Zo kies je de afmeting van je tv (HANDIG)

Zo kies je de afmeting van je tv (HANDIG)

samsung-ks9000-55-inch-tvq-nl

Het formaat van een televisie is van groot belang voor jouw kijkervaring. De keuze voor een bepaald formaat hangt af van verschillende omstandigheden. Daarom helpen we jullie bij het kiezen van de juiste afmeting (inch-formaat) van een televisie.

Kijkafstand

Bij het bepalen van het formaat van je televisie moet er gelet worden op de kijkafstand. De grootte van de ruimte waar de televisie wordt geplaatst is bepalend. Vanzelfsprekend zul je in een grote ruimte een groter toestel plaatsen dan in een kleine kamer. De afstand tot het beeldscherm zal normaal gesproken automatisch ook groter zijn in een grote ruimte dan in een kleine ruimte, en zodoende is een groter beeldscherm logisch. Indien je beschikt over een kamer waarin je de kijkafstand kunt wijzigen, door bijvoorbeeld meubels te verschuiven, kun je het formaat van de tv aanpassen op de kijkafstand.

Televisies van nu vertonen meer detail dan in het verleden dankzij de beeldtechnieken die steeds verder ontwikkeld worden. De hoogst mogelijke beeldresolutie van dit moment is 4K TV, de opvolger van Full HD-tv. Bij 4K TV is echt elk detail te zien. Hierdoor kun je ook op groot beeldscherm kijken naar haarscherpe beelden, zonder dat het uitvergroot of vervaagd lijkt (pixels).

tv-formaat-tips-advies-sony

Bepalen van het aantal inch

Het formaat van televisies wordt uitgedrukt in inch. Daarnaast wordt de afmeting niet bepaald aan de hand van de breedte van het scherm, maar door middel van het diagonaal. In het schema hieronder is zichtbaar wat de meest populaire inch-maten zijn, waarbij eveneens staat vermeld hoeveel centimeter de diagonaal is.

    Televisieformaat Kijkafstand
     22 inch – 56 cm 110 cm
     32 inch – 81 cm 160 cm
     40 inch – 102 cm 200 cm
     43 inch – 109 cm 215 cm
     48 inch – 122 cm 240 cm
     50 inch – 127 cm 250 cm
     55 inch – 140 cm 275 cm
     60 inch – 152 cm 300 cm
     65 inch – 165 cm 325 cm

Diverse televisie-experts adviseren een bepaalde vuistregel te gebruiken om de juiste inch-maat te bepalen. De afstand tussen jou en de televisie (in cm) moet je vermenigvuldigen met 0,2. Indien je bijvoorbeeld 200 cm van het toestel af zit, kies je voor een 40 inch televisie (rekensom: 200 x 0,2 = 40).

tv-formaat-tips-advies-frame

Omlijsting

In het verleden hadden beeldschermen vaak nog een grote lijst om het beeld. Tegenwoordig wordt de lijst om het scherm zo smal mogelijk gemaakt waardoor het beeldscherm goed tot zijn recht komt. De inch-maat geeft echter wel het schermoppervlak aan; de omlijsting wordt niet meegerekend.

Persoonsafhankelijk

Naast het bovengenoemde advies, blijkt dat het beeldformaat ook persoonsafhankelijk is. Omdat televisieschermen tegenwoordig zo scherp zijn, kun je zelfs op de kleine schermen kijken naar prachtige details. Natuurlijk kan de vuistregel gebruikt worden als indicatie, maar uiteraard is de keuze aan jou: wil je een bescheiden toestel dat niet opvalt of juist een bioscoop-beleving creëren?

Specialist TVQ.nl heeft overigens een groot aanbod televisies van allerlei formaten en van alle grote merken, zoals Samsung en Sony. Je hebt daar ruime keuze, dus voor ieder wat wils.

Post a Comment

#Volg ons op Instagram