De Fitbit Blaze Smart Fitness Watch (REVIEW)

De Fitbit Blaze Smart Fitness Watch (REVIEW)

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-0

De Fitbit Blaze oogt als een smartwatch, heeft een aantal eigenschappen behorend bij een smartwatch en draag je als een smartwatch. Desondanks gaat het hier om een ‘smart fitness watch’, want het stijlvolle digitale horloge draait uiteindelijk – met de klok mee – om de fysieke gezondheid!

De Fitbit Blaze is enige tijd geleden op de markt gebracht als de ultieme “smart fitness watch”. Wat dat betekent voor de leek, is dat dit Fitbit’s poging is om een alles-in-één draagbare, moderne polsklok neer te zetten. Enerzijds biedt het horloge robuuste fitness tracking en anderzijds beschikt hij over smartwatch functionaliteiten.

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-3

 

Uiterlijk

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-4Op het eerste gezicht ziet de Blaze eruit als een kruising tussen de Apple Watch en Fitbit Surge. Na het een aantal dagen om de pols gedragen te hebben, zien we genoeg positieve punten over de Blaze, en durven we te stellen dat het een solide optie is voor casual hardlopers, regelmatige sporters en zij die net beginnen met sporten.

Qua uiterlijk lijkt de Blaze meer op een smartwatch dan een fitness-tracker. Het heeft een 1,2-inch, afneembaar 240 x 180 pixels kleurenscherm, metalen frame en rubber geweven band. De band in het bijzonder zal bekend zijn bij eigenaren van de vorige Fitbit apparaten. Uiteraard kun je met bandjes variëren, desgewenst.

Net als de Apple Watch en Pebble Time Steel, betekent de 1,2-inch grootte van de Blaze dat hij klein genoeg is om niet te irriteren om de pols van de gebruiker, terwijl hij groot genoeg is om te gebruiken zonder dat je moet turen om de tekst te kunnen lezen. Het feit dat het een kleurenscherm is, is een mooie toevoeging en maakt het aflezen van tekst en resultaten in het scherm gemakkelijker.

De Blaze kent vele aanpassingsmogelijkheden. Om te beginnen kunnen we kiezen uit klassieke ‘luxe leren’ en’luxe metaal’ type bandjes. Ook kunnen we kiezen uit een verscheidenheid aan digitale horloge ‘faces’ en metalen kastjes voor de centrale tracker unit.

 

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-6

Functionaliteit

Als het op functionaliteit aankomt zit het in principe wel goed met de Fitbit Blaze. De smart fitness watch kruist diverse boxjes aan en is voor de casual hardloper of zij die net starten met een fitness regime sowieso perfect. Het gebruik is makkelijk en sluit goed aan bij de strakke vormgeving.

Specs

  • LCD colour touchscreen display ( met Gorilla glass 3 als bescherming)
  • Optische hartslagmonitor
  • Bluetooth 4.0
  • Notificaties voor bellen, sms en agenda
  • Connected GPS (gebruikt gps van telefoon)
  • All day activity & sleep tracking
  • Music control
  • Multi sport tracking
  • Is regen en spatwaterdicht
  • 5 Dagen batterijduur

Voordat we de fitnesszaken bespreken, is het interessant om de smartwatch eigenschappen te benoemen.

Smartwatch

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-11Als je de Fitbit via Bluetooth met je telefoon koppelt kun je enkele notificaties verwachten op je horloge. Wanneer je wordt gebeld toont het horloge wie belt en heb je de mogelijkheid om het gesprek te weigeren. Krijg je een sms’je, dan toont het horloge wie de verzender is en wordt de inhoud van het bericht getoond. Tot slot kun je ook agendameldingen laten weergeven op de Fitbit. Dertig minuten voor een meeting krijg je bijvoorbeeld een melding over deze aankomende afspraak.

Bij het krijgen van een melding licht het scherm op met bijbehorende melding en trilt het horloge. Met het horloge kun je overigens ook je muziek-app bedienen – handig uiteraard onder het sporten ook!

Fitness watch

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-5

Als het gaat om het element ‘fitness watch’, dan kijken we naar specifieke eigenschappen. Belangrijk hierbij zijn allereerst een gemakkelijke weergave van actuele parameters (hartslag, afstand, snelheid, verstreken tijd, …) en de mogelijkheid om de hartslag te meten.

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-1

De Fitbit Blaze maakt gebruik van Fitbit’s PurePulse technologie om de hartslag te bepalen. Tijdens je workouts of loopsessies kun je zodoende gemakkelijk binnen een bepaalde hartslagzone trainen (hartslag wordt aangegeven) zonder daarvoor een ambetante borstband te moeten dragen.

 

‘Overall’ beschikt de Fitbit Blaze over diverse programma’s en meetprogramma’s. Van jumping jacks meten tot je stappen optellen, alles is aanwezig en wordt handig grafisch weergegeven.

 

 

 

Opvallend

Wat ons wel opvalt naast deze goede eigenschappen, is dat het klokje niet waterdicht is. Een beetje regen en incidentele nattigheid wordt overleefd, maar draag het niet met douchen of zwemmen. Op zich niet vreemd fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-2dat een dergelijk horloge niet waterdicht is denk je misschien, maar de Fitbit predikt 24/7 draagbaar te zijn.

Tot slot is het jammer dat de Fitbit Blaze niet over zelfstandige GPS beschikt. Accurate beschikking over je locatie is met bijvoorbeeld hardlopen dus niet op te vragen met het horloge. Een detail weliswaar, maar het betekent dat je het horloge dus wel aan je smartphone dient te koppelen – connected GPS – en dus je smartphone mee dient te nemen.

Conclusie

De Fitbit Blaze kost wel wat met minimaal zo’n E200, maar daar krijg je wel één en ander voor terug. In de eerste plaats gaat het hier om een gadget die zich focust op fitness en zodoende ook prima over de gewenste en vereiste tools beschikt. Het feit dat het horloge qua uiterlijk makkelijk doorgaat voor sierlijke smartwatch is al wat waard op zichzelf. Dat we vervolgens ook diverse eigenschappen verwachten én krijgen die horen bij een smartwacht is gelukkig inherent aan de prijs en het uiterlijk, en zodoende een uitstekend compromis.

fitbit-blaze-smartwatch-fitness-review-7

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram