Mannen, zo leef je energiezuinig! (tips)

Mannen, zo leef je energiezuinig! (tips)

energiezuinig-leven-tips

Het is misschien een suf, saai en stoffig onderwerp; energiezuinigheid, maar daar lijkt steeds meer een einde aan te komen. Energiebewust zijn wordt ineens mainstream en lijkt geaccepteerd. Mooi, want het is naast de portemonnee natuurlijk ook belangrijk voor onze planeet om zuinig om te gaan met energie. Maar hoe doe je dat als moderne man? Wij helpen je een handje!

Douche niet te lang
Heerlijk, douchen, vooral omdat we zo gewend zijn aan heerlijk warm, schoon water. We staan gemiddeld 10 minuten onder de douche, terwijl we eigenlijk in 5 minuten gedoucht kunnen zijn. Oh, en er zijn ook nog mannen die gewoon 20 tot 25 minuten van de douche genieten. Fijn, maar het kost je gerust drie keer zoveel water… hier een vergelijking:

 

Douche tijd goede spaardouche gemiddelde (spaar)douche luxe douche
1 minuut 5 liter 8 liter 15 liter
5 minuten 25 liter 40 liter 75 liter
10 minuten 50 liter 80 liter 150 liter
30 minuten 150 liter 240 liter 450 liter

 

Benieuwd wat wassen, douchen en badderen je kost? Het NIBUD heeft het eens voor je uitgezocht.

energiezuinig-leven-tips-douche

Was op lage temperaturen en snelprogramma’s
Ben je tomatenplukker en zit je de hele dag op je knieën in het zand? Of ben je timmerman die tijdens de zomer al zwetend zijn projecten oplevert? Dan begrijpen we dat je je kleding ’s avonds goed wast. Maar kantoorheren, kom op joh, is jullie kleding nu eigenlijk werkelijk nog vies anno 2016? Nee? Nou, dan kun je ook gerust je kleding op een snelprogramma wassen, op 30 graden. Nog beter voor de levensduur van je kleding ook!

energiezuinig-leven-tips-wasmachine
Gebruik energiezuinige apparaten
Het gaat om kleine verbeteringen hier, de details: koop je een nieuwe TV of een nieuwe vriezer? Let eens op het energielabel. Al kost die tv € 50,00 meer; hij gaat het je in enkele jaren misschien wel meer opleveren aan energiebesparingen. En is je lamp stuk, koop dan eens een led lampje in plaats van een halogeenlampje. Beter voor het milieu én beter voor je portemonnee.

energiezuinig-leven-tips-energie-label-tv
Zet de verwarming wat lager!

Kom op joh, 22 graden??! Overdreven! Trek in de wintermaanden gewoon eens een dikkere trui aan en zet de verwarming op 20 of 21 graden. Zeker bij een strenge, lange winter gaat je dit tientallen euro’s schelen. En dat, beste mannen, is minstens zo interessant als het feit dat het energiezuinig is natuurlijk.

energiezuinig-leven-tips-verwarming

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram