 mA en een laadvermogen van 2100 mAh.

Voor wie het best wat hipper en trendy mag zijn, is er bijvoorbeeld de kleine mintgroene powerbank van Camelion. Met het leuke ritsje op de zijkant hang je dit kleine toestelletje aan je sleutelbos. En Coca Cola fans kunnen hun hart ophalen bij de collectie van Trebs, die powerbanks vermomt in kleine blikjes cola.

Vergelijk prijzen

Het is een cliché, maar kijk bij het kiezen van een powerbank naar een goed evenwicht tussen prijs en kwaliteit. Het is evident dat aan opladers met een hogere capaciteit ook een hoger prijskaartje hangt. Hou er rekening mee dat niet bij elke powerbank een kabeltje wordt meegeleverd.

Let er dus op of er een kabel in het aangekochte pakket inbegrepen zit èn verzeker jezelf ervan dat de aansluiting van de powerbank op jouw smartphone, tablet of laptop past.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram